Pagina's

zondag 14 augustus 2011

De Rekenmeesters van de VVD

Ik geloof dat de VVD tijdens de laatste Tweede Kamerverkiezingen er prat op ging, dat ze zo goed waren met cijfers. Misschien inderdaad: waren, want eenmaal in het zadel van de regering blijkt dat minister president Mark Rutte goochelt met cijfers, dat het een lust voor het oog is. Tijdens de verkiezingscampagne bleek al, dat de VVD zeer creatief is met cijfers. De VVD meende, dat de middeninkomens niet werden gepakt met hun partijprogramma. Actualiteitenrubriek EenVandaag (toch een vrij rechts programma en dus ‘vrinden’ van de VVD) rekende voor van wel. Daarop rekende de VVD weer voor, dat EenVandaag er helemaal naast zat. De kiezer was de weg kwijt en de discussie verstomde volledig. Één-nul voor de VVD. Na een jaar VVD in de regering, blijkt dat alleen de hogere inkomens hebben genoten van het huidige regeringsbeleid. Geen echt nieuws, want het is en blijft wel de VVD; een partij die er alleen is voor de welgestelden. Een partij, die er nooit echt was voor de middeninkomens en al helemaal niet voor de minderbedeelden. Op rechts hebben we daar het CDA voor, maar die houden zich angstaanjagend stil. Ze zijn al blij dat ze mogen meeregeren.

Voor de zoveelste keer misrekende de VVD zich: de VVD’er Mark Rutte verrekende zich in dit geval liefst 50 miljard euro. De vraag was hoeveel de Europese landen precies bijdroegen aan het steunpakket voor de Grieken. Er was namelijk op aangeven van de PvdA in Nederland en de voltallige Duitse regering vriendelijk doch dringend verzocht om de banken ook te laten meebetalen aan het steunpakket voor Griekenland. De PvdA moet dit hebben gedaan, omdat de PvdA tijdens de eerste bankencrisis in 2008 – 2009 de banken massaal steunde met 70 miljard Nederlandse belastingeuro´s. Nu moesten de banken ook wat terug doen, zo vond de PvdA en de Duitse regering deed met ze mee. De banken stonden in eerste instantie niet zo te trappelen, want ze wisten dat hun Griekse steun nooit meer terug zou komen. Het zou een aanslag zijn op de miljoenenbonussen, die eind dit jaar moesten worden uitgekeerd aan de toch al arme bankdirecteuren. Maar onder druk van de internationale regeringen en de opinie deden ze dan toch maar mee.

Daar kwam Mark Rutte niet helemaal meer uit: Hoeveel geven de banken nu? Geven ze nu 50 miljard en de EU 109 miljard of is die 109 miljard nu inclusief 50 miljard euro bankensteun? Het begon in het hoofd van de VVD’er te tollen. Eindelijk, want in de hoofden van de gemiddelde Nederlander tolt het al maanden. De miljarden vliegen over tafel en de kiezer is wederom de weg kwijt; Twee-nul voor de VVD, zou je zeggen. Maar schijn bedriegt. In totaal hebben de Grieken nu voor 359 miljard euro aan steun ontvangen en het blijkt nog steeds niet genoeg te zijn. De VVD’er, die tot nu toe altijd zo prat ging op zijn parate kennis en een ‘economie, die wel wat VVD kon gebruiken’, viel op zijn gat. De rekenmeester meende, dat de 109 miljard euro inclusief 50 miljard euro bankensteun was. De Italiaanse premier Silvio Berlusconi, zelf ook niet vies van een miljardje meer of minder, corrigeerde zijn Nederlandse collega direct en zei dat 109 miljard euro uit de EU kwam en daar bovenop nog eens 50 miljard euro bankensteun kwam. Uiteindelijk moest minister van Financiën Jan Kees de Jager zijn baas corrigeren en de Italiaanse premier gelijk geven: het totale steunpakket is 159 miljard euro, waaronder 50 miljard euro bankensteun.

Banken… bankmanagers en bankdirecteuren… Het is allemaal VVD- volk. Het is allemaal tuig van de richel. Bankdirecteuren zijn niet veel meer of minder dan criminelen in een strak pak met krijtstreepjes. Bankdirecteuren en –managers zijn schorem. Ze hebben de hele wereldeconomie naar de kloten geholpen en werden daar alleen al in Nederland uiteindelijk voor beloond met 70 miljard euro belastinggeld. Dit soort volk hoort eigenlijk achter tralies. Opgesloten in een diepe kerker, waarvan de sleutel moet worden weggesmeten in de Stille Oceaan, diepste zee ter wereld. In de plaats daarvan, wordt dit smerige volk door de VVD in de directiekamers gehouden. Als de PVV alle Moslims het land uit wil zetten, omdat ze allemaal crimineel zijn, dan moeten ze eens kijken naar de bankdirecteuren. Dat zijn pas echte criminelen! Maar het is de VVD, die de banken en hun directeuren niet aanpakt. Logisch, het is hun achterban. Natuurlijk zijn er bankdirecteuren vertrokken, naar aanleiding van het debacle rond de kredietcrisis. Maar die bankdirecteuren gingen vervolgens bij een andere bank weer aan de slag. Het probleem is dus niet aangepakt, maar het probleem wordt verschoven. De VVD staat erbij en kijkt ernaar. Ze doet niets, want dan verliest ze stemmen.

Misschien kunt u zich het RTL4-debat nog herinneren, waarin Mark Rutte PvdA-leider Job Cohen honderduit vroeg over de economie. Cohen moest uiteindelijk erkennen, dat hij de cijfers niet allemaal paraat had. Het leidde bij rechts Nederland tot hoongelach. “Zie je wel, dat die socialisten alleen maar geld kunnen uitgeven en geen idee hebben wat het is, om geld te verdienen?” De aloude rechtse riedel kwam weer om de hoek kijken en rechts Nederland vermaakte zich kostelijk, met de rekenfouten van de PvdA-voorman.

Helaas slaat de PvdA nu niet terug naar de VVD, door ze nog eens rustig te wijzen op dat ene debat die avond. Wel meende PvdA’er Ronald Plasterk, dat Rutte geen idee had, wat hij precies had ondertekend. Of wilde Rutte de roeptoeters van de PVV kalm houden. De PVV is immers faliekant tegen elke vorm van steun aan welk land dan ook. Terug naar die avond, waarop Cohen vergat, dat de VVD wel vaker een klein rekenfoutje heeft gemaakt; VVD’ers die zich misrekenen, heeft al eens geleid tot de val van een hele bank: DSB. De halve VVD-top zat namelijk in de directie van diezelfde bank: Ed Nijpels, Hans Dijkstal, Robin Linschoten en Gerrit Zalm waren voormannen bij die DSB-bank. Dat niet alleen: Kunt u zich nog mevrouw Leemhuis-Stout herinneren? Juist, dat was die Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, die begin deze eeuw moest aftreden, omdat ze had liggen bankieren met overheidsgeld. Ze had een misrekening gemaakt met een lening aan een commercieel bedrijf, dat niet meer in staat bleek het belastinggeld terug te betalen en failliet ging. Weg belastinggeld en uiteindelijk ook weg, mevrouw LEENhuis-Stout. Meer recentelijk misrekende de VVD zich in het korten op het PGB, het Persoonsgebonden Budget. Ook deze bezuiniging pakt slechter uit, dan de VVD vooraf had uitgerekend.

Natuurlijk, über-rat Maxime Verhagen kwam eindelijk weer eens uit zijn holletje, om te roepen dat de oppositie alleen maar loopt te roeptoeteren. Het is ketelmuziek, zo riep de CDA’er vanuit zijn regeringsbankjes. Makkelijk praten voor Verhagen, wiens partij de laatste 3 verkiezingen iedere keer bijna dan de helft van zijn zetels moest afstaan aan de PVV. En ondanks dat verlies, zit het CDA toch in de regering. Niemand gelooft nog in het CDA… behalve het CDA zelf, dan. Wat het CDA in de regering doet, is de grote vraag. Want het beleid wordt toch vooral bepaald door de VVD en in iets mindere mate, maar toch duidelijk aanwezig, de PVV. Het CDA heeft helemaal niets te zeggen en is er alleen maar bijgehaald, omdat de Grote Geert niet wil samenwerken met de ‘linkse kerk’. Overigens staat het CDA in de peilingen nog altijd op een fors verlies: Van de 21 zetels die de zogenaamde christendemocraten nu hebben, zijn er in de peilingen slechts 14 over. Alle kritiek van het CDA op vooral de PvdA ten spijt, lopen de kiezers sneller weg bij het CDA, dan bij de PvdA. Jammer, Maxime. Andere strategie bedenken! De PvdA was en is nog altijd de tweede grootste partij van het land. Dat kan van het CDA moeilijk worden gezegd.

De kiezer is echter kort van memorie en hoogstwaarschijnlijk zult u dit betoog snel vergeten. Toch is er een wijze les te trekken uit de rekenmeesters van de VVD: Het zijn net zulke slechte rekenmeesters als Job Cohen. Misschien nog wel slechter…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten