Pagina's

zondag 17 april 2016

Met de vluchtelingendeal heeft Erdogan een onwaarschijnlijk sterk wapen in handen



We kunnen er eigenlijk niet meer omheen dat de Europese Unie in een diepe vormcrisis verkeert. Jarenlang – wat heet sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw – bedacht men in Brussel idiote wetten als de zuigkracht voor stofzuigers, afmetingen voor hamburgers en alleen Siemens die een soort blokkeersysteem voor treinen mocht leveren aan spoorwegbedrijven in de hele Unie. Deze op VVD leest gestoelde wetten waren eerder een feest voor de Europese industrie dan voor de consument. Omdat Europa onder het juk van de werkgevers verkeert heeft het nauwelijks antwoord op grote crises zoals de ellende die de bankensector over Europa uitstrooide. Ook kan het nog altijd niet eens worden over de ruzie die Poetin en Porosjenko maken in de Europese achtertuin. Last but not least komt er maar geen oplossing voor de vluchtelingencrisis.

Europa dacht een ideale oplossing te hebben voor de vluchtelingencrisis. Die vluchtelingen die worden afgestopt door een kilometers lang en meters hoog hek aan de Grieks/Macedonische grens. Daar heeft zich inmiddels een kamp ontwikkeld waarin 15.000 mensen onder erbarmelijke omstandigheden bivakkeren. Op het Griekse eiland Lesbos zijn ongeveer 11.000 mensen opgesloten in een kamp. In Calais zitten 35.000 mensen die de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk willen maken.

Verschillende Europese regeringsleiders  staan in eigen land onder grote druk van nationaal rechts populisme. Veel landen in Europa staan namelijk voor nationale verkiezingen en de huidige regeringsleiders dreigen hun zetel te moeten afstaan aan een rechts populist. Dus alles is toegestaan om vluchtelingen te ontmoedigen naar Europa te komen. In Nederland dreigt Mark Rutte zijn zetel te moeten afstaan aan Geert Wilders. In Frankrijk maakt Marine Le Pen goede kans het stukje van François Hollande over te nemen. In Duitsland zijn de Alternatieve für Deutschland bezig aan een inhaalrace door bij de laatste deelstaatverkiezingen in 4 bondslanden de CDU te verslaan. Europa wil af van die vluchtelingen. Onder druk van dat rechts populisme sloot de Europese Unie daarom een deal met de duivel: Recep Tayyip Erdogan. En die wordt ze nu fataal.

Erdogan is niet alleen de geestelijk vader van het Wonder aan de Bosporus (hij bracht Turkije niet alleen economische voorspoed, maar wist ook nog eens oost en west op een geniale diplomatieke manier met elkaar te verbinden). De laatste jaren ontpopt de Turkse premier zich steeds meer als een dictator. Tegenstanders worden opgepakt, buitenlandse journalisten wordt de toegang tot het land ontzegd en onafhankelijke kranten en televisiekanalen worden opgedoekt. Binnenlandse journalisten belanden in de cel en worden beschuldigd van terrorisme, belastingontduiking en ondermijning van de staatsveiligheid. Zachtjes gezegd neemt Erdogan het niet te nauw met de vrijheid van meningsuiting. Maar de Europese Unie staat het toe zolang Turkije maar meewerkt om die vluchtelingen buiten de deur te houden.

Een nieuw triest hoofdstuk in dit Griekse drama is de Duitse komiek Jan Böhrmann, die Erdogan ervan beschuldigde de deal met Europa te misbruiken voor eigen gewin. In niet al te zachtzinnige woorden droeg Böhrmann een gedicht voor op de Duitse staatsomroep ZDF waarin hij met Erdogan de vloer aanveegde. Daarvan was Erdogan niet gediend. Direct na de uitzending belde hij daarom de Duitse bondskanselier Angela Merkel op om te roepen dat Böhrmann moest worden gearresteerd. Merkel reageerde daarop door het Openbaar Ministerie de opdracht te geven te onderzoeken of Böhrmann kan worden vervolgd. Ze boog dus voor de druk van Erdogan omdat ze bang was dat Turkije de moeizaam beklonken vluchtelingendeal eenzijdig zou opzeggen. Dat zou de Alternatieve für Deutschland weer in de kaart spelen, ten koste van Merkels eigen CDU.

Het is ontegenzeglijk dat Erdogan met de vluchtelingendeal een onwaarschijnlijk sterk wapen in handen heeft om Europa op de knieën te krijgen. Het moet worden toegegeven dat ‘m dat aardig is gelukt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten