Pagina's

dinsdag 2 augustus 2011

Schaakgrootmeester Wilders verliest zijn wilde haren

De Noorse terrorist Anders Breivik had bewondering voor Geert Wilders. En sinds hij bewondering voor Neerlands politieke schaakgrootmeester heeft, probeert Wilders uit alle macht te laten zien, geen bewondering voor de Noor te hebben. Toch delen de beide heren dezelfde denkbeelden: ze haten alles wat niet-Westers is, aanbidden Israël, vinden Moslims een gevaar voor de wereldvrede en koestert een haat jegens de PvdA. Met dien verschil dat Wilders de politieke arena betreedt met woorden en de Noor met kogels. Breivik schoot iedereen overhoop, die ook naar dacht aan de PvdA (of de Noorse evenknie ervan); Wilders heeft iedereen, die aan de PvdA denkt, verbannen uit de dagelijkse discussie.

En terwijl Breivik een heel land heeft ontwricht, heeft hij met zijn bewondering voor dictator in spe Wilders meer schade aangericht, dan verwacht. Na een week van politieke discussies over de keiharde taal die de dictator in spe soms bezigt, kwam Wilders-aanhanger Maurice de Hond afgelopen weekeinde alleen met cijfers over de VVD. Immers had VVD-premier Mark Rutte zich een beetje verkeken op de bijdrage die Nederland moest leveren aan een vrijwel failliet Griekenland. De totale som die de EU aan het bijna failliete land leent, bedroeg geen 109 miljard euro, zoals Rutte eerder had aangegeven, maar ‘slechts’ 50 miljard meer. Het verschil bleek ‘m in de bijdrage van de banken te zitten. De fout is Rutte vergeven. Immers zijn bankdirecteuren vrijwel allemaal lid van de VVD en anders stemmen ze er wel op . De VVD ziet even door de vingers dat deze achterban de hele wereldeconomie naar de kl*ten heeft geholpen en herstelt de door hun leden/stemmers aangerichte schade, door middel van de laagste inkomens nog harder aan te pakken. Het zij de VVD vergeven; immers heeft een groot deel van Nederland op ze gestemd en dus kunnen ze ongestoord hun gang gaan; de Grote Geert kijkt over de schouders van ome Rutte mee.

Maar of de Grote Geert daar nog zoveel tijd voor heeft, lijkt eerder een vraag dan een antwoord. De Grote Geert zit in een lastig parket, sinds Anders Breivik in zijn manifest op internet heeft aangegeven de PVV-leider en zijn (waan)ideeën te aanbidden. De Grote Geert was ooit een politiek schaakgrootmeester; bewondert door vriend en vijand. De laatste dagen echter maakt hij fout na fout, onder andere door de PvdA keihard aan te vallen. De schaakgrootmeester beschuldigt de sociaaldemocraten er namelijk van, de aanslagen in Noorwegen te misbruiken voor eigen politiek gewin. Alleen maar, omdat PvdA-leider na een dagenlange stilte heel voorzichtig heeft gezegd, dat er eens moet worden gekeken naar de toon, waarop politici het debat voeren. Letterlijk zei e oud-burgemeester van Amsterdam:”Politici moeten opletten op hun woordgebruik”. Alleen al die zin deed Wilders de haren recht overeind staan: Zie je wel, dat die vervloekte PvdA de aanslagen misbruikt voor eigen politiek gewin? In zijn eeuwige drang naar het haten van de PvdA vergeet Wilders, dat Cohen de PVV zelfs in bescherming heeft genomen. Letterlijk zei Cohen op Radio 1:”Natuurlijk kunnen we Wilders of de PVV onmogelijk verantwoordelijk houden, voor het drama in Noorwegen”. Het waren rechts-conservatieve denkers als Jan Spruyt en Dirk-Jan Baar (maar ook VVD’er Mark Verheijen), die zij aan zij met Wilders vechten tegen alles wat ook maar naar links riekt, die de grootste kritiek uitten op Wilders. Maar blijkbaar wegen hun keiharde aanvallen op de PVV minder zwaar, dan de zalvende woorden van Job Cohen. Alles wat Cohen zegt, is fout in de ogen van de schaakgrootmeester.

Maar inmiddels is vriend en vijand het erover eens, dat Wilders veel te ver gaat in zijn bewoordingen en aanvallen op de PvdA. Zowel van links, maar vooral van rechtse huize, wordt Wilders gemaand zijn taal te matigen. De enigen, die dat van linkse huize doen, zijn Tofik Dibi en Alexander Pechtold. Geen van beiden zijn lid van de PvdA. Sterker nog; de PvdA past bescheidenheid in dit debat. De PvdA houdt zich kranig. Dat vindt ook vriend en vijand. Dibi, Pechtold en de rechtse denkers zijn het daarover eens. Wilders vindt van niet.

Sinds de gebeurtenissen op 22 juli 2011 stuurt de PVV-voorman onophoudelijk persberichten de wereld in, waarin hij (geheel terecht) afstand neemt van de terreurdaden. Toch draait hij alle feiten naar zijn hand, waarmee de feiten geen feiten meer zijn, maar verzinsels. Zoals aangegeven beschuldigt Wilders de PvdA ervan, politiek voordeel te halen uit de discussie. Maar de enige die daar tot nu toe gebruik van maakt, is Wilders zelf. Hij draait de rollen om, om zelf politieke munt te slaan uit de ontstane situatie. De fouten waar hij de PvdA van beschuldigt, maakt hij zelf. Wilders kiest voor de slachtofferrol, maar huilt feitelijk mee, met de wolven in het bos. Eigenlijk hetzelfde, als waar hij de PvdA al jaren van beschuldigt. Maar er is iets veel ergers aan de hand met Wilders: Hij weigert de oorlogsretoriek, die hij tot nu toe bezigde naar alles wat links of Moslim (of beiden) is, uit te leggen. Natuurlijk zal een journalist van De Telegraaf, waaraan Wilders deze week een ‘exclusief interview’ gaf, daar niet op doorvragen. De Telegraaf is op de hand vande VVD; de grootste partij in dit kabinet, die de PVV nodig heeft voor de noodzakelijke meerderheid.

Als er iemand een smerig spelletje speelt en daarvoor 77 dode Noren misbruikt, dan is dat Wilders zelf en niet links in het algemeen, laat staan de PvdA in het bijzonder. Ondertussen worden de vele persberichten en uitspraken van Wilders op diverse websites en weblogs gezien als zielig gezwam, eerder dan een toevoeging aan het debat. Veel lezers geven aan dat Wilders moet ophouden met zijn kinderachtige gedrag en uit de slachtofferrol komen. Waar is die Wilders, die altijd keiharde taal bezigde? Waar is die man, die altijd op de barricades stond, om links de zoveelste veeg uit de pan te geven? Ondertussen lijkt Nederland genoeg te hebben van het kinderachtige gedrag en de daarbij behorende opmerkingen. Wilders moet nu eigenlijk doen, wat hij niet kan: Zijn mond houden.

Zowel GroenLinks als D’66 willen een debat in de Tweede Kamer over de oorlogstaal van Wilders en weten, hoe CDA en VVD hier tegenover staan. De vraag is, of dat debat er ooit komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten