Pagina's

donderdag 9 maart 2017

Wie de jeugd heeft heeft de toekomst



Op de internationale vrouwendag plaatste de 21-jarige studente Milou Deelen een filmpje op Facebook waarin ze haar studentencorps Vindicat opriep wat minder seksistisch met haar om te gaan. Volgens haar roepen mannelijke leden van het elite clubje vrouwonvriendelijke en –onterende opmerkingen naar haar die erop neerkomen dat ze nog lager is dan vuilnis. De heren vinden het heel normaal om hardop naar haar te roepen dat ze een lustobject is en schamen zich er blijkbaar niet voor om het haar lichaam te gebruiken voor hun eigen gerief. Milou Deelen is dit beu zo laat ze weten in een vijf minuten durend filmpje. Ze wil een einde maken aan deze ‘slut shaming’.

Binnen een dag werd het filmpje meer dan 5.000 keer gedeeld en 130.000 keer bekeken. De heren van het studentencorps reageerden zuur: ze was hoer omdat ze veelvuldig seks had met de mannelijke studenten. Zowel binnen- als buiten het corps. Volgens de commentaren had ze het dissen over zichzelf afgeroepen en dus niet zeuren. Andere commentaren op haar bericht gingen bijvoorbeeld over ‘ik zou je zo weer doen’. Vrouwonterend inderdaad. Maar helpt een dergelijk filmpje wel?

Studentencorpsen zijn de broeibak voor aankomende leiders van ons land. Vrijwel alle belangrijke leiders van politieke partijen en grote bedrijven vinden hun oorsprong bij studentencorpsen. CDA-leider Sybrand van Haersma Buma, oud-premier Jan Peter Balkenende, voormalig burgemeester van Amsterdam en PvdA-lijsttrekker Job Cohen, oud-directeur ven Achmea en huidig minister van Verkeer en Waterstaat Melanie Schulz van Haegen Schotanus, huidig premier Mark Rutte, voormalig Shell topman Jeroen van der Veer, koning Willem Alexander (von Ambtsberg)… Het is slechts een greep uit de vele belangrijke leiders en hoogwaardigheidsbekleders die allemaal lid waren van één van de belangrijke studentencorpsen. Als je wilt weten wie ons land in de toekomst gaat leiden of wie aan het hoofd gaat staan van grote multinationals als Philips, Akzo Nobel, Shell of DSM: begin je zoektocht bij één van de studentencorpsen in Groningen, Amsterdam of Leiden. Elite groepjes die elkaar de hand boven het hoofd houden.

Dat blijkt ook maar weer uit het filmpje van Milou Deelen. Moedig volgens velen. Maar de schrijver van dit stukje is het daar niet zo mee eens. In september 2016 kwam Vindicat ook al negatief in het nieuws omdat het een handboek had samengesteld van zogenaamde ‘hertjes’, jonge studentes die gretig waren om met mannelijke studenten naar bed te gaan. Het boekwerk was niet veel meer dan een PDF bestand waarin de dames met naam, toenaam en foto’s (gekleed) beschreven stonden. En dat is tegelijkertijd ook het vreemde: De vrouwen worden met naam en toenaam genoemd. De mannen blijven buitenschot. Wat pas echt zou helpen is als Milou in haar filmpje zou vertellen wie van de heren vrouwonterende opmerkingen maakt. Namen en rugnummers. Omdat Milou die in haar filmpje niet noemt schiet het filmpje zijn doel geheel voorbij.

Zorgelijker dat de seksueel getinte opmerkingen van de elite troepen is echter dat de toekomstige leiders van ons land er zachtjes gezegd nogal conservatieve gedachten op na houden. Anno 2017 bevinden er zich onder de elite corpsen studenten (dus toekomstig CEO’s en ministers, staatssecretarissen en premiers) die het goed vinden om vrouwen als lustobject te zien. Er valt dus weinig of geen verandering te verwachten in het denken over de positie van de vrouw. Een vrouwelijke minister president is verder weg dan ooit. Laat staan een vrouwelijke CEO bij één van de Nederlandse multinationals. Het verklaart waarom de PvdA ondanks verwoede pogingen geen enkele vrouw bereid vond de lijst te trekken.

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Maar als we naar de ontwikkelingen binnen de studentencorpsen kijken ziet die toekomst er heel beroerd uit.

Fragment uit het YouTube filmpje van Milou Deelen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten