Pagina's

donderdag 22 maart 2012

Een te groot geworden eenmanszaak

Is het einde van de PVV eindelijk in zicht, nu dat Hero Brinkman uit de PVV is gestapt? Is het einde van het Kabinet Rutte-Wilders in zicht, dat leunde op een hele krappe meerderheid? Zit het Kabinet Rutte-Wilders (want u dacht toch niet dat het CDA iets te zeggen had in dit kabinet?) de rit uit, of krijgen we binnenkort verkiezingen? Hoe sterk en vooral hoe slagvaardig is dit Kabinet nog? Deze en talloze andere vragen doken de afgelopen dagen op, nu de PVV harder wankelt dan ooit. De populariteit van de haatdragende anti-Islambeweging is op z’n retour; nu geestelijk vader Geert Wilders niet meer in staat is zijn partij te leiden, zijn bedrijf op poten te houden, de Statenfracties in het gareel en het kabinet in het zadel te houden, dreigt zijn PVV als een kaartenhuis ineen te vallen. Ten koste van de PvdA, die de laatste weken in de peilingen aan een forse opmars is begonnen; in 5 weken tijd zijn de sociaaldemocraten opgeklommen van 14 naar liefst 21 zetels in de peilingen van Maurice de Hond; en 26 in de peilingen van Synovate. De waarheid zal ergens wel in het midden liggen, maar zeker is, dat Wilders´ retoriek in de richting van de kersverse PvdA-leider Diederik Samsom niet zo hard aankomen, als dezelfde opmerkingen destijds bij Job Cohen. Een nieuw kabinet met Wilders (Rutte-Wilders II) zit er hoe dan ook niet meer in. Niet alleen omdat het CDA de zwakke broeder is, maar ook omdat de PVV niet meer is, wat het geweest was. Wilders' uitspraken over Moslims zijn sleets geworden; Wilders heeft zijn kiezers het idee gegeven, dat hij alle niet-Westerse allochtonen de grens over zal jagen, als hij in de regering komt. Maar nu hij mee regeert, gebeurt er feitelijk niets. Henk & Ingrid vertrouwen de haatpartij niet meer en lopen over naar de SP, die hoogstwaarschijnlijk in het komende kabinet gaat zitten met de door de PVV zo gehate PvdA. De PVV is nog geen schimp van wat het ooit was. De vraag is: hoe heeft het zo ver kunnen komen?

Het antwoord op deze vraag is al even simpel als eenvoudig: de PVV is simpelweg te groot geworden, om nog langer door te gaan voor eenmanszaak. Om LPF-praktijken te voorkomen, wilde Wilders geen leden, geen jongerenafdeling, geen democratie en niet al teveel raadsfracties. Hij wilde de totale regie over zijn club houden en dat wordt hem langzaam maar zeker teveel. Geen mens houdt het vol, om zoveel taken tegelijkertijd te regelen. Als leider moet je willen, durven en vooral kunnen delegeren. Wilders kan geen van beiden. Het land gaat gebukt onder een diepe economische- en vooral sociale crisis en Wilders is niet in staat concrete oplossingen te verzinnen, waar het land momenteel om vraagt. Leuk, dat boerkaverbod en prima, al die Moslims de grens over; maar heb je ook een oplossing om Henk & Ingrid weer aan de slag te helpen en te houden? Heb je ook een oplossing om een werkloos geworden Henk en een parttime doemoeder als Ingrid een zekere toekomst te bieden? Verschuil je je liever achter decadente opmerkingen van nog geen 140 tekens lang op Twitter, of help je mee de economie uit de ellende te halen? Fijn, dat je Vlaanderen wil opheffen en bij Nederland wil trekken; Leuk, dat je Israël steunt in het Israëlisch-Palestijnse conflict; maar kun je ook zorgen voor goed onderwijs voor de kinderen van Henk & Ingrid? Kopvoddentaks… oké, maar hoe trek jij de huizenmarkt weer overeind? De vader van Ingrid en de moeder van Henk, die beiden zijn gepensioneerd; hoe gun je hen een goede oude dag? Je hebt geen oplossing voor het eeuwige gezeur bij de Nederlandse Spoorwegen en je weigert de banken aan te pakken; Bedrijven geven bestuurders torenhoge bonussen en ontslaan duizenden mensen personeel, om ze aan de achterkant weer met een nul-urencontract aan te nemen. Geert, tussen al je haatdragende getier over Moslims door; heb je ook een oplossing voor de problemen die het land echt bezig houden?

Doordat de PvdA in januari dit jaar heeft gezegd, dat het zijn handen af trekt van steun aan dit kabinet (wijzer geworden, door de immense opmars van de SP in de peilingen), wordt de druk op Wilders en zijn PVV alleen maar groter. Waar hij anders alle vervelende keuzes over kon laten aan andere partijen, om ze vervolgens de schuld te geven van al diezelfde ellende, moet hij nu wel de handschoen opnemen en die taak valt hem zwaar. Waar de rechts geworden Nederlandse pers de zet van toenmalig partijleider Job Cohen weg hoonde (en met hen de rest van Nederland), blijkt het achteraf een meesterzet. Het was ook niet een kabinet van Cohen, maar van Wilders. Job Cohen wist het in januari van dit jaar blijkbaar al: er komt een moment, waarop Wilders niet meer in staat is, zijn aandacht over de verschillende gebieden te verdelen. Het zijn er gewoon te veel geworden. En de PVV heeft een ondemocratische structuur; dat wil zeggen dat niemand anders dan alleen Geert Wilders het bij de PVV voor het zeggen heeft. Hij bepaalt; zijn wil is wet.

Het idee van Hero Brinkman om van de PVV een volwassen partij te willen maken, was daarom zo gek nog niet. Brinkman zag het probleem al aankomen en heeft Geert gewaarschuwd voor de opmerking van Cohen; de PVV is Wilders en Wilders is de PVV. Zonder Geert sterft de PVV een zachte dood en Brinkman wilde dat voorkomen met een jongerenafdeling. Wil de PVV voortbestaan, dan is het gedwongen een jongerenafdeling op te zetten en dan moet Wilders de touwtjes uit handen (durven) geven. Hij moet zijn eigen mensen terug in het gareel krijgen, want anders houdt de PVV binnenkort op te bestaan. De dictatoriale structuur van Wilders werkt gewoonweg niet langer; de club is daarvoor simpelweg te groot geworden. Negen volledig losgeslagen ongeleide projectielen van een kamerleden in bedwang houden is op zich niet zo lastig; daarnaast ook nog eens raads- en Statenfracties jouw wil opleggen, is toch heel andere koek. Als je daarnaast ook nog eens het land moet regeren en een manier moet vinden, om de PvdA zwart te maken, heb je gewoonweg teveel aan je hoofd. Wilders is niet alleen partijleider, maar ook nog eens directeur/eigenaar van On Liberty BV, een in Breda gevestigd bedrijf, dat eigenaar is van zijn intellectuele eigendom. Om de hele PVV-operatie te financieren, is Wilders verplicht hier en daar op de wereld allerlei toespraken te houden. Zijn sponsoren schenken hem immers pas geld, wanneer hij optreedt voor een zaal vol rechts-conservatief publiek. Wilders is een goeie strateeg en hoog intelligent; hij kan snel schakelen en luistert als geen ander naar de wens van zijn kiezers. Maar het wordt hem gewoonweg teveel; hij kan het niet meer aan. Hij komt tijd te kort. Hij moet de touwtjes wel uit handen geven, maar wil het niet.

Bovenop bovenstaande, moet Wilders vechten voor zijn imago. Het imago van de PVV is extreem-rechts; het trekt daarom ook nog eens mensen aan uit de verkeerde hoek van de samenleving. Want de partij heeft niet alleen op zich keurig nette mensen in dienst als Martin Bosma, Fleur Agema en (de inmiddels vertrokken) Hero Brinkman; de partij kent ook volledig losgeslagen ongeleide projectielen als Gidi Markuszower, Dion Graus en Eric Lucassen. De laatste tijd staan de kranten vol van grote incidenten, waarbij PVV’ers betrokken zijn; Makuszower sloeg zonder reden een restaurantbezoeker recht op z’n gezicht, Graus zijn vrouw het ziekenhuis in en Lucassen terroriseerde de buurt waar hij woonde. En dan hebben we het nog niet over de Limburgse Statenleden, die niet kunnen ophouden met schelden en discrimineren. De raadsfractie in Den Haag die helemaal uiteen is gevallen en de rest liegt de boel bij elkaar. Het lukte de fracties in Den Haag en Almere niet eens om in het stadsbestuur te komen. Daar bovenop komt nog eens een extreem-rechtse aanhang, die Joden haat en Moslims wil uitroeien. Skinheads, die met hakenkruizen op hun hoofd allerlei anti-Semitische leuzen scanderen en die in één adem met de PVV noemen. Met zijn botte uitspraken heeft Wilders hen kennelijk het idee gegeven, dat hij aan hun zijde staat. Het probleem is echter, dat Wilders helemaal niet geassocieerd wil worden met een groep vakidioten, die hele bevolkingsgroepen letterlijk wil uitmoorden. Wilders wil niet worden vergeleken met kwaadaardige duivels als Adolf Hitler en Nikolai Ceaucescu. Eerlijk is eerlijk; Wilders kan en mag nooit worden vergeleken met een massamoordenaar, want dat is hij simpelweg niet. Wilders wil geen mensen dood maken; hij wil ze alleen de grens over zetten. Nederland moet terug naar de Nederlanders, zo vindt hij en juist die uitspraak trekt de verkeerde personen aan.

Deze week zijn twee dingen duidelijk geworden: 1) Een nieuw Kabinet Rutte-Wilders zit er na deze kabinetsperiode niet meer in en 2) De PVV zal harder dan ooit moeten vechten voor zijn voortbestaan. Maar er is toch nog een schrale troost voor die mensen, die de PVV trouw willen blijven: als de PVV verdwijnt, dan staat er wel weer een andere populist op, die nog harder in gaat tegen Turken, Marokkanen en Negers, dan Pim Fortuyn en Geert Wilders ooit zouden hebben gedaan of kunnen doen.

Totdat ook die eenmanszaak te groot wordt…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten