Pagina's

zaterdag 6 juni 2015

StoelendansSTOELENDANS

Nu Sepp Blatter weg is bij de maffia organisatie FIFA duiken er ineens heel veel namen op van mensen die ‘erover nadenken’ om FIFA voorzitter te worden. Maar liefst vijf (!) mannen (want het zijn altijd mannen) hebben zich inmiddels kandidaat gesteld voor ’s werelds hoogste voetbalambt. Het is een complete stoelendans geworden.

De vraag stellen ‘Is Blatter corrupt?’ is hem al beantwoorden. Is de Paus een katholiek? Blatter stapte op nadat bijna alle vertrouwelingen om hem heen waren opgepakt op verdenking van corruptie. De grond werd hem te heet onder de voeten. Binnen niet al te lange tijd zal de verdenking ook op hem vallen en dus kon hij de laatste jaren van zijn leven (de man is inmiddels 79) maar beter in vrijheid uit zitten. Maar ondertussen kon hij maar liefst 15 jaar lang zijn gang gaan zonder dat iemand hem kon oppakken. Zijn geheim: niet alles zelf doen, maar alles laten doen. Stromannen gebruiken heet dat in criminele termen. Blatter liet anderen geld overmaken naar anderen en via-via kwam dat dan weer bij Blatter zelf. Blatter liet zich vorstelijk betalen voor zijn diensten. Zelfs voor diensten die gewoon bij zijn functie hoorde zoals het bezoeken van de honderdste verjaardag van de KNVB. Blatter liet zelfs vastleggen dat er speciaal voor hem en zijn gevolg een snelweg werd aangelegd van het vliegveld naar de verschillende stadions in het land waar het WK werd gehouden. Hij liet zelfs vastleggen dat die snelwegen die speciaal voor hem waren aangelegd na afloop van het WK weer werden verwijderd. Alsof ze nooit hadden bestaan.

Maar misschien nog wel het ergste was dat overheden Blatter 15 jaar lang zijn gang lieten gaan. Het was uiteindelijk de FBI uit het totaal niet voetbalgekke Amerika die koning Sepp Blatter liet vallen. Het waren niet de overheden van de landen waar het WK werd gehouden die zijn bemoeienis t ever vonden gaan. De toch democratisch gekozen regeringen deden twee weken lang een stapje opzij en lieten Sepp Blatter het land regeren. De FIFA was plotseling de baas zonder dat de bevolking daar om had gevraagd. De FBI stopte Blatter uiteindelijk, in samenwerking met de Zwitserse justitie. Niet alleen omdat de FIFA in Zwitserland is gevestigd en over de 1,5 miljard euro omzet die het per jaar behaald bijna geen omzetbelasting betaalt. De Zwitsers willen hun imago oppoetsen. Zwitserland heeft in het buitenland teveel het imago van het land waar criminelen en andere schurken die iets te verbergen hebben hun geld stallen omdat buitenlandse belastingdiensten er dan niet bij kunnen. De Zwitsers zijn hierin het voorbeeld van Luxemburg gevolgd. Luxemburg leefde decennia lang van het bankgeheim en dat bracht het land veel voorspoed. Maar na de bankencrisis leek het de Luxemburgers goed om de banken eens wat minder macht te geven. Het zorgde direct voor een sterk verbeterd imago van Luxemburg en dat willen de Zwitsers nu ook. Het Zwitserse bankgeheim staat op losse schroeven.

Of met de nieuwe voorzitter de corrupte cultuur binnen de FIFA zal verbeteren daar kunnen grote vraagtekens bij worden gezet. Want zolang voetbal de meest beoefende en dus meest bekeken sport ter wereld blijft dan zal het mensen met verkeerde bedoelingen blijven aantrekken. Waar veel geld is te verdelen komen ook veel criminelen samen. De bankencrisis leerde ons dat al. Alles zeggend waren de voorzichtige uitspraken van sponsoren als Coca Cola, Hyundai, McDonald’s en VISA bij de arrestatie van de 15 stromannen van Blatter. Alles zeggend zijn de erbarmelijke omstandigheden waarin arbeiders in Rusland en Qatar de stadions bouwen en wat de geldschieters daar vooral niet aan doen. Wordt dat beter met Michael van Praag aan het roer? Met Prins Ali? Met Luis Figo? Ook daar zijn grote vraagtekens bij te zetten.Waarschijnlijk gaat alles gewoon op de oude voet verder. Engeland en Australië hadden het WK aan hun neus voorbij zien gaan en met de arrestatie van de vertrouwelingen van Blatter en de ophanden zijn de arrestatie van Blatter zelf zagen zij hun kans schoon om het WK alsnog te kunnen organiseren. Maar de WK’s in Rusland en Qatar gaan gewoon door volgens schema. Daar zorgen de sponsoren wel voor. Er zijn inmiddels genoeg arbeiders voor gestorven.

Sepp Blatter voelde zich koning in zijn eigen Rijk. Zijn Voetbalrijk. En dat gaat met de nieuwe voorzitter niet veranderen. Wie het ook wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten