Pagina's

zaterdag 15 oktober 2016

Het eigen risico in de zorg gaat zijn laatste dagen in



Er gaat geen dag voorbij of er is wel een partij die haar plannen voor de periode ná maart 2017 de pers in slingert. De partij weet dat er plotseling uit de kleinste gaatjes hoogleraren voor de mircofoon worden getrokken die – afhankelijk van welke politieke partij het plannetje de media in slingert en aan welke kant de interviewer staat – het plannetje de hemel in prijzen of afbreken. De regen proefballonnetjes is vaak de opmaat naar de presentatie van een verkiezingsprogramma. Zo ging dat bij de SP, maar zeker ook bij GroenLinks, D66, VVD en CDA. Alleen de PVV vormt hierop een uitzondering. Maar wie het verkiezingsprogramma van de PVV nu nog niet kent heeft de afgelopen tien jaar echt onder een steen gelegen of heeft meegedaan aan de proef van miljardair Elon Musk, die mensen naar Mars wil sturen.

De opmaat naar de presentatie van het partijprogramma van de PvdA is inmiddels ook ingezet. Naast een door de parlementaire pers zo gedroomde strijd om de lijsttrekker heeft Tweede Kamerlid Henk Nijboer alvast laten vallen dan het eigen risico in de zorg moet verdwijnen. Om Amerikaanse toestanden (verkopen huis, tweede hypotheek nemen, drie full time banen bekleden, betalen van de rekening met één van je acht credit cards) te voorkomen willen PVV, CDA en alle linkse partijen van het eigen risico in de zorg af. 

Er zijn teveel mensen (meer dan een half miljoen) die de premie simpelweg niet meer kunnen betalen.Bijna 100.000 verzekerden zitten nog eens in een aflossingsprogramma waarbij ze iedere maand een klein stukje aan de zorgverzekeraar terugbetalen. Wie in een dergelijk programma loopt komt er niet alleen nooit meer uit (immers het jaar erop wordt het eigen risico verder verhoogd waardoor de problemen opnieuw beginnen) maar verdwijnt ook uit de statistieken van de meer dan een half miljoen mensen die het eigen risico simpelweg niet meer kunnen betalen.

De PvdA wil daar nu (eindelijk) wat aan doen: de premies moeten worden afgeschaft terwijl de belastingen op hoge inkomens een klein stukje omhoog gaan. Dat is tegen het zere been van De Telegraaf, die in 2012 actief campagne voerde om de inkomensafhankelijke premie uit het regeerakkoord te krijgen. Het VVD-ledenblad kreeg zijn gelijk en er werd 5 jaar niet meer over gesproken. Totdat de laatste weken uit steeds méér statistieken blijkt dat het niet meer te betalen is en zich er dus langzaam een meerderheid in de Tweede Kamer aftekent die van het eigen risico af wil. Behalve bij de VVD. Die denken dat net als zij heel Nederland miljonair is.

Hoewel in 2005 al werd voorspeld dat er een dag ging komen dat het eigen risico voor veel mensen aan de onderkant van de samenleving ondraaglijk zou gaan worden, werd het eigen risico onder aanvoering van de VVD (Hans Hogervorst) toch ingevoerd. De VVD (maar ook CDA, die in een Kabinet met D66 zaten) vonden dat het allemaal wel meeviel. Door de jaren heen is het stapsgewijs verhoogd naar het exorbitant hoge bedrag van 385 euro per jaar nu.

Het is dus hypocrisie van de eerste orde: in 2005 fel voorstander zijn van het eigen risico en als tien jaar later blijkt dat alleen nog miljonairs (VVD’ers) in staat zijn hieraan te voldoen plotseling tot inkeer komen en zeggen dat het helemaal niet zo’n goed idee was geweest. Het doet me denken aan de verzelfstandiging van de energiebedrijven (bijna allemaal inmiddels opgekocht door buitenlandse overheidsbedrijven), KPN en de Nederlandse Spoorwegen. Allemaal 'succesverhalen' die de VVD op zijn conto kan bijschrijven.

Goed, de partijen verschillen nog in hoe ze het financiële gat dat valt willen opvullen. Maar de strekking is duidelijk:  het eigen risico in de zorg gaat zijn laatste dagen in. Welk Kabinet er na maart 2017 ook aantreedt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten