Pagina's

dinsdag 28 mei 2013

Censuur is geen Chinese vinding

Toen NOS Journaal correspondente Marieke de Vries net begon als correspondent in China, had ze een interview met een jongeman, die vertelde over de censuur op het Chinese deel van het wereldwijde web. Bekend is dat China haar internetgebruikers goed in de gaten houdt en politiek getinte uitspraken direct verwijdert. Ook controleren de machthebbers de weblogs en boeken op politiek getinte uitspraken. Internetgrootmacht Google kwam daartegen in opstand en verplaatste zijn Chinese servers van Beijing naar Hong Kong, omdat daar de wetten nog altijd onder het Engelse regime vallen. U weet, Hong Kong is in 2000 overgedragen aan de Chinezen, maar afgesproken is dat de Britse wetgeving er og 20 jaar blijft gelden. Over zes jaar zal Google zich hoe dan ook moeten confirmeren aan de beruchte Chinese censuur. Censuur, aar de hele westerse wereld tegen is. Censuur, waar alle grootheden in de wereld zich over hebben gebogen. Censuur, die in vrijwel alle westerse media met de grond gelijk is gemaakt.

Maar er is iets geks aan de hand: de Chinees die door De Vries werd geïnterviewd, had in Engeland gestudeerd en daardoor perfect Engels sprak, kaatste de bal terug:”In het Westen wordt eveneens censuur toegepast. Alleen zegt niemand daar wat van en heet het geen censuur. Maar dat is het wel.”, zei hij. En gelijk had-ie, want nu de overheden het internet hebben ontdekt gelden er inmiddels ook daar regels en wetten. Vrijwel elk Nederlands huishouden hangt op één of andere manier aan het internet, waardoor die zijn overgeleverd aan de Goden. Goden, die kunnen worden gezocht in de overheid, maar zeker ook in Apple, Microsoft, Facebook en datzelfde Google. Want ze passen allemaal dezelfde censuur toe. Google kwam in China in opstand tegen censuur, maar past die de rest van de wereld net zo hard toe.

Nu de hele wereld aan de iPad is en ebooks bijna niet meer weg te denken zijn uit ons bestaan, past Apple bijvoorbeeld strikte regels toe op welk ebook kan worden verkocht in haar iStore, de internetboekhandel van Apple. Zo worden erotisch getinte boeken vrijwel allemaal geweerd uit de iStore, of op last van Apple aangepast. Auteurs zwichten vaak voor deze druk, want je boek in de iStore houdt in dat je bij honderden miljoenen gebruikers op het scherm kunt komen en dat levert weer geld op voor auteur, uitgever en Apple. Zo ook Facebook, die de accounts van diverse gebruikers blokkeerde. Aanleiding was een nieuwe hype deze winter: maak een naaktfoto van jezelf en zet deze op Facebook. Het vriendennetwerk accepteerde dat niet. Het account van nieuwsorganisatie NOS werd eveneens geblokkeerd, nadat deze in een van haar berichten het woord “porno” had gebruikt. Schrijfster Heleen van Royen moest Facebook eveneens plechtig beloven dat ze haar blote borsten nooit meer op Facebook zou plaatsen. Google zelf heeft al een paar keer diverse naaktfoto’s van haar webservice Blogger verwijderd.

Maar het gaat verder dan alleen erotiek: webforum Stand.nl, dat zelf iedere dag mensen oproept hun mening te geven over “de stelling van de dag” blokkeerde kritische berichten over Geert Wilders, toen deze voor de rechter werd gedaagd wegend discriminatie en het aanzetten tot haatdragende opmerkingen. Na aanhoudende kritiek van diezelfde Geert Wilders dat nieuwsorganisatie NOS te links was, liet deze zijn slogan veranderen in “het nieuws, van alle kanten”. Daarmee wilde het zeggen dat de berichtgeving helemaal niet rood gekleurd was, maar juist algemeen. Het was te laat, want luisteraars en kijkers waren overgestapt naar BNR Nieuwsradio en RTL, die door Wilders niet gekleurd werden genoemd. De luisteraars en kijkers die zijn blijven hangen, zijn over het algemeen inderdaad rood gekleurd. Nieuwssite Nu.nl blokkeerde accounts van gebruikers die iets te kritisch waren op Apple, waarvan aanhoudend positieve berichten op de website verschijnen. De grootste krant van Nederland is gewoon het ledenblad van de VVD. Niet voor niets noemde SP-leider Emile Roemer tijdens de verkiezingen die krant “de krant van Wakker VVD”. Berichtgeving in die krant wordt aanhoudend gemanipuleerd in het voordeel van de VVD. En dat, terwijl die krant tegelijkertijd emmer vol kritiek heeft op kranten als Volkskrant, NRC en Trouw, die dat niet doen. Ook naar dit bericht zal met een kritisch oog worden gekeken. En zo hoort het ook.

Misschien is het tijd om de hand in eigen boezem te steken: eerst naar onze eigen werkwijze te kijken alvorens we de Chinezen gaan beschuldigen van censuur. Censuur is een zwaar woord voor berichtenmanipulatie. Manipulatie in het voordeel van het lijdend voorwerp. Manipulatie, die in het Westen wel degelijk voor komt. Al willen we daar zelf niets van weten. Manipulatie is toch iets voor de Chinezen. Dat komt hier niet voor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten