Pagina's

zaterdag 27 juni 2015

OpzijHè, hè… eindelijk. Het is zover. Griekenland gaat uit de Euro. Vandaag liepen de onderhandelingen tussen de Europese Unie onder leiding van Jeroen Dijsselbloem en Griekenland onder leiding van Yanis Varoufakis stuk. Struikelblok was een initiatief van de Griekse regering om een eventueel akkoord dat zou worden gesloten tussen de EU en de Grieken voor te leggen aan de Griekse bevolking. Dat toch democratische initiatief schoot Dijsselbloem en de zijnen in het verkeerde keelgat. Dijsselbloem drukte Varoufakis op het hart dit referendum niet te houden maar gewoon te tekenen bij het kruisje. Varoufakis weigerde dat en dus is het over en sluiten. Er is nog een kleine kans dat Varoufakis en zijn chef Tsipras nog op hun schreden terugkeren en alsnog bij het kruisje tekenen. Alleen in dat geval zal Griekenland nog met een noodlening worden gered en kan de wereld weer even verder met ademen. Maar die kans is nihil tot nul. Het is over en sluiten voor de Grieken. Eind volgende week zal Griekenland over moeten op de Drachme.

Met de introductie van de Drachme keert volgens D66 Europarlementariër Sophie in ’t Veld (daar heb je d’r weer!) ook de dictatuur terug in Griekenland. Dat meldde de ‘machtigste vrouw van Nederland’ tenminste op NPO Radio 1. Zij voorspelde een totale anarchie als de Grieken de eurozone verlaten. Volgens In ’t Veld zal Griekenland niet op eigen benen kunnen staan. Ze wilde het woord ‘burgeroorlog’ nog niet in de mond nemen. Maar met haar beweringen zat ze daar niet ver vanaf. Om die beweringen te onderbouwen moeten we even wat feitjes op een rijtje zetten. Feitjes die algemeen bekend zijn maar die Europarlementariër zoals mevrouw In ’t Veld graag verzwijgen.

Europarlementariërs zoals mevrouw In ’t Veld verzwijgen namelijk dat er tot nu toe al zo’n slordige 400 miljard euro in Griekenland is gestopt. 400 miljard euro is 400 miljard keer één euro. Daarmee zou je ’s werelds grootste commerciële onderneming, het Amerikaanse General Electric kunnen opkopen. Je zou er ook een jaar lang alle blockbusters die in Hollywood worden gemaakt mee kunnen financieren. Maar het is ook de helft van de beurswaarde van computergigant Apple. Het is in ieder geval een onwaarschijnlijk hoog bedrag dat de Grieken met de beste wil van de wereld in geen 1.000 jaar kunnen terugbetalen. Al wordt de pensioenleeftijd verhoogd tot 130 en de BTW naar 100%. En dat terwijl Europarlementariërs zoals mevrouw In ’t Veld stug blijven volhouden dat de Grieken het geld (met rente) in 2050 tot op de laatste cent hebben terugbetaald. Lariekoek. Veel economen betwijfelen al langer of een land met nog geen 10 miljoen inwoners in staat zal zijn zoveel geld terug te betalen.

Diezelfde economen twijfelen er ook sterk aan of Griekenland nou echt wel zo’n enorme berg geld nodig heeft en waarvoor dan eigenlijk? Het is immers algemeen bekend dat de administratie van de Griekse belastingdienst op z’n zachtst gezegd nogal een rommeltje is. En kun je met al dat geld niet beter een goede belastingadministratie opzetten? Is het niet beter (en stukken goedkoper) om van dat geld een goed geautomatiseerd systeem op te zetten dat nauwkeurig weergeeft wat elke Griek aan belasting verschuldigd is. Dan stuur je daar geen goed bedoelende Nederlandse belastingambtenaren naartoe die de Grieken wel even gaan vertellen hoe ze belastingen moeten heffen. Nee, dan schaf je een goed geautomatiseerd systeem aan. Dan nog vertellen die Europarlementariërs zoals mevrouw In ’t Veld niet dat die 400 miljard euro die de EU tot nu toe aan Griekenland heeft geleend helemaal en tot op de laatste cent wordt doorgeschoven naar banken en investeerders. De Grieken zelf zien geen rode rotcent van die hele 400 miljard euro. Helemaal niks.

Minister van Financiën Yanis Varoufakis heeft ervoor gekozen het land failliet te laten gaan. Dan vervallen alle schulden die het land heeft en kan het opnieuw beginnen. Met steun van de Russen. Want wat die Europarlementariërs zoals D66’er mevrouw In ’t Veld verzwijgen is dat er veel meer speelt dan die paar miljard euro die de EU aan leningen geeft aan de banken… eh… sorry… aan Griekenland zelf natuurlijk. Meespeelt namelijk dat Vladimir Vladimirovitsj Poetin zich staat te verkneukelen totdat het mis gaat. Poetin wil namelijk al jaren een gaspijplijn aanleggen vanuit Rusland via Turkije naar Europa om zo de Oekraïne te omzeilen. Die gaspijplijn gaat via Griekse wateren en over Grieks grondgebied. Poetin heeft geld. Poetin heeft invloed. Dus Poetin zal de Grieken steunen als de Grieken op hun beurt Rusland toestemming geven om die gaspijplijn over hun grondgebied te laten lopen. Maar de gaspijplijn is één ding. Poetin en zijn maffiamaatjes willen hun geld graag op een Westerse bankrekening stallen. Binnen de EU gaat dat niet meer. Maar als Griekenland de EU verlaat biedt dat natuurlijk kansen. Als laatste vergeten die Europarlementariërs zoals mevrouw In ’t Veld de strategische ligging van Griekenland waar de Russen dol op zijn. De Russen zouden maar wat graag een paar militaire bases openen in Griekenland om daar wat Russisch wapentuig te installeren. Ook hiervoor willen de Russen de Grieken graag wat oliedollars toeschuiven. Geen punt.

Kortom: Europarlementariërs zoals mevrouw In ’t Veld liegen, draaien en zijn niet eerlijk. En dan roept het feministische maandblad OPZIJ deze dame ook nog eens uit tot machtigste vrouw van Nederland? OPZIJ is bijna net zo geloofwaardig als mevrouw In 't Veld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten