Pagina's

donderdag 4 augustus 2011

Waardeloze Dollars

U heeft als trouwe lezer van dit weblog, de zinderende thriller over het schuldenplafond van de Verenigde Staten ongetwijfeld gevolgd. Tot nu toe is het op dit weblog over de waanideeën van de PVV en Wilders gegaan, maar nu het reces is ingetreden, zet uw Opinie Paultje zijn blik wijder open en komt dan automatisch op het schuldenplafond van de Amerikanen. Het is geen geheim dat de Amerikanen eigenlijk al sinds de Tweede Wereldoorlog op de pof leven. Niet alleen de Amerikaanse consument, die gemiddeld met liefst 8 credit cards op zak zijn huis verlaat; de Amerikaanse overheid lust er ook wel pap van. De Amerikaanse overheid heeft een schuld open staan van liefst 1.400 miljard dollar. Hoeveel, zegt u..??? 1.400 miljard dolar. Dat is 1,4 biljoen… een niet te bevatten getal.

Terwijl we hier in Europa worstelen met het ene na het andere land, dat zichzelf failliet laat verklaren, gaan de Amerikanen steeds onzekerder tijden tegemoet. In Europa begon de ellende in Griekenland, dat op zijn beurt weer zwaar ziek werd door de economische crisis, als gevolg van de wantoestanden bij de banken. Na Griekenland volgden de EU-landen in financiële nood elkaar in rap tempo op: Portugal, Ierland, Spanje, Italie, Cyprus, … en het einde is nog lang niet in zicht. Uw Opinie Paultje voorspelde de ondergang van het Iberische schiereiland al eerder op dit weblog. Maar laten we elkaar nou niet op de borst kloppen, omdat uw Opinie Paultje een juiste voorspelling deed. Het was kinderlijk eenvoudig, aangezien er in 1999, bij de toelating van de landen tot de Euro, grote fouten zijn gemaakt. In de plaats van een stabiele munt, werd de euro een politiek speeltje en wilden alle landen worden toegelaten tot de Europese eenheidsmunt. De regels als afgesproken in het Verdrag van Maastricht werden gemakshalve even vergeten, waardoor we nu met de gebakken peren zitten.

De Amerikanen voelen die Europese crisis ook; Europa is – na China en Japan – de grootste investeerder in het land van de onbegrensde mogelijkheden. Als de VS niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen, moeten de Amerikanen een kwart van hun land verkopen aan de Chinezen en een even groot deel aan de Japanners en de Europeanen. Van die Europeanen zijn Duitsland en Nederland veruit de grootste geldschieters aan het ooit beloofde land. Dat de Amerikanen ongestoord kunnen doorgaan met het bijdrukken van waardeloze Amerikaanse dollars, hebben ze te danken aan de financiële steun uit Duitsland en Nederland. Immers, Duitsland en Nederland hebben hun munt (de DMark en de Gulden) nooit gebruikt als politiek middel. Dat was zelfs verboden. De minister van Financiën had niets te zeggen over de nationale munt; daar ging de bankpresident over. Die scheiding der machten maakten de Gulden en de Dmark destijds ijzersterke munten. Het valt moeilijk vol te houden, dat dat met de Euro nog steeds het geval is.

Met alleen dat verschil, dat de door mij genoemde landen - Portugal, Griekenland, Cyprus, Spanje en Italië – aan een streng Europees infuus liggen en de eerstgenoemde landen in dit rijtje onder streng Europees toezicht staan. Inmiddels is er 100 miljard euro in een Europees noodfonds gepompt en hebben de Grieken niet minder dan 329 miljard euro aan steun ontvangen van de Europese landen en dat is waarschijnlijk nog niet genoeg om de Griekse schulden op te lossen. Maar de 429 miljard euro, die in de Europese schuldencrisis is gestoken, staat in schril contrast met het probleem waar de Amerikanen voor staan. De Amerikanen zijn nagenoeg failliet en worden alleen maar overeind gehouden door China, Japan, Nederland en Duitsland, omdat failliet laten gaan deze landen alleen nog maar meer geld kost. Zonder de steun van China, Japan, Nederland en Duitsland... geen Amerikaanse dollar en daardoor ook geen Amerikaanse economie. Maar daar hoor je VVD en vooral PVV niet over. Deze partijen richten hun pijlen vooral op Griekenland. De bevolking spreekt nou eenmaal geen schande van de financiële wantoestanden in de VS, maar wel van die in Griekenland. Een groot deel van de PVV-stemmers heeft ook geen idee, hoe hoog de nood is in Amerika en geen idee, dat het Amerikaanse probleem (letterlijk) 10x erger is, dan het Griekse probleem. PVV-leider en dictator in spe Geert Wilders bracht enkele weken geleden een Drachme naar de Griekse ambassade in Den Haag. De Grieken voelden zich direct beledigd (wat natuurlijk de bedoeling was van beroepsbelediger Wilders). Ik heb Wilders nog niet met een waardeloze Amerikaanse dollar naar de Amerikaanse ambassade in Den Haag zien lopen. En dat, terwijl de Nederlandse bijdrage aan Griekenland niet eens in de schaduw kan staan, van de Nederlandse bijdrage aan een waardeloze dollar.

De Amerikanen zijn in de financiële problemen geraakt, omdat rechts Amerika zo nodig op oorlogspad moest en de belastingen voor de superrijken de afgelopen tien jaar steeds naar beneden zin bijgesteld. Het onderwijs in de VS behoort tot een van de slechtste ter wereld, omdat basisscholen moeten leven van giften en donaties van ouders en oud-leerlingen met een goed hart. De privatisering is tot op het bot doorgevoerd. De overheid heeft totaal geen geld meer om het uit te geven aan haar eigen mensen, omdat het zo nodig dorpen en steden moest platgooien in Irak, Afghanistan en elders op de wereld. Inmiddels is zelfs het prestigieuze ruimtevaartproject met de Space Shuttle stopgezet, omdat de overheid zelfs daar geen geld meer voor heeft. De Amerikanen zijn voor hun ruimtevluchten voorlopig aangewezen op hun vroegere aartsvijand; de Russen. Die hebben een ruimtevaartuig dat al 40 jaar zonder problemen heen en weer vliegt tussen Baycunur in Kazachstan en de ruimte. Houston, we have a problem!

Inmiddels lijken de Amerikanen zelf ook wel te beseffen dat het zo niet langer kan; ze moeten een oplossing vinden voor de steeds verder oplopende staatsschuld. De Amerikanen moeten schoon schip maken. De Amerikaanse consument mag dan wel tot inkeer zijn gekomen, de Amerikaanse overheid moet er nu ook aan geloven. De Amerikaanse consument werd volgestopt met credit cards met een gemiddelde bestedingsruimte van tienduizend dollar (!) en kocht er met gemak een auto mee; met beschouwde de ongevraagd toegezonden credit card als gevonden geld en besefte niet, dat dat geld ook nog terug moest naar de credit cardmaatschappij. De Overheid geeft niet echt het juiste voorbeeld; sinds de Tweede Wereldoorlog heeft de Amerikaanse overheid hun eigen spelregels al 50 keer (!) veranderd, waardoor het nu onvoorstelbaar hoge bedrag van 2.400 miljard dollar in de kasboeken staat, aan de schuldenkant. Gelukkig beseffen de Amerikanen nu ook, dat het beter is, de schulden af te bouwen. Links en rechts zijn het daar wel over eens, maar de vraag is nog even hoe. President Obama had de superrijken graag een paar procent meer belasting laten betalen, maar is gezwicht voor de zware politieke lobby, aangevoerd door de Tea Party. Als compromis hebben links en rechts nu een overeenstemming bereikt, dat een commissie instelt. Die commissie moet maar gaan uitzoeken, hoe de schuldenlast kan worden verminderd; terwijl de oplossingen voor het oprapen liggen. Hoe het eindeloos blijven drukken van Amerikaanse dollar een halt kan worden toegeroepen, want in tegenstelling tot de aloude DMark en de Gulden, staat er geen goud tegenover de dollar. U weet wel; voorheen was iedere Gulden afgedekt met een paar gram goud. Een gulden was ook daadwerkelijk een gulden waard. Een Amerikaanse dollar is niet meer afgedekt en in feite niets meer waard. De munt wordt overeind gehouden met steunaankopen uit… jawel… China, Japan, Nederland en Duitsland. Maar daar bericht De Telegraaf niet over. Kritiek op de Amerikanen is – net als kritiek op de PVV – verboden. Het wordt weggehouden uit de maatschappelijke discussie; net als de snoeiharde taal van Geert Wilders en zijn rechtse vrienden.

Dus de eerstvolgende keer dat u De Telegraaf weer leest over de zoveelste bijdrage van Nederland aan Griekenland of Wilders met een waardeloze Drachme door Den Haag ziet marcheren, kijkt u dan ook even een paar straten verderop, want aan de de Korte Voorhout zit een ambassade waar Wilders zijn Drachmes kan omwisselen voor geld, dat nog veel waardelozer is, dan die Drachme: Waardeloze Amerikaanse dollars.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten