Pagina's

maandag 24 oktober 2016

Het is echt beschamend dat er zich geen vrouw heeft gemeld voor de lijsttrekkersverkiezingen van de PvdADe schrijver van dit stukje is opgevoed met het hebben van respect voor vrouwen. Vrouwen mochten vooral niet als lustobject worden gezien. Het zijn mensen die volledig meetellen in deze maatschappij. Vrouwen zijn sterker, want mannen hebben de kracht niet om een kind naar buiten te persen. Vrouwen hebben meer oog voor detail. Mannen zijn rationeler. Vrouwen hebben een beter uithoudingsvermogen en bovenal; ze zijn gewiekster en slimmer. Het brein van een vrouw is veel beter ontwikkeld dan dat van een man. Sinds de oertijd is er in de denkwijze van de man weinig of niets veranderd: Mannen denken met hun penis.

Sinds de emancipatie revolutie in de jaren ’60 en ’70 hebben we talrijke initiatieven de revue zien passeren waarin vrouwen in hun plaats in de maatschappij opeisten. De Overheid paste wetten aan. Vakbonden maakten aparte afspraken voor vrouwen in de CAO’s die ze met de werkgevers sloten. En nog steeds staan er uitzonderingsposities in de wetten en CAO’s speciaal om vrouwen meer ruimte te geven zich te ontplooien.

En dat is goed. Laat de schrijver hierin helder zijn. Het is prima dat mannen een stapje terug doen om de dames ruimte te geven zich te ontplooien. De schrijver van dit stukje kan zich helemaal vinden in de tekst van het lied “Femmes des Annees Quatre-ven” van de Franse chansonnier Michel Sardou, die in de jaren ’80 van de vorige eeuw de loftrompet afstak over hoe vrouwen  hoge posities innemen op de maatschappelijke ladder. Niks mis mee.

Maar kan iemand van de dames de schrijver van dit stukje dan uitleggen waarom geen enkele vrouw het initiatief neemt lijsttrekker te worden van één van de grote politieke partijen in dit land? Kan iemand de schrijver van dit stukje uitleggen waarom Jeanine Hennis en Edith Schippers zich angstvallig terugtrokken toen hen werd gevraagd door (mannelijke (!!)) journalisten of zij zich kandidaat zouden willen stellen voor het lijsttrekkerschap van de VVD? Kan iemand van de dames mij uitleggen waarom er zich geen enkele vrouw heeft gemeld  als kandidaat voor lijsttrekker van de tweede partij van dit land, en de grootste partij op links, de PvdA? Kan iemand van de dames zich verantwoorden waarom we in dit land regels en wetten hebben aangepast, CAO’s hebben bevochten, hele lijsten hebben in de Viva en de Opzij, 110 burgemeesters (mannen én vrouwen) en 475 (mannen én vrouwen) wethouders en dat de partijtop van de PvdA (bestaande uit vrijwel alleen maar mannen, ook dat nog!) zelfs buiten het ledenbestand moest gaan kijken naar een vrouw die zich alsjeblieft wilde aansluiten bij deze verkiezingen?

Goed, toegegeven: het CDA was er in 2012 met Mona Keizer heel dichtbij en daarmee heel dichtbij mijn stem. De leden van het CDA kozen Buma als eerste en dus werd die lijsttrekker, maar de doorgaans aartsconservatieve partij verkoos Mona Keizer als tweede. En dat is nog niet alles: het eveneens aartsconservatieve Verenigd Koninkrijk is inmiddels aan haar tweede (!) vrouwelijke minister-president toe, na Margret Thatcher in de jaren ’80 heeft het land nu Theresa May op het hoogste politieke ambt. Het buurland Ierland, streng katholiek en katholieken hebben het doorgaans niet zo op vrouwen, had in de jaren ’90 ook een vrouw op het hoogste politieke ambt: Mary Robinson (1990-1997). Zij was lid van Labour, het zusje van de PvdA. Zelfs het meest conservatieve land ter wereld – het land waar werkelijk waar iedere handeling wordt verricht pas nadat de Bijbel erop is nageslagen – krijgt begin november een vrouw op het hoogste politieke ambt: Hillary Clinton. In Duitsland zit Angela Merkel (CDU, politieke zusje van het CDA) al 9 jaar in dit ambt en haar opvolger wordt waarschijnlijk ook weer een vrouw: in de wandelgangen zingt de naam van Hannelore Kraft (SPD, eveneens een politiek zusje van de PvdA) rond, de huidige minister-president van Noordrijnland Westfalen.

En in dat licht moet de partijleiding van de PvdA vrouwen smeken zich te kandideren zich aan te sluiten bij de lijsttrekkers verkiezingen, die in december van dit jaar worden gehouden?!! Het is beschamend, dames. Daar sta je dan, met je emancipatie!

Het is 2016, dames. Meld je!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten