Pagina's

zaterdag 23 april 2016

Beledigen is gewoon ronduit asociaal en hoort nietD66 heeft een motie ingediend om majesteitsschennis uit het Wetboek van Strafrecht te halen Het artikel staat er al 200 jaar in maar het is actueel geworden nadat de Duitse komiek Jan Böhmermann een paar weken geleden de Turkse president Erdogan in zijn hemd zette. Erdogan liet het er niet bij zitten en beriep zich op een wetsartikel in de Duitse grondwet waarin staat dat een bevriend staatshoofd niet mag worden beledigd. De Duitse regering heeft inmiddels aangegeven van dit wetsartikel af te willen. Afgelopen vrijdag gaf de Nederlandse minister van Justitie Ard van der Steur aan dit tweehonderd jaar oude wetsartikel ook in Nederland te willen schrappen. Het was volgens hem een museumstuk geworden en het Wetboek van Strafrecht is er nog voor museumstukken.

Het schrappen van het wetsartikel is gewoon symboolpolitiek. Zowel in Nederland als bij onze Oosterburen. Je kunt je oprecht de vraag stellen of het wetsartikel ook was geschrapt als Böhmermann niet in opspraak was geraakt. Maar de Nederlandse regering wil aantonen dat het niet in de tang van Erdogan zit, zoals boze tongen de afgelopen dagen beweerden. Duitsland buigt omdat het bang is dat Erdogan de zorgvuldig beklonken vluchtelingendeal zal verscheuren. Duitsland (en ook Nederland en met hen de hele Europese Unie) is bang dat Turkije de samenwerking opzegt en de sluizen met migranten weer open zet. Dat zou extreem rechtse nationalisten als Wilders, Le Pen en Petry weer in de kaart spelen. Maar sinds het ingaan van de deal tussen Turkije en de EU zijn er pas 253 vluchtelingen teruggestuurd naar Turkije. Tegelijkertijd kwamen er 7.500 vluchtelingen vanuit Turkije naar de EU. 

Erdogan laat ondertussen iedereen oppakken die kritisch is op zijn beleid. Journalisten en bloggers worden massaal opgepakt en in de cel gegooid of het land uit gezet. Vorige week werd een Duitse journalist van Die Welt de toegang tot Turkije geweigerd nadat deze een kritisch stukje had geschreven. Europa zit wel degelijk in de tang bij Erdogan. Zoals het hele Westen al jaren in de tang zit van Vladimir Poetin. Uit angst voor het uitlokken van een Derde Wereldoorlog durft het Westen namelijk niets te ondernemen tegen de plaagstootjes die Poetin de hele tijd uitdeelt. Dus doet het Westen niets aan het geruzie in de Oekraïne, blijft het stil zitten als Russische vliegtuigen onaangekondigd het Westerse luchtruim in vliegen en blijven de daders van het neerhalen van vlucht MH17 hun leven lang onbestraft. Het Westen wil dit oplossen met diplomatie. Maar daar gelooft Poetin al jaren niet meer in.

Journalisten moeten kunnen schrijven dat Erdogan er nogal een bedenkelijke reputatie op nahoudt als het gaat om mensenrechten en persvrijheid. Daar is het in Turkije droevig mee gesteld. Iets anders is als cabaretiers in het Westen de Turken de huid gaan vol schelden. Je mag best een mening hebben over de scheve schaats die Erdogan rijdt en over de dictatoriale trekjes van Erdogan. Je mag het handelen van de Turken best in twijfel trekken. Dat uiten mag in woord, geschrift en beeld. Maar dat valt dan ook niet over het beledigen. Het is geen verbaal geweld. Het valt in de vrijheid van meningsuiting.

Het beledigen van een bevriend staatshoofd, het beledigen van de majesteit… Iemand de huid vol schelden… Woorden gebruiken met alles wat vies en vuil is… Dat kan niet onder de vrijheid van meningsuiting vallen. Dat is het opwekken van agressie. Het is te makkelijk te stellen dat iedereen maar moet kunnen incasseren. Beledigen valt onder verbaal geweld en dat valt totaal niet onder de vrijheid van meningsuiting. Wat is de volgende stap: dat je maar een rotschop van iemand moet kunnen incasseren? Ligt de steeds verder opgerekte grens van de vrijheid van meningsuiting over een paar jaar op fysiek geweld; het toebrengen van verwondingen, schade of letsel? Alles onder het motto van ‘je moet maar kunnen incasseren in deze moderne tijden’? In het Kosovaarse parlement wordt door de Servische oppositie regelmatig een rookbom naar binnen geworpen. Is dát de nieuwe te beslechten grens in de vrijheid van meningsuiting?
 
Beledigen is gewoon ronduit asociaal en hoort niet.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten