Pagina's

donderdag 20 december 2012

Voor God spelen - Ruxit (1)

Hoewel van beleidsmakers wel wordt verwacht, kan niemand in de toekomst kijken. Niemand kan de dag van morgen voorspellen; zelfs de weermannen en –vrouwen zitten er nogal eens naast. Deskundigen tuimelen vandaag de dag over elkaar heen om te roepen dat zij toch echt de huidige economische malaise hebben zien aankomen; maar voor 2008 dacht iedereen dat de bomen nog tot in de Hemel groeiden. Nu tuimelen diezelfde economen weer over elkaar heen om te roepen dat het allemaal nog slechter wordt dan het nu al is, om vervolgens later alsnog te kunnen roepen dat zij deze ellende vooraf hebben voorspeld. Wie het nou echt bij het rechte eind had, kan niemand eigenlijk zeggen, want elke dag staat er weer ergens ter wereld een (psuedo) professor op, die roept dat hij (of zij) op zijn vakgebied toch echt over voorspellende gaven beschikt. Hij heeft dit allemaal al lang vooraf zien aankomen!

Streng Christelijk gelovigen voorspellen al eeuwen de dag het de wereld ophoudt met draaien: het Einde der Tijden, ofwel de Dag des Oordeels. Dat zou de dag zijn dat God op aarde terugkeert en de bewoners vertelt dat ze er – op z’n zachtst gezegd – een rommeltje van hebben gemaakt. Volgens Lucas 21 uit de Bijbel zal God ons straffen en de Aarde ter plekke opheffen. Iedereen zal massaal de dood vinden. Op dit moment zitten er gele volksstammen in Mexico en in het Franse Burgarach in spanning te wachten op dat wat komen gaat, want het zou maar eens kunnen gebeuren. En, om toch nog een politiek tintje te geven aan dit verhaal: Partij voor de Dieren-lijsttrekker Marianne Thieme zou daar wel eens bij kunnen horen. Als Zevende Dag Atheïst gelooft ook zij sterk in het Einde der Tijden.

In eerste instantie werd gedacht dat dit op 1 januari 2000 zou gebeuren. Deze millenniumwisseling had nog niemand mee gemaakt en dus barstten de wildste fantasieën los over hoe die eeuwwisseling zou verlopen. Omdat computers het jaar ‘2000’ zouden lezen als ‘00’ zouden raketten massaal spontaan afgaan en verouderde machines vanzelf gaan werken, waardoor er chaos zou ontstaan en de wereld spontaan zou vergaan. Er gebeurde niets. Daarna werd 28 oktober 2010 aangewezen als Dag des Oordeels. Streng gelovige katholieken in de VS geloofden dat God nu toch echt op aarde zal neerdalen om de mensheid te straffen. Maar ook nu gebeurde er niets. 29 oktober brak aan en we leefden verder, alsof er niets was gebeurd.

Nu is het de magische datum 21 december 2012. Dan eindigt de Mayakalender en streng-gelovige Katholieke geloven dat dat de wereld dan echt vergaat. De noord- en zuidpolen draaien om en een zondvloed zal los barsten op aarde, waarna we allemaal spontaan verbranden en sterven. Al jaren bereiden mensen zich hierop voor; kopen voedsel, geweren en bouwen bunkers van huizen, om die Dag des Oordeels maar te overleven. De Maya Indianen zijn des duivels; op 21 december 2012 eindigt de wereld helemaal niet. Inderdaad, hun kalender eindigt, maar op 22 december 2012 bestaat de wereld gewoon nog steeds. Er breekt namelijk weer een nieuwe aan.

Het Einde der Tijden houdt de mens al eeuwen bezig. Er zijn zelfs mensen geweest die beweren dat als je de laatste letter van iedere pagina uit de Bijbel naast elkaar zou leggen, je alle rampspoed die de laatste eeuwen over ons heen is gestrooid, zou kunnen voorspellen. Van de grote wereldoorlogen tot de terroristische aanslagen in New York, Londen en Madrid. Ook zou je toekomstige rampspoed kunnen voorspellen. Dat is wat ver gezocht, omdat er uit een bestaand boek een nieuw boek zou kunnen ontstaan en daarvoor heeft de Bijbel te weinig pagina’s. Theologen hebben echter wel een aantal voorspellingen uit de Bijbel kunnen halen die een paar jaar later dan ook werkelijk zijn uitgekomen. Zo voorspelde Jezus het afbreken van de Heilige Tempel in Jeruzalem, 70 jaar na zijn dood. Die voorspelling is uitgekomen. Ook voorspelde Jezus dat het huidige Israël (dat toe uiteraard nog niet bestond) een thuis zou worden voor het Joodse volk. Dat werd het uiteindelijk ook. Maar bij andere voorspellingen sloeg het Oude Testament echter de plan vaker mis, dan haar voorspellingen daadwerkelijk ook uitkwamen. Helemaal ongeloofwaardig zijn de uitspraken van doemdenkers dat Jezus in het Oude Testament de opkomst van de helikopter, PC, het internet en e-mail voorspelde.

Het is heel simpel te ervaren waarom de Maya een kalender hadden die slechts liep tot 21 december 2012: ze hadden niet meer ruimte op een rots, waarop steentjes lagen die de data aangaven. Toch geloof ik in die Mayakalender. Niet zozeer omdat ik denk dat we morgen (vrijdag) massaal zullen sterven. Niet alleen omdat het leven op aarde eindig is; elk begin heeft een eind. Het leven begon ooit op aarde en zal dus ook een einde hebben. Niet voor niets maakt de mens op Aarde grootse plannen om kolonies op andere planeten als bijvoorbeeld de Maan en Mars verder te zetten; er zijn simpelweg teveel mensen op Aarde voor de beschikbare ruimte en – misschien nog wel belangrijker – het beschikbare voedsel. Ooit zal de mens daar verder leven, al is er op Mars niet veel meer dan een immense dorre zandvlakte waar nog geen grassprietje wil groeien. Niet dat ik geloof in de zondvloed uit Johannes vers 15 of dat Jezus ooit opsteeg naar de Hemel om later terug te keren. Dat zal allemaal wel. Het Einde de Tijden komt niet plotseling, maar is een sluimerend proces. Het kan nooit zo zijn dat we als mensheid er plotseling met z’n allen niet meer zijn. Net als de evolutie heeft ook dat tijd nodig. De Mayakalender gaat veel verder dan een plotseling verdwijnen van de mensheid. Dat de wereld vergaat aan het eind van de Mayakalender is namelijk pertinente onzin. Het is een Christelijk sausje over een andere religie. Het is daarom commercieel aantrekkelijk; zoals ook Kerstmis vandaag de dag niets meer te maken heeft met de geboorte van het kindje Jezus Christus, maar geënt is op veel vreten en Coca Cola (en achteraf weer gaan lijnen, omdat de zomervakantie er weer aan komt en we in badpak al dan niet naakt willen kunnen zonnen). De Mayakalender heeft dan ook weer een nieuwe en die geeft aan dat er weer een nieuwe tijd begint. Het is namelijk heel simpel: de Maya Indianen is een spiritueel volkje en zij geloven in een spiritueel nieuw tijdperk en daar ga ik een heel eind in mee. De geschiedenis is namelijk ingedeeld in tijdvakken en mijn stellige overtuiging is dan ook dat er na morgen een nieuw tijdvak begint; net als bij de Maya. Net als de Maya geloof ik in een tijdperk waarin we weer respect voor elkaar gaan krijgen en het harde geluid van het populisme zal verstommen. Simpelweg omdat het niets oplost. Daarnaast zal is de dag dat de mens in opstand komt tegen het bankwezen niet ver meer van ons verwijderd. De dag dat de bevolking de macht van de banken en verzekeraars eigenhandig doorbreekt kan best wel eens morgen aanbreken.

U kunt dus rustig gaan slapen; morgen bestaan we allemaal nog gewoon en overmorgen ook nog.

Welterusten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten