Pagina's

donderdag 29 maart 2012

Nobody fucks with Geert Wilders!

Hoe neem je het voltallige Nederlandse journaille bij de neus? Hoe neem je uiteindelijk heel Nederland bij de neus? Hoe steel je 24 uur lang de show? Die vragen werden vandaag vakkundig beantwoord door de immer agenda bepalende Geert Wilders. Uw Opinie Paultje is geen fan van Ome Geert, maar moet toch ruiterlijk toegeven dat Wilders het Nederlandse publiek even het idee gaf, dat het wel eens afgelopen zou kunnen zijn met het eerste en tevens laatste Kabinet Rutte-Wilders. Een Kabinet, waar Nederland in 2010 in meerderheid voor koos, maar wat u door diezelfde Nederlanders tot op de grond wordt afgekraakt. Gistermiddag brak Wilders ineens de onderhandelingen in het Catshuis af, waarna hij de Rijksvoorlichtingsdienst een berichtje de wereld in liet sturen, dat de onderhandelingen (en ik citeer) ‘in een moeilijke fase’ verkeren. Vervolgens liet hij naar een paar NOS-journalisten doorschemeren dat (en ik citeer wederom) ‘de PVV het erg moeilijk heeft met de keuzes’ en ‘de keuzes van dit kabinet zijn niet de keuzes van de PVV’. Oei, dacht het Nederlandse journaille, met NOS-persmuskieten Domique van der Heijden en Ron Fresen voorop, dit zou wel eens het einde kunnen betekenen van het Kabinet Rutte-Wilders 1. Mooi niet, wist de immer gehaaide schaakgrootmeester Geert Wilders;”Ik wil een boodschap afgeven aan mijn kiezers en gebruik daar die verdomde linkse persmuskieten voor”. En ja, hoor: het werkte!

De journaaluitzendingen van zowel RTL als NOS die daarop volgden, waren louter speculatief. Er was geen hard bewijs, dat de Grote Geert het Kabinet Rutte-Wilders wilde laten klappen. Er waren alleen wat losse bronnen en die berichten waren nauwelijks te controleren. Als je bijvoorbeeld kijkt naar het vorige kabinet, Bos-Balkenende-Verhagen, dan kon je zien, dat het van begin af aan al niet boterde tussen PvdA en CDA in het algemeen en tussen Bos en Balkenende in het bijzonder. De sluwe vos Verhagen draaide uiteindelijk een belangrijke afspraak uit het regeerakkoord om; hij wilde ineens wel langer in Afghanistan blijven, waarna de PvdA (geheel volgens plan) direct op sprong en het begin van het einde was ingezet.

Geert Wilders is niet meer dan een sluwe vos; misschien nog wel geslepener dan Verhagen. Geert Wilders laat een scheet en de heel Nederlandse pers stort zich op hem. Hij gebruikt die door hem opgelegde radiostilte heel handig, door iedereen het idee te geven dat hij een einde wil maken aan dit Kabinet, terwijl dat in de praktijk helemaal niet zo is. Tegelijkertijd denkt niemand echt na: Wat heeft Wilders te winnen bij het opbreken van dit Kabinet? Denkt het Nederlandse publiek nou echt, dat Wilders de boel laat klappen? Welk voordeel haalt de PVV daaruit? Het is toch heel simpel: Geen van de 3 coalitiepartners heeft ook maar iets te winnen bij het laten klappen van dit avontuur. Het CDA weet, dat het totaal niet goed ligt bij de eigen achterban en het partijbestuur van het CDA kent de peilingen: de christendemocraten staan er in de peilingen nog altijd dramatisch voor: 12 zetels tegenover 21 nu (en dat is geen schrijffout). Wilders komt al sinds begin november 2011 niet meer boven zijn huidige zetelaantal uit en zal naar verwachting bij nieuwe verkiezingen vrijwel zeker verliezen. De PVV is qua populariteit zwaar over zijn hoogtepunt heen en Wilders weet dat. Daarnaast geldt in Den Haag de ongeschreven wet: wie breekt, die betaald. De partij die de stekker uit het Kabinet trekt, zal bij de eerstvolgende verkiezingen vrijwel zeker verliezen. Ook weet Wilders dat, als hij nu uit het kabinet stapt, een nieuw regeringsavontuur er niet meer in zal zitten. Wilders weet, dat wanneer hij de boel laat klappen, zijn PVV niet veel meer zal worden dat de SP op rechts: een protestpartij, die verder niets in te brengen heeft.

De VVD heeft voor het eerst in 100 jaar weer een premier geleverd en dat genot zullen de liberalen niet snel weer beleven. Mark Rutte weet dat, als hij het Kabinet laat struikelen, zijn VVD de macht (en daarmee zelfs de minister-president) over moet laten aan de PvdA en dat is in de ogen van zijn achterban een rampscenario. Dus ook de VVD heeft er geen enkel belang bij, om dit avontuur te laten stranden.

Geert Wilders voerde de afgelopen 24 uur een pracht van een toneelstukje op. En iedereen heeft zich beet laten nemen. De mediastilte speelt hem alleen maar in de kaart. De mediastilte leidt onherroepelijk tot speculaties en Wilders maakt daar handig gebruik van. Het Nederlandse parlementaire journaille, het Nederlandse publiek en de oppositie. Ze hadden allemaal het idee, dat dit gehate rechtse kabinet zijn langste tijd had gehad, maar het zit er nog altijd en naar alle waarschijnlijkheid zit het de rit gewoon uit. Er komen in ieder geval dit jaar geen nieuwe verkiezingen. Wilders wil aan zijn kiezers laten zien, dat hij de maatregelen die dit kabinet neemt, erg lastig vindt. Tegelijkertijd wil hij laten zien, dat hij verantwoordelijkheid kan nemen. Hij weet, dat de Nederlandse parlementaire pers en de linkse oppositie (mijn eigen PvdA incluis) hem verwijten, dat hij geen verantwoordelijkheid durft te nemen en dus laat hij nu heel Nederland merken, dat hij dat wel kan. Zijn kiezers zijn blij, dat hij er nog zit en de boodschap bij de oppositie, het Nederlandse publiek en vooral zijn kiezers is duidelijk aangekomen: nobody fucks with Geert Wilders!

Maar je kunt je oprecht afvragen, of iemand iets heeft opgestoken van het toneelspel van de laatste 24 uur…

1 opmerking:

  1. "nobody fucks with Geert Wilders!"

    Lijkt mij uitgemaakte zaak. Als ik zijn vrouw was wist ik het ook wel. "nobody fucks with Geert Wilders!"

    BeantwoordenVerwijderen