Pagina's

zondag 27 mei 2012

Griekenland aan de Noordzee

Twee weken geleden sloeg Frankrijk massaal linksaf. Een meerderheid van de Fransen stemde de rechtse Nicolas Sarkozy uit het Elise; de ambtswoning van de Franse president. De Fransen volgden hiermee de Denen, die eerder hun ultrarechtse regering wegstemden, waarna een centrumlinkse regering het roer overnam. Bijna alle deelstaten in Duitsland hebben hun verkiezingen gehad; allemaal werd een blamage voor de huidige rechtse regering CDU/CSU en de liberale FDP (de Duitse evenknie van wat hier de VVD is). Sterker nog: in een groot aantal deelstaten heeft de FDP de kiesdrempel niet eens gehaald en bestaat helemaal niet mee. In Noord-Rijnland-Westfalen, de Duitse deelstaat met de meeste inwoners en hierdoor lichtend voorbeeld voor de Kanseliersverkiezingen volgend jaar, liet een verpletterende overwinning zien voor de links/groene-combinatie SPD (evenknie van de PvdA) en Grünen (wat we hier kennen als GroenLinks. In september 2012 is Nederland de volgende kandidaat: ook hier neemt een centrumlinkse regering het over van een ultrarechtse kliek. Aanleiding: het miljardenspel.

In het miljardenspel vliegen de miljarden je om de oren. Nederland heeft bijvoorbeeld al 11 miljard euro gestoken in het overeind houden van Griekenland; alle Europese landen in totaal al 300 miljard en er is nog eens 500 miljard beschikbaar voor noodlijdende landen als Spanje en Italië. Duizelingwekkend hoge bedragen, waar een normaal mens bijna niet meer bij kan. Sterker nog: het is zelfs voor politiek junkies als uw Opinie Paultje bijna niet meer te volgen hoeveel miljarden er precies naar welk land gaan. Wat echter kraakhelder is, is dat de banken, pensioenfondsen, verzekeraars en andere criminelen in krijtstreepjespak hun zakken vullen met al diezelfde miljarden, terwijl ondertussen de werkloosheid in Europa steeds verder oploopt. In Frankrijk, Duitsland en Denemarken heeft de bevolking hier een stokje voor gestoken. Nederland is het volgende station, waar de banken, pensioenfondsen, verzekeraars en andere criminelen in krijtstreepjespak op moeten letten. Ook hier ligt het hoofd van een rechtse regering, die de rijken eigenlijk alleen maar beloont voor hun wanprestaties, op het hakblok. Mark Rutte is daarmee met 2 jaar de kortst zittende minister-president in de Nederlandse parlementaire geschiedenis. Ik weet niet of de VVD, die stond te juichen nadat duidelijk werd dat de liberalen voor het eerst in 100 jaar de premier mochten leveren, daar nou zo blij mee zijn.

Aanleiding voor de Fransen om de rechtse Sarkozy het Elise uit te stemmen was simpel: Sarkozy gaf saneerde hard en bezuinigde op alles, behalve op de rijken en superrijken in Frankrijk. Mensen, die miljoenen tot enkele miljarden op de bank hadden staan, werden door Sarkozy ontzien, terwijl aan de onderkant van de Franse samenleving de leefomstandigheden steeds erbarmelijker werden. Dat was te zien; het was voor iedere Fransman/Française duidelijk merkbaar. Het was voelbaar en hoorbaar en daarom werd de fletse, verder nietszeggende en charisma-loze Francois Hollande verkozen tot president.

Griekenland is nagenoeg failliet; Spanje, Italië, Portugal, Ierland en zelfs België zullen snel volgen. Banken, pensioenfondsen, verzekeraars en andere criminelen in krijtstreepjespak leenden miljarden aan deze landen. Meer, dan ze ooit terug zouden kunnen betalen. Nu die stap steeds dichterbij komt, beginnen de banken, pensioenfondsen, verzekeraars en andere criminelen in krijtstreepjespak hun geld terug te eisen, anders volgt een faillissement. Een faillissement zou desastreus zijn, want in dat geval zullen de banken, pensioenfondsen, verzekeraars en andere criminelen in krijtstreepjespak een soort vrijstaat voor zichzelf gaan creëren. Dus worden er miljarden in die landen gepompt, om ze overeind te houden. Die miljarden worden opgebracht door de argeloze belastingbetaler, die krom moet liggen omdat de regering weer een zak geld in de richting van Zuid-Europa schuift. Die landen schuiven diezelfde zak geld vervolgens weer door naar banken, pensioenfondsen, verzekeraars en andere criminelen in krijtstreepjespak. Alweer spelen de banken een dubieuze rol en alweer worden ze niet aangepakt.

Tegelijkertijd worden de tekorten in de vaderlandse staatskas steeds groter. Onder druk van de financiële markten, die dreigen met het intrekken van de befaamde AAA-status wordt er snoeihard bezuinigd. Kredietbeoordelaars lijken de plaats van de democratisch gekozen regering in te nemen; zij dreigen met het afwaarderen van de financiële status, waardoor de rente die het land moet betalen verder oploopt en het land dus nog harder gaat bezuinigen, dan het eigenlijk al van plan was. Zo loopt de werkloosheid nog verder op, gaan de kwaliteit van de zorg en het onderwijs nog verder achteruit en komen sociaal zwakkeren nog verder in een isolement te zitten. In Nederland is de VVD hiervoor in hoogsteigen persoon hoofdelijk verantwoordelijk voor, want de VVD durft niet de keuze te maken om hun extreemrijke en welvarende achterban om een extra aalmoes te vragen. Er komt geen zwaarder belastingtarief, hypotheekrente aftrek blijft ook gelden voor villa’s in het Goy en Aerdenhout en de bankenbelasting is zo goed als gesneuveld. De VVD wil geen extra regels opleggen aan banken, verzekeraars en pensioenfondsen, zodat die niet weer de fout in gaan, waardoor een nieuwe kredietcrisis (en dus een recessie) op de loer ligt. De VVD wil juist veel meer regels afschaffen, waardoor de banken en verzekeraars nog méér ruimte en vrijheid krijgen. De VVD durft de mensen die het echt kunnen hebben, niet aan te pakken. Het is precies daarom, dat Mark Rutte de kortst-zittende premier ooit in de Nederlandse parlementaire geschiedenis zal worden; de daadkracht ontbreekt volledig bij de VVD.

Nederland gaat na 12 september linksaf; zoveel is na drie maanden peilen wel duidelijk. Een brede regering van VVD, CDA, PvdA, D66 en GroenLinks zal de hypotheekrenteaftrek wel aanpakken, net als de invoering van de bankenbelasting en een zwaarder belastingtarief voor de allerrijksten. Nederland is het geschuif met miljarden moe en wil daadkracht zien van hun regering. Nederland protesteert hevig tegen dat miljardenspel en vlucht in protestpartijen als SP en VVD. Het drijft een brede coalitie eigenlijk nog meer in elkaars armen; hopende dat de nieuwe regering langer dan 2 jaar blijft zitten en verantwoordelijkheid durft te nemen. Niet beleid maken en vervolgens wijzigen onder druk van het sentiment, aangedikt door sufferds als Maurice de Hond, maar doorzetten. Nederland wil een eind aan dat miljardenspel; Nederland wil dat al die banken, pensioenfondsen, verzekeraars en andere criminelen in krijtstreepjespak worden gestraft voor het veroorzaken van de huidige recessie, c.q. wereldwijze economische teruggang. Nederland wil geen woorden meer; Nederland wil daden.

Geen Griekenland aan de Noordzee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten