Pagina's

zondag 22 december 2019

Nederland is VVD-moe

Nederland is VVD-moe

In de tweede helft van 2019 leek het wel alsof het hele land plat lag: de boeren, bouwers leraren, het zorgpersoneel en de huisartsen staakten. Daarbij ging het er niet altijd zachtzinnig aan toe. Autowegen werden geblokkeerd, de deur van het Groningse provinciehuis werd ingebeukt, het Malieveld omgeploegd en gekozen volksvertegenwoordigers werden met de dood bedreigd. Anno december 2019 vertkeert het land in een totale chaos. Door diverse belastingverhogingen is het eten peperduur geworden en via een intelligent systeem meende de Belastingdienst fraudeurs op te kunnen sporen. Achteraf bleken die frauderus helemaal geen frauders, en de intelligente computer van de overheid een racist. Ook moesten RTL Nieuws en Trouw uitvissen dat er bij een Nederlands bombardement op Syrië liefst 70 burgerdoden waren gevallen. Het aantal gevallen ministers tijdens het Kabinet Rutte 3 kwam op acht.

Wat gaan we doen aan deze chaos? Wie kalmeert de boze Nederlander? Wie houdt de boel als een Vader des Vaderlands bij elkaar? Wie komt met een visie waardoor de rust in de samenleving weer terugkeert?

In ieder geval niet Rutte en de VVD. Na tien jaar Rutte ligt het land er financieel misschien goed bij, maar de onrust in de samenleving is alleen maar toegenomen. Het kasboekje en de boekhouding van de Nederlandse Staat zijn prima op orde. De staatsschuld liep terug van een schrikbarende 69% in 2010 naar 41% in 2019. Ondertussen komt er meer belastinggeld binnen waardoor het geld in Den Haag tegen de plinten klotst. Ieder jaar op Prinsjesdag kan het Kabinet in een juichstemming met een feestbegroting. Er was zelfs zoveel geld over dat er 7 extra jachtvliegtuigen zijn gekocht en de samenweking met België om gezamenlijk 5 nieuwe duikboten te kopen is stopgezet. Die duikboten kunnen we zelf wel financieren.

Maar met de financiële juichstemming komt dus ook de maatschappelijke onrust. Want de VVD mag Nederland financieel op de rit hebben; er zijn veel maatschappelijke vraagstukken waarvoor de liberalen terugdeinzen. Ze kijken weg en hebben er liever niet over, want op deze vlakken ontbreekt werkelijk elke visie. Goed, Rutte nam de tijd om de Gele Hesje en boze boeren aan te horen. Maar met een oplossing kwam hij niet. Bang geworden door de opstomende concurrenten op rechts, Forum voor Democratie en de Partij voor de Vrijheid, wil Rutte zijn handen niet branden aan een oplossing voor de klimaatverandering, boze boeren, zorgmedewerkers en bouwvakkers. Dit maakt FvD en PVV overigens alleen maar nog sterker, want zij kunnen nu roepen dat de VVD een partij zonder visie is. En dat is ook zo.

Behalve dan wanneer de BV Nederland moet worden geholpen. Toen de belastingen omlaag moesten voor superrijken en multinationals waar het geld toch al tegen de plinten klotste, stond de VVD vooraan in de rij om te krakelen dat doe belastingverlagingen alleen maar banen zouden opleveren. Wie naar de statistieken over de afgelopen 40 jaar kijkt, ziet dat de economie sinds die tijd flink is gestegen, maar de lonen niet of nauwelijks. Mensen die toch al veel geld hadden, zijn er in die tijd alleen maar op vooruit gegaan.

Nederland is Rutte moe. Rutte doet er in 2020 goed aan om tegen Nederland te zeggen dat hij geen nieuwe termijn als minister president gaat vervullen. Doet hij dat wel, dan vergaat hem hetzelfde lot als Jan Peter Balkenende, die ook één termijn te lang is doorgegaan en daarmee zijn partij het CDA in een diepe crisis stortte, die het CDA eigenlijk nog steeds niet te boven is. Een voorspelling voor het jaar 2020 lijkt dan ook dat de verkiezingen voor 2021 (en dat is sneller dan je denkt) zullen gaan tussen de combinatie PVV/FvD op rechts en de PvdA op links. Wil Rutte nog een leuke politieke carrière dan zal hij in 2020 de aftocht moeten blazen. Als hij dat doet, dan kan hij vrijwel in elke hoge Europese of internationale functie aan de slag.

zondag 1 december 2019

Black Friday zal in Nederland een zachte dood sterven

Black Friday is een jaarlijks Amerikaans koopfeest. Miljoenen Amerikanen verdringen zich voor de deuren van menig winkel of groothandel op jacht naar hoge kortingen die de rest van het jaar niet worden gegeven.

In Nederland wil het Amerikaanse koopfestijn maar niet aanslaan. In Nederland geen hordes mensen die elkaar letterlijk de tent uit vechten om dat ene koopje te kunnen scoren. Geen mensen die elkaar toeschreeuwen, schoppen of uitschelden voor alles wat los en vast zit. In Nederland geen winkelwagens vol televisies, telefoons en andere spullen. Om de koopwoede op te wekken en op jacht naar beelden waarin consumenten voor een paar procent korting elkaar naar het leven staan berichtten vrijwel alle Nederlandse nieuwsmedia over het uit Amerika overgewaaide koopfestijn, dat in Nederland maar geen voet aan de grond wil krijgen. Diverse hijgerige journalisten stonden met hun camera’s bij diverse koopgoten in Nederland opgesteld om de gekte te filmen. Maar er gebeurde niets. De winkelstraten zijn niet veel voller dan op een ‘gewone’ vrijdag, en de dranghekken die waren opgesteld bij diverse winkels van de Media Markt waren overbodig.

Boze tongen menen dat het koopfestijn in Nederland maar niet wil aanslaan vanwege het woordje ‘black’ (zwart) in ‘Black Friday’. Je zou volgens hen het woordje ’zwart’ niet meer mogen gebruiken omdat één vrouw (Sylvana Simons) meent dat het racistisch zou zijn. Meedoen aan Black Friday zou dus racistisch zijn en net als de intocht van Sinterklaas kunnen uitlopen op gevechten tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. De boze tongen beweren dan ook dat Black Friday 2019 daarom een zachte dood zal sterven.

De boze tongen hebben het liever niet over de gegeven kortingen op Black Friday, die stuk voor stuk nep, fake en namaak zijn. Omdat volgens de Warenwet een korting toch echt een korting moet zijn worden in aanloop naar december de prijzen op diverse producten fors verhoogd, zo bleek twee jaar geleden uit onderzoek:

In aanloop naar de decembermaand lijken de winkels met spectaculaire 'van/voor-aanbiedingen' te stunten met populaire speelgoedartikelen. In werkelijkheid zijn de prijzen niet lager, maar vaak zelfs hoger dan eerder in het jaar. Op Bol.com klopt 73 procent van de aanbiedingen niet. Wehkamp, Fonq en Blokker houden de consument daarna het meest voor de gek.’ (Bron: De Volkskrant, 20 november 2014)

Daar komt bovenop dat de prijzen met korting vaak hetzelfde zijn als zonder korting. Product X wordt aangeboden voor 35% korting op prijs Y. Maar zonder die korting had product X in oktober (en daarvóór) exact dezelfde prijs Y als met korting in november en december. Het is een tactiek wekelijks die bij vrijwel elke supermarkt in Nederland wordt toegepast. De gegeven kortingen zijn dus nep. Er klopt helemaal niets van de bewering dan de gegeven prijs een eenmalige laagste aanbieding is.

De Britse consumentenbond Which? gaat nog een stapje verder: dat waarschuwt zelfs voor ‘Fake Friday’. Uit onderzoek blijkt dat 60 procent van de aanbiedingen in Britse (web-)winkels de rest van het jaar hetzelfde of zelfs minder kosten. Uit een vergelijking tussen 35 populaire items bleek dat er wel heel creatief werd omgesprongen met de prijzen. Zo werd een espressomachine 'afgeprijsd' van 821 tot 392 euro, terwijl datzelfde toestel in dezelfde winkel lange tijd verkocht werd voor 651 euro.’ (Bron: Algemeen Dagblad, 22 november 2017)

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat een groot aantal webshops nog altijd adverteert met verzonnen aanbiedingen. Met van-voorprijzen suggereren winkels soms flinke kortingen, terwijl de doorgestreepte ‘van-prijs’ nooit is gerekend.’ (Consumentenbond, november 2019)

Belangrijk is ook om te wijzen dat een Amerikaanse consument doorgaans fors minder te besteden heeft dan een Nederlander. Een Amerikaan legt gedurende het hele jaar geld opzij om dat geld op Black Friday uit te geven. Dat gebeurd in Nederland (nog) niet, omdat in Nederland de inkomens (nog) redelijk stabiel en consistent zijn.

De beelden die massaal in de (sociale) media worden gedeeld van koopgekke mensen die elkaar letterlijk de tent uit vechten, en elkaar schoppen, schelden en slaan om dat ene koopje zijn ook ieder jaar dezelfde beelden van dezelfde mensen, op dezelfde locaties. Het zijn beelden die jaren geleden zijn gemaakt en steeds worden herhaald om bij de Nederlander dezelfde koopgekte op te wekken als bij de Amerikanen. Het heeft ook alles weg van 'overconsumentisme': kopen om het kopen en niet omdat je het daadwerkelijk nodig hebt. Maar dankzij opruimgoeroe Marie Kondo is Nederland ook aan het opruimen geslagen. Voornamelijk twintigers en begin dertigers hebben uit compassie met het milieu eigenlijk niet zoveel zin meer om spullen te kopen om het kopen. Het magische woord onder de millenials is dan ook ‘ontspullen’; Spullen die je niet meer nodig hebt of niet meer gebruikt van de hand te doen. Een opgeruimd leven staat beter en geeft een geruststellender gevoel. Dan ren je op Black Friday niet naar de winkel om die laatste aanbiedingen te scoren.

Wil je een Nederlander tegen de dranghekken krijgen dan moet je een waardevol product (bijna) gratis weggeven, zoals eerder dit jaar bij de opening van een nieuwe Media Markt in Leiderdorp gebeurde. De eerste 150 bezoekers kregen een gratis setje Apple oortelefoontjes. Daar stonden de mensen inderdaad rijen dik voor de winkeldeuren om elkaar de tent uit te vechten. Net als bij het faillissement van V&D en de opvolger Hudson’s Bay. De twee winkelketens kampten met een enorme terugloop aan klanten, totdat ze noodgedwongen de deuren moesten sluiten en producten (bijna) gratis weggaven. Toen stonden de Nederlanders inderdaad rijen dik voor de deur en vochten ze elkaar de tent uit om dat ene koopje te kunnen scoren. Maar die prijzen waren ook echt. De kortingen waren echt. Dat is op Black Friday niet het geval.

Black Friday, Cyber Monday, Super Tuesday, Valentines Day en Singles Day zijn stuk voor stuk koopfestijnen nepkortingen worden gegeven op producten die we tóch niet nodig hebben. De enigen die er beter van worden zijn mensen die toch al veel te veel geld op hun buitenlandse bankrekening hebben staan, en daarover overigens ook nauwelijks of geen belasting betalen.

Dus inderdaad: Black Friday zal in Nederland inderdaad een zachte dood sterven.

Gelukkig maar.

dinsdag 15 oktober 2019

Boerenprotest: D66 heeft eigenhandig een doos van Pandora geopend.

De boeren protesteren en Nederland protesteert mee. De boeren zijn boos op de Wageningen Universiteit, die een alarmerend rapport schreef over de stikstofuitstoot van de boeren. De boeren zijn boos op het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), die schreef dat de landbouw voor dik 46% verantwoordelijk is voor de stikstofuitstoot. De boeren zijn boos op D66, die in het nauw gedreven is door de deelname aan dit Kabinet Shell I. D66 heeft zijn ziel verkocht aan de duivel in de persoon van Shell, AkzoNobel, Philips, Unilever en een rijtje internationale bedrijven als Airbus, Apple, FIAT Chrysler, Starbucks, Ferrari, Uber en Deutsche Bank, die allen op papier Nederlandse bedrijven zijn  omdat ze hier allerlei belastingvoordeeltjes krijgen. Het sociaal liberale D66 heeft zijn kiezers – die in maart 2017 massaal overliepen van de PvdA naar D66 – in de steek laten staan door te kiezen voor belastingdouceurtjes aan de superrijken en het bedrijfsleven, en die kiezers daarvoor letterlijk de rekening te presenteren.

Het sociale gezicht van D66 is ondergesneeuwd door de vele belastingdouceurtjes die dit Kabinet Shell I uitdeelde aan de (nationale- en internationale) superrijken en eerdergenoemde multinationals. De mensen die toch al veel geld hebben maken massaal gebruik van die belastingdouceurtjes, terwijl de rekening daarvoor wordt neergelegd bij de gewone burger. Zo gingen de belastingen op energie en levensmiddelen omhoog, zodat het bedrijfsleven een belastingdouceurtje van dik 2,1 miljard euro per jaar (!!) en een verlaging van de winstbelasting van 25% naar 21% tegemoet kon zien (het Europees gemiddelde is 35% winstbelasting). Ook schoten de gemeentelijke belastingen omhoog, nadat op initiatief van onder andere D66 taken vanuit de landelijke overheid naar de gemeentelijke overheid zijn gedigereerd, en die gemeentelijke overheden ook nog eens gekort werden op het budget dat ze voor het uitvoeren van die taken van de landelijke overheid kregen. Gevolg: de gemeenten verhoogden de gemeentelijke belastingen, waaronder de zo gehate jaarlijkse Onroerend Zaakbelasting  (OZB), die elke huizenbezitter jaarlijks moet betalen.

D66 wilde eigenlijk nog méér taken overhevelen van de landelijke overheid naar de gemeentelijke overheid. Zo konden bijvoorbeeld WW- en WAO-uitkeringen beter door de gemeente worden betaald. Omdat de landelijke overheid die premies niet meer zou heffen, zouden die premies ook niet meer voor komen op de loonstrookjes. Dus zouden werknemers erop vooruit gaan. Echter, wanneer de gemeentelijke overheden die taken moeten gaan uitvoeren gaan ook de gemeentelijke belastingen omhoog. Dus zag D66 (voorlopig) heel wijselijk af van dat plan.

D66 keldert in de peilingen. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen over een kleine 1,5 jaar ziet de toekomst er voor D66 niet best uit. Partijleider Rob Jetten is vlees noch vis. Dus moest de partij iets doen om de centrumlinkse kiezer weer terug te halen van PvdA en GroenLinks, die allebei op (forse) winsten staan in de peilingen ten koste van D66. Dus bedacht D66 Kamerlid Tjeerd van Dekken dat de boeren hun veestapel moesten halveren of zelfs hun bedrijf sluiten. Zo’n opmerking valt prima op links, maar minder goed bij de boeren.

De boeren kwamen in actie. Massaal rolden ze hun tractoren an het land, over ’s lands snelwegen (waar die tractoren wettelijk gezien helemaal niet mogen komen omdat ze niet zo hard kunnen rijden) in de richting van het Haagse Malieveld. Daar reden de boeren hekken plat en scandeerden leuzen naar politici van GroenLinks, D66 en DENK. Terwijl vrijwel alle politieke partijen de spreekwoordelijke deur op het Malieveld plat liepen lieten politici van de PvdA zich daar – heel wijselijk – niet zien. De boeren kregen steun van vooral de rechtse partijen. Op  zoek naar stemmen beklom Geert Wilders in de vroege ochtend een tractor en riep dat de boeren helden waren. Zij zorgden voor het eten. Zij zorgden voor de natuur. Ze waren ondernemers. Na die actie kon Thierry Baudet niet achterblijven. Hij was bang dat de boeren massaal op de PVV zouden gaan stemmen dus sprak ook hij – via Twitter – zijn onvoorwaardelijke steun uit voor de protesterende boeren.

Baudet en Wilders zijn niet vies van beetje confrontatie en opruiing. Ze vinden het geweldig als ze herrie kunnen schoppen en groepen tegen elkaar kunnen opzetten voor eigen gewin. Hoe meer onrust, onzekerheden, instabiliteit en en onvrede, hoe beter FvD en PVV gedijen. In tijden van onzekerheid stijgen Forum voor Democratie (Fvd) en PVV in de peilingen naar recordhoogten.  In dat kielzog zuigen ze CDA en VVD mee. Immers waren boeren decennia lang de steunpilaar van het CDA, en in mindere mate van de VVD. Provincies met relatief veel boeren (Noord Brabant, Zeeland, Limburg, Overijssel) zijn provincies met een relatief grote en sterke CDA fractie, en veel burgemeesters, wethouders en Provinciale Statenleden van het CDA. Toch kozen vooral de Limburgse- en Brabantse boeren de laatste jaren steeds vaker PVV en VVD in de plaats van het traditionele CDA. De boeren zijn doorgaans goed voor 4 – 5 Kamerzetels. Dus als je die groep aan de zijde hebt  dan kan de verkiezingswinst je bijna niet meer ontgaan.

De acties van de boeren worden echter steeds grimmiger. Waren het op het Malieveld slechts enkele hekken die omver werden gereden door tractoren die eigenlijk de snelweg niet op mogen; bij protesten van de boeren bij diverse provinciehuizen liep het uit op bedreigingen, intimidaties en confrontaties met de politie. En alsof dat nog niet genoeg was werden in Groningen eveneens hekken plat gereden, politieagenten aangevallen en de deuren van het provinciehuis met een tractor geforceerd. Één boer reed met zijn tractor in op een politieagent te paard.

Het valt niet uit te sluiten dat de acties de komende dagen steeds grimmiger worden. Eerder braken Franse boeren half Parijs af, strooiden met mest en koeienmelk op de pleinen van de Europese Commissie in Brussel, en opende buitenlandse vrachtwagens om vervolgens de lading in de fik te steken. Wilders en Baudet vinden al dat excessieve geweld ondertussen alleen maar geweldig. Het kan hen niet gek genoeg. Wat hen betreft vallen er nog een paar gewonden en desnoods één of twee doden. Als zij maar stijgen in de peilingen. Hun lijfblad De Telegraaf wrijft zich in zijn handjes. CDA en VVD kunnen niet anders dan meegaan in dat kielzog, want anders verliezen zij de stemmen van de boeren aan Wilders en Baudet. De uitkomsten van het RIVM werden in twijfel getrokken omdat de rekenmethode niet zou kloppen. Het rapport moest opnieuw worden geschreven, vonden zowel CDA als VVD. Wilders en Baudet laakten de uitkomsten al eerder.

 D66 heeft geen idee waaraan het is begonnen.

D66 heeft eigenhandig een doos van Pandora geopend.



zondag 8 september 2019

H.J. Schoolezing

Dames en heren,

Het is nog maar recentelijk dat Bulgaren de Nederlandse staatskas kraakten door het aanvragen van toeslagen waar zij totaal geen recht op hadden. Zo verdwenen onterecht enkele tientallen miljoenen euro’s naar Bulgarije, indirect in de handen van criminele Bulgaarse bendes. Geld dat de Nederlandse overheid met geen mogelijkheid terug te halen valt, mits de frauderende Bulgaar zich weer in Nederland meldt. De kans dat dat gebeurd is overigens uiterst klein.

Polen werken hier slechts enkele weken, melden zich ziek en gaan op papier in Polen hun ziekte uitzitten. In werkelijkheid keren ze niet meer terug naar Nederland maar krijgen ondertussen wel twee jaar lang van de Nederlandse overheid doorbetaald, terwijl ze in Polen gewoon weer aan het werk zijn. Kosten voor de Nederlandse belastingbetaler enkele tientallen miljoenen euro’s. Geld dat de Nederlandse overheid met geen mogelijkheid terug te halen valt, mits de frauderende Pool zich weer in Nederland meldt. De kans dat dat gebeurt is overigens uiterst klein.

Turken die een tweede huis in Turkije hebben; Marokkanen die in Nederland zijn veroordeeld door ernstige misdrijven, maar gewoon uitkeringen krijgen van de Nederlandse overheid, terwijl ze niet meer in Nederland verblijven maar in Marokko. Jaarlijks wordt de Nederlandse schatkist door frauderende niet-Nederlandse ingezetenen voor tientallen miljoenen opgelicht. De overheid staat ondertussen met lege handen. Op basis van mensenrechtenverdragen is het verplicht de sommen geld uit te keren, terwijl de ontvangers alle mogelijke wetten en regels aan hun laars lappen. verzorgingsstaat, onze infrastructuur en ons fantastische onderwijssysteem. Zelfs van onze belastingvoordelen. Dat alles terwijl ze er geen eurocent belasting aan bijdragen. Ze krijgen alleen maar geld van de belastingbetaler.

Nederland is verbijsterd. De Nederlandse kiezer komt daartegen in opstand met haar keuzes voor PVV en Forum voor Democratie. Nederland spreekt hier schande van. De Nederlandse overheid is gedwongen maatregelen te nemen om verder misbruik te voorkomen.

Toch is er iets vreemds aan de hand, dames en heren. Op de Amsterdamse Zuidas, in Heemstede-Aerdenhout, Wassenaar en in ’t Goy is iets soortgelijks aan de hand. In die plaatsen woont de rijkste 1% van ons land. Mensen die lachen om een belastingvrijstelling van 30.000 euro spaargeld. Mensen die geen zaken doen onder het miljoen. Mensen die hun ogen niet open doen voor een modaal jaarsalaris. Dat modale jaarsalaris verdienen zij in één dag. Miljonairs uit Baarn, Bilthoven, Bussum en Hilversum. Die hoek.

Deze mensen, dames en heren. Deze mensen dragen door slimme belastingconstructies jaarlijks niet of nauwelijks bij aan de Nederlandse schatkist. Omdat zij zich omgeven met goede accountants en adviseurs en daardoor de wegen beter kennen, krijgen zij jaarlijks enkele tientallen miljoenen euro’s uitgekeerd van de Nederlandse belastingbetaler.

We kennen de soap rond de dividendbelasting. Jaarlijks zou er 2,1 miljard euro uit de schatkist naar het bedrijfsleven vloeien, zodat banen in Nederland behouden zouden blijven. Uiteindelijk bleken er 4 bedrijven om de afschaffing van de dividendbelasting te hebben gevraagd: Akzo Nobel, Philips, Unilever en Shell. Uiteindelijk was het goed voor twee bedrijven: Unilever en Shell. Uiteindelijk leverde het slechts 70 extra banen op; alleen in het hogere segment van slechts één van de twee bedrijven: Unilever. Uiteindelijk keerden activistische aandeelhouders zich tegen de directie en eisten dat het hoofdkantoor van Unilever in Londen zou blijven. Zo geschiedde. Het afschaffen van de dividendbelasting ging niet door. Toch kwam er een lastenverlichting van 2,1 miljard voor bedrijven. Daar profiteren vooral Shell en Unilever van. Krijgen ze toch nog wat ze oorspronkelijk wilden, in een ander vormpje.

Velen van ons zullen zich herinneren dat Shell over de jaarlijkse omzet in Nederland van 1,3 miljard euro geen belasting betaalt. Sterker nog, omdat kosten die in het buitenland zijn gemaakt in Nederland kunnen worden afgetrokken van de belasting krijgt Shell er zelfs geld toe. Internetgigant Uber verhuist haar hoofdkantoor naar de Amsterdamse Zuidas om – weliswaar éénmalig – een belastingteruggaaf van liefst EUR 6 miljard te krijgen. Uber, Airbus, Facebook, Airbus, Starbucks, Ferrari, Ikea, Deutsche Bank en zelfs popgroepen als U2 en The Roling Stones zijn allemaal bedrijven die op papier Nederlandse instanties zijn, maar hun hoofdkantoor in het buitenland hebben gevestigd. Zij dragen nauwelijks banen bij aan de Nederlandse economie. Airbus heeft in Nederland geen fabriek staan. Die staan in Hamburg, Sevilla, Toulouse en Saint Nazaire. In Houghton in het Verenigd Koninkrijk. Toch geniet Airbus wel van talloze Nederlandse belastingvoordelen. Het gaat hier om miljarden die zó vanuit de Nederlandse staatskas naar Franse-, Britse, Duitse- en Amerikaanse hoofdkantoren vloeien. 

Sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw brachten Shell, Unilever en Philips hun personeelsbestand terug van tienduizenden mensen naar enkele duizenden vandaag de dag. Unilever sloot enkele jaren geleden nog haar  fabriek in Oss, waardoor enkele honderden mensen hun baan verloren. Philips sloot fabrieken in Eindhoven, Tilburg, Roosendaal en Drachten. Philip Morris sloot zijn fabriek in Bergen op Zoom. Het Finse Wärtsilä sloot haar fabriek in Drunen. De productie van deze fabrieken is verhuisd naar lage lonenlanden als Polen, China en Vietnam. Door deze bedrijfssluitingen verloren tienduizenden veelal laagopgeleide mensen hun baan. Al deze bedrijven genieten wel van Nederlandse belastingvoordelen.

Mijn punt, dames en heren: De superrijken dit in dit land wonen en de grote bedrijven die – al dan niet op papier – hun hoofdkantoor in dit land hebben zetelen, maken gebruik van onze verzorgingsstaat, onze infrastructuur en ons fantastische onderwijssysteem. Zelfs van onze belastingvoordelen. Dat alles terwijl ze er geen eurocent belasting aan bijdragen. Dat de Nederlandse staatskas floreert ligt niet aan rijken, welgestelden en multinationals die meer belasting betalen omdat zij méér vermogen bezitten. Dat de Nederlandse staatskas floreert komt omdat er méér belasting binnen komt omdat er meer mensen aan het werk zijn.

Toch is Nederland niet verbijsterd. Toch staat de Nederlandse kiezer niet op om daartegen in het verweer te komen. Nederland spreekt er geen schande van. De Nederlandse overheid is geenszins van plan om maatregelen te nemen waardoor de ongelijkheid in onze samenleving alleen maar toeneemt. Niemand maakt zich zorgen over Shell, Philips, Akzo Nobel, Shell, Unilever, Uber, Airbus, Facebook, Airbus, Starbucks, Ferrari, Ikea, The Roling Stones en U2 en Deutsche Bank, die zich door de Nederlandse belastingbetaler laten fêteren, zonder dat zij ook maar één eurocent bijdragen aan de Nederlandse staatskas. Zonder ook maar één eurocent belasting betalen. Zonder ook maar één cent bij te dragen aan onze verzorgingsstaat, onze infrastructuur en/of ons onderwijssysteem.

Ik kom tot de volgende conclusie, dames en heren: Eerder genoemde steeds verder groeiende ongelijkheid in onze samenleving zorgt voor onrust en de daaropvolgende onzekerheid. Die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ongelijkheid en onrust zijn de voedingsbodem voor het huidige nationalisme, racisme en fascisme. De bevolking wordt een worst voorgehouden dat het de buitenlanders zijn die frauderen en misbruik maken van onze voorzieningen, zonder dat ze daar ook maar één eurocent belasting aan bijdragen. Rijken, welgestelden en multinationals die de belastingen ontduiken worden echter met rust gelaten.

zondag 1 september 2019

Suggesties voor de investeringsagenda voor Nederland

De tweede economische hausse sinds de nineties loopt zo’n beetje op z’n einde. De handelsoorlog die de Amerikaanse president Donald Trump met China uitvecht begint steeds meer zijn tol te eisen. De Chinezen voelen de gevolgen van de handelsoorlog, waardoor die weer minder producten uit Europa kopen. Duitse machine- en autobouwers exporteren daardoor minder naar China, die de belangrijkste afnemer is van Duitse producten. De politieke chaos in Italië begint ook daar zijn tol te eisen, en dan vergeten we nog de chaos rond de uittreding van de Britten uit de Europese Unie, wat het Verenigd Koninkrijk totaal stuurloos heeft gemaakt. Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk zijn op hun beurt belangrijke afzetmarkten voor Nederland en Nederlandse producten. Hun economieën zijn zeer met die van Nederland verweven. Mocht het dáár economisch mis gaan, dan zal dat onherroepelijk gevolgen hebben voor Nederland.

In Nederland gaat het economisch juist erg goed: de staatskas is goed gevuld en de staatsschuld is historisch laag. Om deel te mogen nemen aan de Euro en het Stabiliteitspact mag een land slechts 60% staatsschuld hebben ten opzichte van het bruto nationaal product. In vrijwel alle Europese landen ligt dat percentage (ver) boven die 60%. Wat heet; het Europees gemiddelde ligt op 85%...! Nederland is een braaf jongetje in de klas met nu nog 49%, hard teruglopend naar 43% op 1 januari 2020. Het heeft vooral te maken met hogere belastinginkomsten omdat méér mensen aan het werk zijn. Niet omdat bedrijven méér verdienen, want een groot deel van die bedrijven (bijvoobeeld het beruchte kwartet Shell, Philips, Akzo Nobel, Unilever) betaalt geen eurocent winstbelasting. Buitenlandse bedrijven als Starbucks en Uber krijgen zelfs geld toe van de Nederlandse Staat: Uber verhuist zijn hoofdkantoor op papier naar de Amsterdamse Zuidas omdat het een (weliswaar eenmalige) belastingkorting van maar liefst € 6 miljard kan binnen harken.

Ondertussen ziet het Kabinet Rutte III de economische teruggang in Italië, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Landen waar Nederland economisch erg afhankelijk van is. Tegelijkertijd klagen de Europese Unie en het IMF dat Nederland geen geld durft uit te geven. Om al die mensen die nu in Nederland aan het werk zijn aan het werk te houden moet er een investeringsagenda komen. De Nederlandse Staat kan namelijk goedkoop geld lenen. Door de ultralage rentestanden kan Nederland zelfs geld verdienen aan een staatslening, wat de weg opent om (zoals de plannen er nu voor liggen) € 50 miljard te lenen op de kapitaalmarkt. Die € 50 miljard moet in een fonds worden gestopt en wordt aangewend als er daadwerkelijk een econimische teruggang zit aan te komen.

De projecten die de Staat wil aanpakken zijn talrijk, maar zullen goedkeuring moeten krijgen van vooral PvdA en GroenLinks. Door personele wisselingen zullen PVV en FvD even geen tijd hebben om het Kabinet Rutte III te steunen. De last zal dus vooral op de schouders van PvdA en GroenLinks komen te liggen, die zo hun eiegn wensenlijstje hebben. Zo wil de PvdA extra salaris voor de politiemensen en de leraren, en zal GroenLinks het geld vooral willen inzetten om het klimaat te verbeteren. Vooral dat laatste onderwerp is iets waar PVV en FvD sowieso tegen zullen stemmen.

Toch moet het geleende geld niet gaan naar hogere salarissen voor leraren en politieagenten. Zij verdienen het beter te worden betaald. Maar hogere salarissen voor leraren en politieagenten zullen moeten worden betaald uit het heffen van hogere winstbelasting en het tegen het licht houden van belastingdeals met bedrijven als Shell, Akzo Nobel, Philips, Unilever, Uber en nog een hele trits andere (veelal buitenlandse) profiteurs. Bovendien is de pot eindig (weliswaar duurt dat even), terwijl de salarissen gewoon doorlopen. Om diezelfde reden moet geld uit het fonds ook niet worden gebruikt om belastingdouceurtjes uit te delen aan rijken, welgestelden en multinationals. Die hebben meer dan voldoende geld om zichezelf te redden.

Zoals het er nu naar uit ziet zal het geld gaan naar het doortrekken van de Amsterdamse Noord Zuid Lijn van Amsterdam naar Zaandam in het noorden en naar Schiphol in het zuiden. Geschatte kosten: € 3 - € 4 miljard. Ook wordt de Zuiderzeelijn weer uit de mottenballen gehaald; een hogenselheidsverbinding tussen Amsterdam en Groningen, met de mogelijkheid deze door te trekken naar Hamburg en Kopenhagen. Geschatte kosten: € 4 - € 7 miljard. Vooral dat zal GroenLinks aanspreken, omdat aansluiting op het Duitse hogesnelheidsnet veel korte afstandvluchten vanaf Schiphol overbodig zullen maken. Utrecht wil een tweede intercitystation op de Uithof (€ 3 miljard) en Schiphol wil al jaren een tweede treinstation (€ 3 miljard) om van daaruit hogesnelheidstreinen naar bijvoorbeeld Frankfurt, Berlijn, Londen en Parijs te laten rijden. Ook Rotterdam en Den Haag zullen hun wensenlijstje indienen. Toch is het jammer dat het geld in bovengenoemde scenario’s vrijwel allemaal naar de Randstad gaat. Vooral GroenLinks zal hameren op het klimaatneutraal maken van alle bestaande sociale huurwoningen; zij zullen allemaal worden uitgerust met een warmtepomp in de plaats van een CV ketel op gas. Kosten hiervoor worden geraamd op 1,9 miljard euro. De PvdA zal met een zelfde plannetje het bos in worden gestuurd; de sociaaldemocraten willen – naast het verhogen van salarissen voor leraren en politieagenten – dat er betaalbare woningen worden gebouwd voor de midden- en lagere inkomens. Waar beide partijen blij mee zullen zijn is een investering in de zorg: Het Kabinet heeft plannen om voornamelijk Oekraïense- en Bulgaarse verpleegsters aan te nemen om het personeelstekort in de zorg op te lossen. Dit naar voorbeeld in Duitsland, waar Vietnamese verpleegsters naar Duitsland worden gehaald om daar in de zorg te gaan werken.

Geld lenen op de kapitaalmarkt om grote projecten aan te pakken is op zich een goed idee. Aangezien het slechter gaat in landen waar Nederland economisch erg van afhankelijk is, moet het Kabinet Rutte III ingrijpen om de Nederlandse economie draaiende te houden. Toch zitten er een paar mitsen en maren aan de lening: 1) De Nederlandse staatskas wordt vooral goed gevuld omdat er meer mensen aan het werk zijn en er dus méér loonbelasting binnen komt 2) De Nederlandse regering heeft al een agenda voor infrastructurele projecten waarin het tot en met 2030 (tien jaar dus) 19 miljard euro wil uitgeven aan voornamelijk nieuwe wegen en het oplossen van knelpunten in het wegennet. Die € 19 miljard kan halveren als dat geld alleen wordt ingezet voor het onderhoud van bestaande wegen. Dat is méér dan voldoende en dan blijft er genoeg over om eerder genoemde infrastructurele projecten aan te pakken. 3) door het tegen het licht houden van belastingdeals met grote bedrijven kunnen extra inkomsten worden gecreëerd. Het roemruchte kwartet zal moeten geloven aan het betalen van winstbelasting als zij gebruik willen maken van de Nederlandse infrastructuur, onderwijs en andere voorzieningen. Het is belachelijk dat zij hiervoor geen cent belasting betalen terwijl ze er wel gebruik van maken. Wanneer een Pool, Bulgaar of een Marokkaan misbruik maakt van de Nederlandse voorzieningen dan staat heel (rechts) Nederland op z’n achterste benen. Wanneer een multinational dat doen blijft (rechts) Nederland angstaanjagend stil. Het is ook niet meer van deze tijd dat er geen belasting wordt geheven op kerosine en vliegtickets.

Toch zal het nog een hele tijd duren voordat het plan handen en voeten krijgt. Het Kabinet Rutte zal het plan vóór de verkiezingen van 2021 rond willen hebben, om daarmee tijdens de verkiezingen goede sier te maken. Om diezelfde reden zullen PvdA en GroenLinks dat proces willen vertragen, om nog maar te zwijgen over PVV en FvD, die het Kabinet Rutte III sowieso weg willen hebben. Dus wie denkt dat in 2020 de eerste spade al de grond in zal gaan komt van een oude kermis thuis.




zondag 13 januari 2019

Boycot RyanAir


Mijn eerste (en tevens) laatste vlucht met de Ierse prijsvechter RyanAir was in 2008, van Eindhoven naar de Ierse hoofdstad Dublin (en een paar dagen later weer retour). Het was veruit de meest onprettige vlucht die ik tot nu toe (januari 2019) heb meegemaakt. Bij binnenkomst stond een steward te schreeuwen om vooral snel een stoel te kiezen en te gaan zitten. Toen dat niet snel genoeg gebeurde, kwamen er twee stewardessen aan die de bagage van de passagiers in de kastjes drukten en maanden om zo snel mogelijk te gaan zitten in de knalgele stoelen. Oogverblindend maar vooral storend. Nog vóór ik met mijn ogen kon knipperen was het toestel alweer in de lucht en nog sneller waren we geland in Dublin.

Iedere keer als de Ierse prijsvechter in het nieuws is moet ik denken aan die ene vlucht. De Ieren zijn vaak in het nieuws. Eigenlijk alleen maar negatief. Naast een enkel positief bericht over de aanschaf van (nog) meer nieuwe toestellen of nieuwe bestemmingen die het aandoet vanaf Eindhoven Airport wordt RyanAir in verband gebracht met slecht werkgeverschap en onderbetaling van het eigen personeel. Nederlands personeel dat afgelopen zomer in staking ging omdat het meer loon eiste, werd een paar maanden later bruut aan de kant gezet. RyanAir besloot plotseling te vestiging op Eindhoven Airport te sluiten omdat de vestiging ‘niet meer rendabel was’. RyanAir gaf in hetzelfde bericht aan dat het besluit was genomen vóór dat het Nederlandse personeel in staking ging. Het is een uitspraak die niet valt te controleren.

Ondertussen verloren 150 mensen hun baan. Zowel de rechter als het UWV verboden RyanAir het personeel te ontslaan, omdat zij geen aanwijzingen konden vinden dat de Eindhovense vestiging inderdaad onrendabel was. Maar RyanAir trok zich helemaal niets aan van deze uitspraken en stuurde het personeel bruut naar huis. Geen overheid die er (tot nu toe) iets tegen durft te ondernemen. RyanAir dreigt namelijk niet alleen om het personeel te ontslaan, maar om Eindhoven Airport helemaal niet meer aan te doen als de Nederlandse overheid nog verder stappen onderneemt.

In  de zomer van 2018 ‘vergat’ RyanAIr 4,8 miljoen euro aan sociale premies af te dragen aan de Franse Staat. De Fransen legde plotseling twee toestellen aan de ketting waarna de Ieren de verschuldigde 4,8 miljoen euro binnen 24 uur overmaakten. Luchthaven Schiphol, de gemeente Eindhoven en de provincie Noord Brabant, de eigenaren van Eindhoven Airport, ondernemen daarom echter niets. Er zijn dus geen consequenties verbonden aan de uitspraken van het UWV en de rechter. RyanAir gaat gewoon door.

Het is de laatste jaren een steeds terugkomend feit: Bedrijven die stunten met prijzen zijn consequent bedrijven die een discutabel personeelsbeleid voeren. Zie IKEA, Aldi, Lidl en dus ook RyanAir. Transportondernemers als Van den Bosch Transporten en Dikken Transport hebben heffingen gekregen omdat ze net als RyanAir het vertikten aan hun werkgeversverplichtingen te voldoen. Het is een zorgelijke ontwikkeling waarbij de Overheid steeds vaker aan de kant staat. Werkgevers die ober de schreef gaan dreigen met ontslagen en zelfs het verplaatsen van de vestiging of misschien wel het hele hoofdkantoor als de Overheid maatregelen neemt, omdat de werkgever aan alle kanten aantoonbaar de wet overtreedt.

De wet geldt voor iedereen, behalve voor de mensen die het geld hebben om zich niet aan die wet te houden. Daarom: Boycot RyanAir en ga voortaan met de trein naar Londen. Beter voor het milieu ook!