Pagina's

woensdag 6 mei 2015

Zinloos geweld


Beste Geert,

Afgelopen week een schietpartij in Garland, Texas, USA. In een voorstadje van Dallas nemen twee mafkezen de politie onder vuur. Hun doel: een tentoonstelling waar tekeningen van de profeet Mohammed tentoon worden gesteld. Dat doel halen ze niet; ze worden doodgeschoten nog vóór de überhaupt het parkeerterrein op komen. Jij was daarbij aanwezig. Jij sprak daar legendarische woorden over de vrijheid van meningsuiting. Jij vindt dat in een wereld van vandaag alles maar mogelijk moet zijn. Dus ook tekeningen van Mohammed vertonen. Voor jou zijn er geen grenzen meer. Toch was jij niet het doelwit, Geert. Jij was al lang weg toen die mafkezen begonnen te schieten. Jij zat alweer veilig in je hotel. Je bekeek de wereld alweer vanachter een SWAT team bestaande uit twaalf tot de tanden bewapende elitesoldaten. Zo bekijk je de wereld al tien jaar. Het heeft je doen vervreemden van de wereld.

Geert, in zekere zin bewoner ik je. Ik zie namelijk geen enkele politicus de wereld over gaan om zijn of haar verhaal te verkondigen. Ik zie geen enkele politicus naar Australië vliegen om daar volle zalen toe te spreken. Geen enkele politicus heeft een interview met BBC, CNN of Al Jazeera. Geen enkele politicus heeft zo vaak in de buitenlandse media gestaan als jij. Je bent een begenadigd politicus. Sluw en vasthoudend. Je hebt een enorme dossierkennis. Ik zie het Rutte niet nadoen. Ik zie het Pechtold niet doen. Zelfs mijn eigen partijleider Samsom doet het niet. Ik zie het zelfs Angela Merkel niet doen. Zelfs Barack Obama niet. Geert, wat dat betreft sta jij op eenzame hoogte. Waar jij komt gebeurt er iets. Jij doet mensen op hun knieën vallen. Jij hebt bewonderaars en mensen haten je. Een tussenweg is er simpelweg niet. En, Geert, in zekere zin bewoner ik je ook wel. Haten doe ik je zeker niet. Valt niet mee voor een schrijver met een links hart. Maar nee, Geert. Ik haat je niet. Ik wens je ook niet de dood toe. In tegendeel. Ik vind juist dat we met elkaar het debat moeten aangaan. We moeten met elkaar spreken. Zonder elkaar de dood toe te wensen.

En dat is precies waar jij de plank al tien jaar mis slaat, Geert. Je roept wat, je praat wat maar je provoceert vooral. Want Geert - en daar raken wij elkaar kwijt – er zijn nou eenmaal mensen in deze wereld (en dat zijn er zo’n kleine miljard mensen, dus geen kleine groep) die het niet leuk vinden als je hun profeet tekent. Het doet doe mensen gewoon pijn. Pijn alsof je ze recht in hun maag trapt met een enorme karatetrap. Die mensen vinden dat gewoonweg niet prettig. Dat laten ze jou merken door middel van verbaal protest. Een aantal van hen begint dan direct te schieten. Geweld verheerlijken is niet mijn ding, Geert. Toch snap ik het verbale protest wel: deze mensen vinden tekeningen van de profeet Mohammed gewoon niet prettig.

Maar jij hebt daar geen boodschap aan. In de zegetocht van de vrijheid van meningsuiting vindt jij dat dit gewoon moet kunnen. Die mensen vinden dat niet. Dit is gewoon een belediging voor hen. In hun cultuur is dit een zonde. Toch vindt jij dat dit een vorm van de vrijheid van meningsuiting is. Dat die mensen pijn beleven doet jou niets. Zij moeten zich maar aan jou aanpassen. Zij moeten zich maar aanpassen aan jouw normen en waarden. Maar waarom moeten zij zich wel aanpassen aan jouw waarden, maar weiger jij naar hen te luisteren? Je gaat ermee door. En verder. En nogmaals. In januari vielen er 12 doden door die vrijheid van meningsuiting, bij de redactie van het Franse tijdschrift Charlie Hebdo. Korte tijd later vielen er nog twee doden in Verviers, België. Nu weer twee doden in Garland, Texas. Geert, dat zijn zestien doden in minder dan een half jaar tijd. En dat allemaal voor de vrijheid ven meningsuiting? Is die vrijheid van meningsuiting je dat waard? Mensen de dood in jagen; is dat jouw doel? En als dat zo is, hoeveel mensen moeten er nog sterven omdat jij zo graag tekeningen van Mohammed wil laten zien? Hoeveel mensen moeten de dood vinden als jij straks je zin krijgt en er ook tekeningen in het gebouw van de Tweede Kamer te zien zijn? Wil je dan zo graag dat daar mafkezen op af komen die vervolgens in het wilde weg beginnen te schieten? Met nogmeel doden als gevolg. Is dat jouw doel, Geert?

De aanslag in Garland was niet tegen jou gericht. Zoveel was direct na de melding al duidelijk. Jij was al weg. Toch deden de Nederlandse media dagenlang alsof de aanslag wel op jou was gericht Maar dan nog, Geert: Hoeveel mensen moeten er nog gaan? Hoeveel levens moeten er nog worden geeist voordat jij inziet dat jou provocaties gewoon veel te ver gaan? Hoeveel zinloon geweld is er nog nodig om jou te doen inzien dat jij gewoon verkeerd bezig bent? Waarom doe je dit, Geert? Waarom zit er geen rem op jou?

Geert, wees een vent en ga in debat met mensen. Hoe moeilijk dat ook is vanachter twaalf man beveiligingspersoneel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten