Pagina's

zondag 31 mei 2015

Regeren is vooruitzienRegeren is vooruitzien. Deze Cruijffiaanse uitspraak wordt veelvuldig gebruikt in de politiek. Het gaat erom dat de regering nu beslissingen neemt die op korte termijn misschien niet slm zijn, maar op langere termijn een meesterzet blijken te zijn. Het gaat er dus om nu al verstandige beslissingen te nemen voor de toekomst. Iedere politicus vindt zichzelf daartoe kundig. Immers is hun partijprogramma het beste voor Nederland. Dat is hun goed recht. Dat is democratie. Maar soms worden die plannetjes bijgestuurd door krachten van buitenaf. Vooral van lobbyclubs. Die kennen we inmiddels een hoop in dit land. Vooral de lobbyclub van de banken en de bouw zijn erg sterk vertegenwoordigd op het Binnenhof. Niet verwonderlijk, want de banken worden vertegenwoordigd door Boele Staal van D66 en de bouwers door Maxime Verhagen van CDA. Dus als u zich afvroeg hoe die miljardeninjectie van uw belastinggeld in de bouw- en bancaire sector tot stand kwamen, is dat vooral te danken aan deze heren.

En als u wilt weten hoe het toch kwam dat het plan van Klaas Knot zo snel werd weggemoffeld onderin de diepste bureaulade, dan is dat zeker ook aan de lobbyclub van Boele Staal te danken. Want Nederlandse Bankdirecteur Klaas Knot opperde deze week dat hypothecaire leningen niet meer mogen bedragen dan 90% van de koopwaarde. Hiermee zou Nederland in de pas lopen met andere landen. Landen als Duitsland en Belgiƫ, waar de hypothecaire som al jarenlang niet meer dan 90% van de koopwaarde van het huis mag bedragen. Houdt in dat de koper dus 10% zelf mee moet brengen. De lobbyclub van Boele Staal haastte zich direct naar het Binnenhof om vooral de rechtse partijen VVD, CDA en hun eigen D66 ervan te overtuigen dat dit een heel slecht plan was. Niet zomaar slecht, maar echt desastreus. Een complete ramp voor de economie. Niet doen, dus. De banken zagen hun omzet al teruglopen. Omzet en dus hun bonussen. Ze wilden zoveel mogelijk leningen verkopen en het liefst zo hoog mogelijke leningen. Naar VVD, CDA en D66 legden ze uit dat hoe meer leningen er in de economie worden gepompt, hoe beter dit dus ook voor die economie was. En dus haastten die partijen zich dan ook te roepen dat het schadelijk is voor de economie.

Maar het plan van Klaas Knot, directeur van De Nederlandse Bank is geniaal. Het is helemaal niet slecht wettelijk vast te leggen dat een koper van een huis 10% van de koopsom zelf in moet leggen. Er waren tijden dat dit in Nederland ook zo was, maar vanaf begin jaren ’80 van de vorige eeuw werd de rente die je betaalde over een hypotheek aftrekbaar van de belastingen. Dus vroegen banken aan hun klanten of ze niet wat extra geld wilden lenen. Extra geld voor bijvoorbeeld nieuwe meubels of een wereldreis. Misschien wilden die klanten wel extra geld lenen om dat geld te gaan beleggen. Honderden… Nee, honderdduizenden klanten stonken in die verkooppraatjes. Het zorgde in de jaren ’90 van de vorige eeuw voor een ongekende opleving van de Nederlandse economie. Lenen was het devies geworden. Consumenten wilden iets hebben, maar hadden geen geld om het te kopen en dus werd er geleend. En die lening werd zonder enige problemen uitgekeerd. Leningen tegen woekerrentes maar daar maakte zich toen niemand druk om. De rente was immers aftrekbaar en de lening was lekker goedkoop.

Maar toen sloeg de wereldwijde economische crisis toe. Al dat geleende geld moest worden terugbetaald en de consumenten kregen van diezelfde lieve banken een forse tik op de neus: Nu terugbetalen. Consumenten wereldwijd kwamen in de problemen. Het geld dat ze hadden geleend was niets meer waard. Hun huizen kwamen onder water, dat wil zeggen dat de daadwerkelijke waarde onder de hypotheeksom kelderde. Het huis was fors minder waard geworden maar toch moest de volledige hypotheeksom worden betaald. Talloze belangenverenigingen schoten als paddenstoelen uit de grond. Advocatenkantoren (die grote bedrijven als klant waren kwijtgeraakt) richtten zich nu ineens op de consument, die zich genaaid voelde door de banken. Als consumenten maar genoeg geld bij elkaar legden dan zou dit advocatenkantoor die banken wel eens mores leren. Ze richtten een stichting op waar consumenten voor enkele tientjes al aan konden deelnemen. Stichtingen met lekker bekkende namen als Lease Verlies of Koersplan de Weg Krijt of meer van dat soort pakkende namen. Miljoenen… honderden miljoenen haalden de advocatenkantoren op. Slechts een enkeling slaagde in zijn actie. Al die andere honderden stichtingen staakten hun werkzaamheden en die consumenten waren hun geld dus opnieuw kwijt. Dubbel pech.

Al deze ellende had voorkomen kunnen worden door het beperken van de hypotheekrenteaftrek. Na jaren van sukkelen heeft de PvdA dit er dan eindelijk door gekregen. Bovendien kreeg de PvdA het voor elkaar dat er alleen nog maar 100% van de hypotheeksom mag worden geleend. Verder wilden ook de sociaaldemocraten niet gaan. Onder druk van de VVD waarschijnlijk. De VVD mopperde maar kreeg daar weer veel voor terug waardoor die beperking van de hypotheekrenteaftrek wat naar de achtergrond is gedrongen. Bovendien wordt die rente over een periode van dertig (!) jaar beperkt dus niemand die er wat van merkt. De VVD wil terug naar de jaren ’90 van de eeuw: zoveel mogelijk geld de economie in pompen. Dat de consument met geleend geld op de been werd gehouden kan de VVD blijkbaar niet zoveel schelen. In het plan van Klaas Knot zou het maximaal te lenen hypotheekbedrag ook worden beperkt. In 2028 zou dat pas op 90% uitkomen. Maar er is waarschijnlijk weer een nieuwe crisis nodig om de VVD ook nu weer van gedachten te doe veranderen.

Halbe Zijlstra van de VVD, Sybrand van Haersma Buma en Alexander Pechtold van D66 zijn dus gewoon spreekpoppen van de bancaire sector geworden. Regeren is vooruitzien, heren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten