Pagina's

maandag 11 mei 2015

Fuck Max Verstappen!

Afgelopen week werd Nedeland opgeschrikt door de Marokkaanse Nederlander Abulkasim al-jaberi die tijdens een demonstratie twee maanden geleden (!) de Koning heeft uitgescholden. Letterlijk riep hij ‘Fuck de Koning’. De man werd daarvoor opgepakt en vervolgd. Er kwam een boete van 500 euro voor het beledigen van de Majesteit. Hoogstwaarschijnlijk pikte de man dat niet en kwam er tegen in actie. Je bent immers activist of niet. De tegenactie was echter minder geslaagd: hij kalkte het Paleis op de Dam onder met dezelfde tekst: ‘fuck de Koning’. Zo kwam zijn demonstratie van twee maanden geleden in beeld. Hij had dat destijds geroepen voor draaiende camera’s (er waren immers meer journalisten bij de demonstratie aanwezig dan demonstranten) dus dan is deze tekst ook van zijn hand. Nederland reageerde verbolgen. Zou een blanke Hollandse kaaskoop dezelfde uitingen bezigen dan viel dat zeer waarschijnlijk onder de vrijheid van meningsuiting. Maar Abulkasim al-jaberi is een Marokkaan. Dus dan is dit majesteitsschennis. Onze vorst beledigen kan niet. Mag niet. De boete is terecht. Het land uit met die man! Moet je eens kijken als ‘wij’ de Marokkaanse koning beledigen!

En toch heeft Abulkasim al-jaberi gelijk. Niet dat de schrijver van dit stukje vindt dat hij de koning moet beledigen, maar wel dat we in Nederland anno 2015 overal ‘fuck you’ tegen roepen. Het is fuck hier, fuck daar. We leven in een maatschappij waarin we lak hebben aan werkelijk alles. We schoppen en schelden om ons heen. Iedereen die te dicht bij ons in de buurt komt of even te lang onze richting in kijkt kan een uitbrander verwachten. Iedereen die niet doet wat we willen krijgt een scheldkanonnade. We voelen onszelf al heel snel beperkt in onze vrijheden, dus verheffen we discriminerende- en fascistische opmerkingen en fysiek geweld al gauw tot vrijheid van meningsuiting. Daarbij moet iedereen het ontgelden. De grens tussen wat gewoon keihard discriminatie of fascisme is, en wat vrijheid van meningsuiting is de laatste jaren compleet vervaagd. Abulkasim al-jaberi is daar alleen maar de belichaming van.

Anno 2015 discrimineren we er wild op los. En we zijn er nog trots op ook. Het begint vaak met opmerkingen als “Ik mag het niet zeggen, maar ik zeg het toch!” of “Ik heb een hekel aan discriminatie, maar…”. Talloze keren per dag hoor je die opmerkingen in het openbaar. En als dan niemand reageert, dan wordt het nog even benadrukt:”Ik mag het niet zeggen, maar…” en dan komt dat PVV-riedeltje er weer uit. Maar we krijgen dan ook het goede voorbeeld: in de Tweede Kamer schelden Kamerleden elkaar ongegeneerd de huid vol, liefst voor een draaiende camera. Sinds het vertrek van Job Cohen uit de politieke arena is er geen fatsoenlijke politicus meer over. Ze schelden, sneren en schreeuwen erop los. Het is de enige manier om nog een beetje aandacht te krijgen. Politieke partijen als VVD, PVV en in mindere mate CDA maar tegenwoordig ook de PvdA steunen plannen waarin het niet-westerse allochtonen het leven in Nederland zo moeilijk mogelijk wordt gemaakt. Iets als dat verschrikkelijke Bed Bad Brood-akkoord wat twee jaar geleden nog onbespreekbaar was binnen de PvdA gaat nu als zoete honing door de keel van menig PvdA’er. De partijtop van de VVD stond in vuur en vlam toen Frits Bolkenstein in de jaren ’90 stelling nam tegem iedereen die de Koran las. Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen nam diezelfde VVD het hele voorgaande PVV verkiezingsprogramma integraal over. En als er één schoolvoorbeeld is van een groep in de Nederlandse samenleving die de hele dag ‘fuck you’ naar vrijwel alles en iedereen roept, dan zijn het wel PVV’ers. Dat duizenden vluchtelingen verdrinken op zee, in hun eigen land het risico lopen te worden gevangen of zelfs te worden vermoord, boeit ze niet. Fuck you. Zelfs het naar eigen zeggen zo keurige CDA schroomt zich er niet voor om luid en duidelijk ‘fuck you’ te roepen naar de nieuw gevormde Brabantse coalitie van VVD/SP/D66 en PvdA waaraan het CDA dus voor het eerst in de bestaansgeschiedenis van Brabant niet meedoet aan het dagelijks bestuur.

Kortom: het is gewoon één grote fuck you-maatschappij.

Tegelijkertijd toont deze kwestie weer eens aan hoe vluchtig we tegenwoordig van actualiteit naar actualiteit hobbelen. We maken ons er even druk om en gaan dan weer over tot de orde van de dag. De meeste van u zullen het voorval alweer zijn vergeten. We zijn alweer bezig met de nieuwe actualiteit: Max Verstappen die net buiten de punten rijdt op het circuit van Barcelona.

Fuck Max Verstappen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten