Ik wil een volksopstand! Ik wil actie. Ik wil mensen in actie zien komen tegen een maatregel die toch onmogelijk kan worden gesteund. Ik wil bloed zien; offers. Ik wil mensen achter tralies; berecht, omdat ze stalen van de armen en dat vervolgens aan de rijken gaven (een omgekeerde Robin Hood, zeg maar). Ik wil mensen voor de rechter verantwoording af zien leggen. Ik wil doden en gewonden; mensen die smeken om vergiffenis. Ik wil keiharde actie vanuit de bevolking. Een bevolking die keihard pijn moet lijden; zorgpremies die inmiddels zo hoog zijn, dat bijna geen mens ze nog kan betalen. Tienduizenden ontslagen bij Defensie, bij de gemeentelijke overheden en sociale werkplaatsen. Mensen kunnen hun hypotheek bijna niet meer betalen omdat de hoogte van de OZB de pan uit rijst. En dat alles om een paar VVD’ers in hun leasebakken te laten rijden? De maat is vol! Dit kan zo niet langer. We moeten als Nederlanders in opstand komen. Hoe kan de PvdA nou aan de ene kant opkomen voor de sociaal zwakkeren, terwijl het aan de andere kant goedkeuring heeft aan steun aan een paar zwaarlijvige bankdirecteuren, die toch nooit PvdA zullen stemmen maar altijd VVD?? Hoe kan Ronald Plasterk nu een vlammend betoog houden over PGB’s en sociale werkplaatsen (waarbij ik respect toonde voor de man); roepen dat dit kabinet een asociaal beleid voert en tegelijkertijd steun geven aan banken??? Ronald Plasterk, een man die ik huizenhoog heb zitten; voor wie ik respect heb en alleen maar kan buigen… Toen ik hem daar bezig zag in De Lichtfabriek in Haarlem, samen met Mohammed Mohandis, dacht ik maar één ding: die man krijgt mijn stem! Hoe kan die man nou een stelletje criminele bankdirecteuren steunen?? Dit vraagt om drastische maatregelen! De limiet is bereikt!
Wat is er loos? Eergisteren kwam de Frans/Belgische bank Dexia met het bericht, dat het wel eens om zou kunnen vallen, omdat het heeft geïnvesteerd in Griekse staatsobligaties. De Belgische bank heeft maar liefst 3,5 miljard euro aan leningen uitstaan in Griekenland; evenveel als de vier grote Nederlandse banken samen aan Griekenland hebben uitstaan. Dexia had al een berg Amerikaanse prutshypotheken in portefeuille en nou komt dit er nog eens bij. Gevolg: De Frans/Belgische bank wordt met miljarden bankensteun gered door de Franse- en Belgische overheden en het Belgische deel wordt genationaliseerd. België staat ook garant voor de bankrekeningen bij de bank. België, dat zelf al jaren geen cent meer op zijn kont te krabben heeft en bijna twee jaar geen regering (als er eenmaal een regering is gevormd, kunnen de Belgen alweer naar de stembus), neemt de schulden van de bankdirecteuren van Dexia op zich; alle slechte leningen worden in één onderneming gestopt en dat deel wordt een soort staatsbank.
Kan het nóg gekker? Jawel! De problemen bij Dexia dreigen nu over te slaan naar de rest van Europa. Een nieuwe bankencrisis dreigt en dus kwam de Duitse bondskanselier Angela Merkel vandaag met het werkelijk BRILJANTE idee om 200 miljard euro in de banken te pompen, omdat die anders zouden bezwijken onder de waardeloze staatsobligaties, die ze in bezit hebben. Naast die van Griekenland, hebben ze ook nog staatsobligaties van Italië, Spanje, Portugal en Ierland. De waarde van de Italiaanse staatsobligaties is nog maar 3 stappen verwijderd van een junkstatus. Het bezit ervan betekent dus, dat je eigenlijk niets waardevols bezit. Slecht inkoopbeleid door de bankdirecteuren en -managers wordt gesteund (en beloond) door de nationale overheden met een kapitaalinjectie van liefst 200 miljard euro, zo is het briljante idee van Merkel. Ik geloof, dat ik helemaal gek ga worden…
Als ik u even mee terug mag nemen in de tijd, dan schrijven we nog niet zo gek lang geleden: het is 23 juni 2011 (pak ‘m beet 5 maanden geleden) als de Europese Commissie een zogenaamde bankenstresstest laat uitvoeren; ik word al zenuwachtig bij het horen van het woord ‘bankenstresstest’. Bij zo'n test wordt een scenario op de banken los gelaten waarbij de economie slecht draait, de aandelenkoersen erg laag staan, de werkloosheid omhoog schiet en de schulden bijna niet meer kunnen worden terugbetaald. 91 Europese grootbanken doorstonden deze test; ook de Nederlandse banken. Dexia slaagde zelfs met vlag en wimpel bij deze test, die nu meer dan waardeloos blijkt te zijn. En nu heeft datzelfde Dexia ineens geld nodig van de belastingbetaler? Het is nooit echt duidelijk geworden, waarop de banken destijds precies zijn getest en of de test überhaupt wel goed is uitgevoerd. Nu blijkt, dat Dexia destijds niet is getest op de toen al waardeloze Griekse staatsleingen. Dat lag politiek te gevoelig. Die bankenstresstest was dus inderdaad een farce. Niets waard; zoals uw Opinie Paultje destijds al voorspelde. De bankenstresstest is onvoldoende uitgevoerd en met echt zware scenario´s is geen rekening gehouden, omdat men toen al wist dat de banken bij echt slecht weer wederom een beroep zouden moeten doen op de portemonnee van de blastingbetaler. Dat lag niet lekker in de bevolking, dus werden de waardeloze Griekse staatsobligaties niet getest. Zo ook de Italiaanse, Spaanse, Portugese en Ierse staatsobligaties, die nu ook meer dan waardeloos zijn geworden en dus werden die tijdens de test buiten beschouwing gelaten. Je vraagt je af, wat er nog méér buiten de test is gelaten. Dit is een APK die niet volledig is uitgevoerd en dus is de auto nog steeds niet waardig om deel te nemen aan het verkeer. Sterker nog; de hele APK klopt niet. Er is getest op de verkeerde punten; als er überhaupt al is getest… Misschien is het wel zo, dat een of ander duur consultancybureau een ingewikkeld rapport heeft geschreven over een ingewikkelde materie, waar de argeloze belastingbetaler toch niet meer uit zou komen door de ingewikkelde taal in het rapport. Men zou een zin dertig keer over moeten lezen en vóór het überhaupt doorheeft, wat er wordt bedoeld. Voor veel geld schrijven consultancybureaus graag ingewikkelde rapporten, die over het algemeen nergens over gaan. Zo ook het rapport over de bankenstresstest, die slechts half of helemaal niet is uitgevoerd.
Wie kan het nog langer verkroppen, als je de baas van Dexia, Jos Clijsters, met zijn dikke buik ziet rond hobbelen en dan tegelijkertijd denkt aan de bijna tienduizenden arbeidsplaatsen die komen te vervallen. Die meneer Clijsters gaat vanavond in zijn leasebak naar huis, naar zijn dikke villa in Brasschaat en is er zeker van, dat de Belgische belastingbetaler zijn miljoenenloon aan het eind van de maand weer kan ophoesten. En anders is er nog wel de Europese belastingbetaler, die zich met handen en voeten heeft gebonden aan Dexia en 91 andere banken in Europa. Meneer Clijsters en zijn collega’s vinden het zo langzamerhand heel normaal, dat ze hun hand weer kunnen ophouden bij de belastingbetaler, die eerder al 1.600 miljard dollar in hun bedrijf pompte. "Geen probleem, als onze bank in de problemen komt; de belastingbetaler redt ons wel". Nu snap ik ook, waarom die banken destijds met vlag en wimpel slaagden voor die bankenstresstest (JEUK, JEUK!!!); bij problemen kunnen ze toch nog terugvallen op de belastingbetaler. Alsof je met een auto, die niet APK gekeurd is, geen boete krijgt van de politie. En kon bij de dames en heren bankdirecteuren nog een bedankje vanaf. Er kon niet eens een excuus vanaf. Er kon niet eens “sorry” vanaf. Een beleidswissel of misschien zelfs een bosje bloemen als dank dat hun klanten ze hadden gered. Halvering van hun megasalarissen of afzien van bonussen. Helemaal niets! Ze zwommen met een lichaam vol open wonden tussen een school piranha's, werden gered en er kon niet eens een bedankje vanaf. Tja, dan ga je toch wel even anders kijken naar euh.. "een bank met ideeën". Kotsen moet ik, ieder keer als ik die reclame hoor of zie, waarin de Rabobank trots zegt, dat ze “een bank met ideeën” is. Misschien is het een goed idee, om die hele slogan even in de vrieskist te smijten en op te houden met het steunen op belastinggeld?! Misschien kunnen de vetbetaalde managers van de Rabobank hun collega’s eens wijzen op hun verantwoordelijkheden?
Kan iemand mij bij VVD, CDA, PvdA, GroenLinks en/of D'66 vertellen waar die bankenstresstest voor nodig was? Kan iemand mij het nut van die bankenstresstest uitleggen? Kan iemand mij uitleggen, waarom de Europese belastingbetaler destijds gewoon voor de gek is gehouden? Kan iemand mij uitleggen, waarom er wordt geroepen dat we met z’n allen rustig kunnen gaan slapen; nergens zorgen over maken, en ondertussen staat er weer 200 miljard euro klaar om een stelletje criminelen uit de brand te helpen? Is het een zoethoudertje, zoals Opinie Paultje destijds al beweerde? Is het een actie van de almachtige bankenlobby om de onrustig geworden belastingbetaler stil te houden? Geen twijfel over mogelijk: bankdirecteuren zijn regelrechte criminelen in krijtstreepjes- of mantelpak. Het is smerig voetvolk, omhooggevallen VVD'ers, dat in de gevangenis thuis hoort. Ze horen zich op z'n minst te verantwoorden voor de rechter, of anders wel voor de argeloze belastingbetaler, die nu alweer moet klaarstaan met een emmer met geld, om ze van de ondergang te redden. De belastingbetaler, die extra zorgpremie kan gaan ophoestem; arbeidsgehandicapten die thuis komen te zitten omdat de sociale werkplaats wordt opgedoekt; de gemeente, die geen plantsoen meer kan bijhouden; mensen, die hun eigen huis niet meer kunnen betalen; 35.000 militairen die worden ontslagen of die ouderen in verzorgingstehuizen, die liggen te ronken in hun eigen uitwerpselen. Bijstandsmoeders die worden gekort op hun inkomen of werklozen, die niet meer kunnen rondkomen. En ondertussen steunen we met 200 miljard euro de banken?! "De bank met ideeën zegt sorry”! In de plaats van (opnieuw) belastinggeld in die banken te steken, moeten die banken een bankenheffing betalen en wel zo snel mogelijk! Als ABSOLUTE VOORWAARDE stellen, dat werkelijk alle bankdirecteuren en -managers hun salarissen verlagen tot geen cent méér dan de Balkenendenorm, zo lang ze van de belastingbetaler trekken. En de eerste de beste bankdirecteur of -manager, die daar tegen in opstand komt, moet gewoon worden teruggeworpen tussen diezelfde school piranha's, en door hen levend worden opgevreten. Zijn ze helemaal gek geworden, daar bij die banken? Ze hebben de hele wereldeconomie naar de g*dverd*mme geholpen en dan gaan ze ook nog eens lopen protesteren tegen een bankenheffing? Het is godgeklaagd! We moeten als belastingbetaler hiertegen in opstand komen!
Dit vraagt om een volksopstand. Ook tegen "de bank met ideeën". We gaan de baricades op, met gebalde vuist. Wanneer verzamelen we op het Malieveld??
We leven in een bizarre, vluchtige wereld waarin ontwikkelingen elkaar in moordend tempo opvolgen. Opinie Paultje probeert het allemaal te snappen. Op dit weblog geeft hij deze gebeurtenissen een plaatsje. Hierbij zijn bankdirecteuren en VVD'ers zijn favoriete speeltje
Opinie Paultje als uw columnist? Zoekt u een eigenzinnige columnist met lef die geen blad voor de mond neemt en die de lezer echt prikkelt, uitdaagt en vooral laat nadenken? Neem dan contact op via Twitter @opiniepaultje
woensdag 5 oktober 2011
Ik wil een volksopstand!!!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Prachtige woede!
BeantwoordenVerwijderenPissed off Paultje for President!!
Je bent niet de enige die het ziet.
Bekijk Michael Moore's "Capitalism: A Love Story" maar eens.
Het vuile machtsspelletje dat Moore in kaart bracht is ook in Europa gaande. En ja, net als de Democraten in de USA speelt de PvdA het spel mee. Het was toch echt Wouter Bos die de Nederlandse grootbanken "redde".
In de afgelopen 20 jaren hebben onze banken de globalisering stevig mede-gefinancierd zonder ook maar een moment na te denken waar ze in godsnaam mee bezig waren. Toen het wat krapper werd kwamen ze met idiote schemes om nog meer kapitaal uit huishoudens aan te trekken.
"The financial sector went berserk", zo zullen historici dit tijdperk beoordelen.
En wat nu?
Volksopstand kent verschillende fasen en keuzen:
1. Je geeft volledig toe, je laat je van achteren nemen: publiek scenario
2. Je vecht terug om in een onderhandelingspositie te komen, waarna je concessies zult moeten doen: politiek scenario
3. Je staat waarvoor je staat, en gaat tot het gaatje met keiharde boycots, blokkades en rechtszaken: case by case scenario
4. Laatste fase is radicalisering en directe geweldadige confrontatie. Scenario a: de publieke bankroof; Scenario b: publiek eist controle over politiek terug.
(voor diegenen die betaald op deze termen het web afsurfen: ik roep niet op tot, maar vergenoeg gepushed kan je verwachten dat op een gegeven moment de vlam in de pan slaat).
Het bizarre is dat de PVV in categorie 4b zit, maar dan zonder geweld. Dus zonder commitment. Wel sluw om het volk in categorie 1 aan je te binden!
En zo wordt 't met de PvdA en PVV alleen maar erger voor de mensen en beter voor een handjevol VVD stemmers.
Sluw, je moet 't ze meegeven.