Pagina's

zaterdag 3 maart 2012

Voor de bühne

Laatst droomde ik van een café, waar Job Cohen, Geert Wilders en Emile Roemer naast elkaar aan de bar zaten. Mark Rutte kwam net binnen, toen het drietal op een originele Brabantse manier een pilsje hieven en proostten. Rutte schoof aan en bestelde eveneens een ouderwetse ijskoude blondine, waarna hij die vrijwel in één teug naar binnen werkte. Dat was in zijn studententijd wel anders, laat hij weten; toen werkte hij in één teug soms wel drie biertjes naar binnen. Cohen, Wilders en Roemer hadden de grootste lol en brulden het werkelijk uit van het lachen. Cohen bulderde zelfs zo van het lachen, waarbij Wilders de oud-burgemeester van Amsterdam moest ondersteunen, anders viel deze van zijn barkruk. Het tafereel speelde zich allemaal af in Café Dudok, de plaats waar de PvdA na iedere verkiezingsstrijd in spanning de uitslagen afwacht. Een volgens Wilders veel te linkse plek, omdat in hetzelfde café het programma NOVA Den Haag Vandaag komt, eveneens alleen in verkiezingstijd. In dit programma krijgen volgens Wilders alleen maar linkse politici het woord.

Voor ons gewone stervelingen is de hierboven beschreven scène vrijwel ondenkbaar; voor ons kijkers zijn Wilders en Cohen gezworen vijanden die – als het even kan – elkaar te vuur en te zwaard bestrijden; als het mocht op leven en dood. Roemer en Wilders maken elkaar in de media vaak genoeg uit voor alles wat fout is en lijken eveneens niet met elkaar door een deur te kunnen. Links en rechts vliegen elkaar bij het minste of geringste in de haren en kan in onze perceptie nooit samen in een linkse bar een pilsje drinken. Wilders weigert immers aan te schuiven bij Pauw & Witteman of bij DWDD, omdat hij die programma’s te links vindt.

Toch is een scène als hierboven beschreven niet geheel ondenkbaar. En zo is het ook niet voor te stellen, dat CDA, VVD en PVV eruit gaan komen, tijdens de zogenaamde Catshuis-besprekingen, waarbij het drietal de komende 6 – 8 weken nieuwe bezuinigingsplannen moet uitdenken, om zo het nieuw ontstane tekort van 16 miljard euro weg te werken. In totaal moet dit kabinet liefst 34 miljard euro bezuinigen in 4 jaar tijd. CDA heeft zijn eigen stokpaardje: Maxime Verhagen wil inzetten op een soepeler ontslagbeleid; in de praktijk houdt dat in, dat u met uw vaste aanstelling geen ontslagvergoeding meer krijgt, als uw werkgever de arbeidsovereenkomst wil ontbinden. Volgens het CDA houdt dat in, dat er minder rechtszaken zullen komen en dus kan de rechtelijke macht worden ingeperkt. Beetje ver gezocht van de christendemocraten, maar goed: Wilders is daar faliekant op tegen. Ook wil het Nieuwe CDA – die van het radicale midden – de hypotheekrenteaftrek beperken; iets wat PVV en VVD fel tegen zijn. De PVV wil het budget voor ontwikkelingssamenwerking op nul en het liefst een aantal Europese verdragen opzeggen, met name die over arbeidsmigratie en gezinshereniging. De VVD wil fors minder ambtenaren en het aantal Kamerleden inkrimpen van 150 nu naar 100 straks. De liberalen zijn tegen alle anti-Europese ideeën van de anti-Islambeweging van Wilders. En dat zijn nog maar een paar punten, waarop het drietal het waarschijnlijk niet eens gaat worden.

Wilders heeft het voortouw genomen; hij twittert zich suf met berichtjes waarin hij de hypotheekrenteaftrek heilig verklaarde. Een paar berichtjes later is het toch niet meer zo heilig, maar wil de blondine uit Venlo wel dat het CDA af ziet van het budget op ontwikkelingssamenwerking; dat is voor de christendemocraten weer een heilig huisje. Door al dat geruzie lijkt het, alsof het drietal er niet uit gaat komen en dus wordt er al druk gespeculeerd over een mogelijke val van het Kabinet Rutte-Wilders I. Vooral het CDA zou het beu zijn, iedere keer weer als oneven wiel aan de wagen te fungeren en tweede viool te spelen. Met al dat geschreeuw van Wilders en het kappen van bomen door Rutte is de club van Maxime Verhagen bijna onzichtbaar geworden voor het volk. Ruzie staat vaak garant voor de val van een kabinet en dus gaat mogelijk de stekker eruit.

Maar uw Opinie Paultje kan u als CDA’er, VVD’er of PVV’er gerust stellen; het Kabinet Rutte-Wilders I valt niet. Ook na de Catshuis-besprekingen gaat het drietal gewoon door met regeren en doet net, alsof er niets is gebeurd. Men is er namelijk al lang uit. Het drietal is op elkaar aangewezen. Ze kunnen niet zonder elkaar; de PVV heeft afgezien van VVD en CDA geen bondgenoten in Den Haag (en ver daarbuiten) en het CDA zou bij nieuwe verkiezingen iets meer dan de helft van het aantal zetels over houden (12 tegen 21 nu). De VVD mag voor het eerst in meer dan 100 jaar weer een minister-president leveren. Misschien duurt het hierna weer 100 jaar, voordat een liberale minister-president Het Torentje gaat bezetten. Bovendien geldt de ongeschreven Haagse regel dat, de partij die breekt, betaalt. Dus de partij die vroegtijdig de stekker uit de samenwerking trekt, zal bij de eerstvolgende verkiezingen vrijwel zeker een forse nederlaag lijden. In al deze genoemde gevallen zal een nieuw Kabinet Rutte-Wilders er niet meer in zitten, al was het alleen maar omdat het CDA de zwakke schakel is. Ook de PVV is al lang over zijn top heen; de anti-Islambeweging heeft met 24 zetels zijn maximum bereikt. Sterker nog, de immer boze haatbeweging (de PVV is zo vaak boos, dat ze er patent op lijken te hebben) staat in de peilingen zelfs op fors verlies; een website om asociale Polen aan de schandpaal te nagelen of een namaak-onderzoek om de gulden weer terug te halen, kunnen daar weinig verandering in aanbrengen. Het huidige kabinet Rutte-Wilders I kan virtueel nog maar rekenen op 64 zetels; er zijn er 75 + 1 nodig voor een minimale meerderheid. Nederland stevent af op een nationaal kabinet van CDA, VVD, PvdA, GroenLinks en D66 en Wilders weet dat, maar wil dat schrikbeeld zo lang mogelijk uitstellen.

Het bekvechten voor de camera’s van de hijgerige parlementaire persmuskieten is dus allemaal toneelspel. Het hoort er gewoon bij, om u als kiezer het idee te geven dat zij toch echt vechten voor uw belangen. U kunt ze met een gerust hart vertrouwen; zij komen voor u op. Geert voor Henk en Ingrid uit de Vinex-wijk; Mark voor Lousewies-Mariette en Laurens-Jan uit de villawijk in 't Goy. Ow ja, euh… Maxime komt op voor… tsja, voor wie komt het CDA eigenlijk nog op?

Het Kabinet Rutte-Wilders valt echt niet op iets omvangrijks als 16 miljard euro extra bezuinigen om aan de Europese begrotingsregels te kunnen voldoen. Fijn, dat Europa eist dat de VVD hier in Nederland de boel kapot bezuinigt en dan vrolijk gaat roepen dat we toch echt iedere 4 jaar naar de stembus moeten hollen om op ze te stemmen. Landen als Frankrijk en Duitsland maar ook Portugal, Spanje, Ierland, Italië en Griekenland wordt geen strobreed in de weg gelegd en Nederland moet (en wil ook) het braafste jongetje van de klas zijn, dat keurig met zijn armpjes over elkaar flirt met de juffrouw. De parlementaire geschiedenis leert ons, dat ieder kabinet dat vroegtijdig is gevallen, is gevallen over een niemendalletje; een verkeerde uitspraak of een uitglijder. Het drietal is er al lang uit en gaat in het Catshuis 6 – 8 weken vakantie vieren met lekkere meiden en Bourgondisch eten, want er valt niets te bespreken.

Wat dat betreft kunt u als rechtse kiezer gewoon lekker slapen: het was allemaal namaak. Het is geacteerd; voor de bühne.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten