Pagina's

woensdag 7 juni 2017

Mensenrechten opzij schuiven schrikt terroristen niet afDe nieuwe premier van Groot Brittannië Theresa May verklaarde vandaag tijdens haar campagnespeech desnoods de mensenrechten opzij te willen zetten om terroristen te kunnen arresteren. Alleen al de verdenking van radicaal gedrag zou al voldoende moeten zijn om een jihadist op te kunnen pakken. Bewijslast is niet meer nodig. In de plannen van May staat de rechter voortaan buitenspel.

Over het algemeen wordt aangenomen dat May van de Britse bevolking het mandaat krijgt om verder te regeren en de sociaaldemocraten van Jeremy Corbyn het nakijken geeft. Dit houdt niet alleen in dat May haar plannen kan uitvoeren. Het houdt ook in dat Theresa May de twijfelachtige eer krijgt in het rijtje van dictators en machtshebbers te komen zoals Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Poetin en Robbert Mugabe te komen. Voortaan ben je als moslim schuldig totdat het tegendeel is bewezen. De vraag kan echter hardop worden gesteld of een moslimterrorist hiervan onder de indruk is.

De afgelopen vijftien jaar is de bewegingsvrijheid van gewone stervelingen als u en ik al behoorlijk ingeperkt. Zoek op Google iets op over tanks en wapens en er wordt onmiddellijk een tap gezet op uw telefoon- en internetverkeer. Nu al is het door veiligheidsmaatregelen vrijwel onmogelijk aan boord van een vliegtuig te komen, laat staan een vliegticket te boeken naar de Verenigde Staten. De Amerikaanse president doet verwoede pogingen om moslims te verbieden naar de VS te reizen. En dan is er nog die NSA, die zonder verdenking of gerechtelijk bevel iedere wereldburger kan tappen en volgen en eventueel arresteren. May doet daar nu een schepje bovenop: na het uittreden van de Britten uit de Europese Unie zal dit de vervolgstap zijn.

Zijn terroristen daarvan onder de indruk? Zullen de aanslagen afnemen? Om het antwoord op die vragen te vinden moeten we vijftien jaar terug kijken: Wat heeft de Westerse wereld bereikt met het gescheld door politici (Fortuyn, Wilders, Verdonk, Le Pen, Farage, Trump, etc.), het uitsluiten van moslims in de samenleving, het oppakken en vervolgen van onschuldige moslims (Guantanamo Bay) en het werpen van bommen en granaten op Irak, Afghanistan, Jemen en Libië? Is het aantal aanslagen en moordpartijen afgenomen? Niet echt. Alleen al in de eerste helft van 2017 zijn er door moslim extremisten meer aanslagen en moordpartijen gepleegd dan de afgelopen vijftien jaar bij elkaar, met als triest dieptepunt een 22 jarige jongen die 22 leeftijdgenootjes de mee dood in sleurde na een concert in Manchester.

De oorlogen in Afghanistan en Irak tegen Al Qaida waren feitelijk de voedingsbodem voor ISIS. Het begin van het einde, dus.

Het inperken van de bewegingsvrijheid heeft het aantal aanslagen en moordpartijen door jihadisten dus alleen maar doen toenemen. Alleen met oogkleppen op zou je nog kunnen blijven volhouden in de stelling dat het wel degelijk heeft geholpen. Wie er echt last van hebben zijn gewone stervelingen als u en ik. Potentiële terroristen zullen alleen maar sneller moeten schakelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten