Pagina's

zaterdag 5 mei 2012

Bevrijdingsdag

Uw Opinie Paultje heeft nooit zo in het vieren van Bevrijdingsdag geloofd. Natuurlijk zijn we verlost van die vermaledijde Duitsers, die ons land tussen 1940 en 1945 bezet hielden en ons volk onderdrukten. Natuurlijk leven we in Nederland niet meer in een dictatuur en kunnen we relatief vrij artikelen publiceren in de media. Daarover geen discussie. Toch is er ook in Nederland geen echte vrijheid meer. Een paar voorbeelden: 1) De laatste jaren hangen de centra van dorpen en steden bomvol met bewakingscamera’s, al dan niet verdekt opgesteld. Met software die uw en mijn gezicht herkent, kan een opsporingscomputer direct uw en mijn plaats bepalen en weet hierdoor, of wij snode plannen hebben, of niet. 2) Met de invoering van de OV-shitcard kan de overheid nu ook iedere reiziger volgen. Het is niet alleen voor de NS interessant te weten, dat u iedere dag de trein van 0815u vanaf ’s-Hertogenbosch CS naar Eindhoven CS pakt; ook de overheid kan er conclusies aan verbinden en actie ondernemen, als u onverhoopt niet naar Eindhoven gaat, maar naar Utrecht. 3) Vrijwel alle GSM’s in Nederland beschikken over een GPS-bepaler, waarmee uw telecomaanbieder tot op 1 meter nauwkeurig weet, waar u zich bevindt. Dat is interessant, want mocht u regelmatig schoenenzaken binnen lopen, dan kan de telecomaanbieder die informatie verkopen aan de schoenenbranche.

Probeer maar eens in alle vrijheid in een vliegtuig te stappen; gaat niet lukken. Uw paspoort bevat sinds een paar jaar een chip, waarop uw vingerafdrukken staan. Nu ook de overheid het internet heeft ontdekt, is het in staat om internetaanbieders (ISP’s) te verbieden toegang te verlenen tot bepaalde sites. Goed, als The Piratebay inbreuk maakt op auteursrechten, dan moet dat worden bestreden en kinderporno kan natuurlijk niet. Maar het idee dat de overheid in staat is toegang tot websites te blokkeren, vind ik maar een eng idee. Waar ligt de grens, op wat de overheid kan blokkeren en wat niet? Zijn we niet verworden tot een tweede China? Dan nog: niet alleen de overheid doet hieraan mee. Ook commerciële bedrijven als Google, Facebook en Microsoft filteren informatie en geven alleen die items weer, wanneer het hen uit komt. Recentelijk (begin dit jaar) bleek dat Microsoft er via Windows-updates voor zorgde, dat onderdelen van de populaire webbrowser Firefox van uw harde schijf haalde, en daar onderdelen van het eigen product Windows Explorer voor terug zette. Het is, dat het een oplettende gebruiker opviel en die trok aan de bel, waarna de Europese Commissie de Amerikaanse softwarereus beval daarmee op te houden. Microsoft luisterde, maar u heeft als gebruiker geen idee wat voor oorlogen er worden uitgevochten op uw harde schijf, terwijl u over het web surft.

Vrijheid is dus een farce. Vrijheid is betrekkelijk. Op 5 mei herdenken we de vrijheid, maar ondertussen houden commerciële bedrijven en de overheid iedere burger nauwlettend in de gaten. Informatie wordt gefilterd weergegeven en dat is een angstaanjagende gedachte.

Toch kwam de vrijheid op 21 april jl. een klein beetje dichterbij. 21 april viel namelijk het doek voor het kabinet Rutte-Wilders I. Negen jaar lang hielden Wilders en zijn Islam-hatende vrienden het land gegijzeld in een ijzeren houdgreep. Wie in opstand durfde te komen tegen de dwaze ideeën van de PVV was zijn leven bijna niet meer zeker. Tegenstanders ontvingen scheldkanonnades tot zelfs doodsbedreigingen. Met kranten en omroepen, die zich tegen de PVV hadden gekeerd, werd niet gepraat. Presentatrice Clairy Polak werd van het TV=scherm gehaald en naar de radio verbannen, nadat ze zich in een interview tegen de PVV had gekeerd en had verteld, dat haar stem naar de PvdA ging. De NOS ontving het predicaat ‘te links’, waardoor de staatsomroep noodgedwongen iedere scheet die de PVV liet, bijna live uitzond. Zo was de toespraak die opperhoofd Geert Wilders hield op Ground Zero, tegen de plaatsing van een moskee aldaar, live in Nederland op de televisie. Scheldpartijen uit de mond van PVV'ers werden zonder problemen overgenomen door de NOS. Blunders en uitglijders, zoals het bezoek van Geert Wilders aan Berlijn, werden nauwelijks uitgezonden. Het was de rechtse website GeenStijl (gelieerd aan De Telegraaf en dus in principe vriendjes van de PVV), die meldde dat Wilders in Berlijn voor een vrijwel lege zaal stond de speechen en dat de organisatie de toegangskaartjes, die eerst voor E 100,00 over de toonbank gingen, aan de straatstenen niet kwijtraakte. Wilders controleerde de hele Nederlandse pers, maar ook het politieke spectrum. De Arondeuslezing in het provinciehuis in Haarlem werd tot twee maal toe door de PVV eigenhandig geblokkeerd, omdat de sprekers een betoog zouden houden tegen de PVV en de ideeën van de PVV. Ook moest opperrechter Ibo van der Linde (lid van de Hoge Raad, het hoogste rechtscollege in Nederland) noodgedwongen zijn lidmaatschap van de PvdA opzeggen, want anders zou hij zijn baan kwijt raken. PvdA’ers Sharon Dijksma en Frans Timmermans maakten geen schijn van kans om burgemeester te worden van respectievelijk Nijmegen en Maastricht. Ook mocht Timmermans geen commissaris worden bij de EU; ook hier lag de PVV weer dwars, waarna Timmermans zo gefrustreerd raakte, dat hij eigenhandig Job Cohen ten val bracht. Het burgemeesterschap van Nijmegen, de meest linkse stad van Nederland, ging naar een CDA’er en die van Maastricht naar VVD’er Onno Hoes. In Nijmegen heeft het CDA niets te zoeken en in Maastricht stelt de VVD-fractie niets voor.

Maar de PVV maakte een paar cruciale fouten, die zouden leiden tot de val van het kabinet Rutte-Wilders I. De eerste fout was het Twitter-berichtje van Geert Wilders, waarin hij koningin Beatrix de huid vol schold, omdat deze een hoofddoek droeg bij een bezoek aan een moskee in Abu Dhabi. Je mag in rechts denkend Nederland alles zeggen; alles doen. Maar als je aan de koningin komt, dan staan de haren van alle Nederlanders recht overeind. Dan maakt het niet meer uit, of je PVV’er of PvdA’er bent. Van de koningin blijf je af! Tweede fout was het (alweer) schelden op een bevriend staatshoofd; in dit geval de Turkse president Abdullah Gül. Gül was in Nederland, om 400 jaar betrekkingen tussen Turkije en Nederland te vieren. Gül, zelf immuun voor de scheldkanonnades, kwam lunchen in het hol van de leeuw: Heerlen, Zuid-Limburg. In zijn kielzog nam Gül een aantal rijke en welgestelde Turkse investeerders mee, die geld wilden pompen in Limburgse bedrijven. Na de scheldkanonnade van Wilders stonden CDA en VVD voor paal bij die investeerders. Bang geworden dat ze zouden afhaken, trok het CDA de stekker uit de Limburgse coalitie met de PVV. 24 uur later viel ook de coalitie in Den Haag. Tot op de dag van vandaag houden zowel CDA, VVD als Geert Wilders zelf vol, dat de val van de Limburgse coalitie niets te maken heeft met de val van het Catshuis-akkoord. Maar dat er nog geen 24 uur tussen de val van deze twee coalities zat, is wel erg toevallig.

Uiteindelijk nekte de crisis de PVV; mensen vonden een verbod op hoofddoekjes en boerka’s, de invoering van de dierenpolitie en het opzetten van een meldpunt voor overlastgevende Polen niet meer interessant. Henk & Ingrid waren slachtoffer geworden van de economische tegenwind en wilden dat Geert Wilders dáár een antwoord op vond. Dat antwoord kwam niet, waarna de PVV in de peilingen genadeloos werd afgestraft. Politiek analisten (waaronder uw Opinie Paultje) geloven in een forse klap voor de PVV op 12 september. De haatbeweging van Geert Wilders zal hooguit 10 – 15 zetels over houden, van de 24 die het nu heeft.

De PVV lijkt voorgoed te zijn uitgeschakeld, nu het eigenlijk geen politieke vrienden meer heeft. Het rechts-populisme lijkt voorlopig even aan de zijlijn te zijn gezet; het links-populisme (in de geest van Emile Roemer van de SP) zal snel volgen. Op 21 december a.s. vergaat de wereld niet. Goed, de kalender van de Maya Indianen eindigt op 21 december dit jaar, maar de Maya hebben weer een nieuwe, die op 22 december begint. Voor hen begint er dan een heel nieuw tijdperk en met hun nieuwe tijdperk, begint er ook een voor ons. Een tijdperk, waarin het rechts-populisme nauwelijks nog een stem krijgt.

En dat is pas echte vrijheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten