Pagina's

zondag 16 juli 2023

Wanneer Pieter Omtzigt zijn reputatie naar de kloten wil zien gaan dan moet hij een eigen partij beginnen

Wanneer Pieter Omtzigt zijn reputatie naar de kloten wil zien gaan dan moet hij een eigen partij beginnen. Sinds de oud CDA’er door Mark Rutte hoogstpersoonlijk de laan uit is gestuurd gonst het van de geruchten dat Omtzigt met een eigen lijst zou gaan komen maar tot op heden is er die er nog niet. Met de val van het Kabinet Rutte IV dringt de tijd om met een lijst te komen. Avances van BBB leider ‘Kèrrelain vend’r Ples’ liepen op niets uit. De zeer gewilde Omtzigt zou de boeren lobbyclub van de Rabobank in één klap van 1 naar misschien wel 36 zetels kunnen helpen. In eerdere peilingen zelfs 56 zetels, wat vooral slecht nieuws zou zijn voor (extreem)rechtse partijen als PVV, FvD, Ja21, CDA en VVD. Hoewel hij (nog steeds) geen eigen partij heeft opgericht, peilt Maurice de Hond de oud CDA’er al maanden als torenhoge favoriet. Omtzigt zou namens BBB zelfs minister president mogen worden omdat Kèrrelain daar toch geen belangstelling voor zou hebben. BBB’s eigen campagnemanager meende een week geleden – na de val van het Kabinet Rutte IV – nog stellig dat de BBB binnen een week een premierskandidaat zou hebben. In het extreemrechtse praatprogramma Op 1 liet hij al een beetje doorschemeren dat die premierskandidaat wel eens Pieter Omtzigt zou kunnen worden. Een dag later liet Omtzigt echter via zijn woordvoerder weten geen oren te hebben naar de avances van BBB.

Over de aanleiding waarom Omtzigt de avances van Kèrrelain afwees hult de in politiek Den Haag zeer gewilde oud CDA’er zich in stilzwijgen. Ongetwijfeld zou dat te maken kunnen hebben met de personele problemen waar de boeren lobbyclub mee kampt. In veel provincies zijn veel oud CDA’ers, -VVD’ers, -FvD’ers en -PVV’ers overgestapt naar de boeren lobbyclub om hun goedbetaalde baantje te behouden. Zij zitten er alleen voor zichzelf. Niet voor BBB. Zij willen alleen maar aan het succes van BBB ruiken. Wanneer dat succes voorbij is dan zijn zij ook weer snel vertrokken naar de volgende rechts-populistische beweging. Wellicht die van Richard de Mos. Als geen ander zal Omtzigt zich dat beseffen. En als geen ander weet Omtzigt hoe snel een ster kan stijgen en hoe snel deze weer kan vallen.

Personele problemen zijn niet het enige probleem waar Omtzigts nieuwe beweging tegenaan zou kunnen lopen. Hoewel met crowd funding er al ruim twee ton is opgehaald weet Omtzigt als geen ander dat een dergelijk bedrag ruim onvoldoende is om een goede campagne te kunnen voeren. Bijna alle politieke partijen gaven bij de laatste landelijke verkiezingen meer dan een miljoen uit aan campagnemateriaal.

Welke ideeën heeft hij om de grote dossiers in Nederland op te lossen blijft eveneens ongewis: energiecrisis, tekorten op de woningmarkt, tekort aan leraren in het onderwijs, de steeds groter worden de kloof tussen arm en rijk, klimaatcrisis en Groningen om er maar een paar te noemen. Hoe gaat hij de stikstofcrisis aanpakken? Wat is zijn antwoord op internationale crises zoals de oorlog in de Oekraïne? Wat gaat hij doen wanneer de Amerikanen hem om hulp vragen? Hoe wil hij China te lijf? Wat gaat hij doen tegen de steeds duurder wordende en dus steeds moeilijker toegankelijke zorg? We worden steeds ouder en steeds meer mensen hebben behoefte aan zorg. Maar we weten ook: Er is bijna geen personeel meer te krijgen en het personeel dat er is, is peperduur.

Wat gaat hij doen wanneer het bedrijfsleven om een (zoveelste) aalmoes komt vragen? Hoe gaat Omtzigt om met de polarisatie in Nederland en hoe weet hij zich te onderscheiden tussen de inmiddels 19 politieke partijen in de Tweede Kamer? Niemand die het weet, en waarschijnlijk Omtzigt zelf ook niet.

Een tekort aan ideeën, polarisatie, foute mensen op de lijst en zijn achterkamertjes politiek zullen de zorgvuldig opgebouwde reputatie van Omtzigt ernstige schade toebrengen. Hij zal veel stemmers wegsnoepen bij PVV, FvD, VVD en CDA (en uiteindelijk ook bij BBB). Daarna wacht het land op antwoorden en die heeft ook Pieter Omtzigt niet. Zijn heiligverklaring door het voltallige Nederlandse journaille zal binnen te kortste keren uiteen spatten wanneer oplossingen voor de onder Rutte ontstane problemen niet worden opgelost, of daar in ieder geval een begin mee wordt gemaakt.

Het zou daarom voor Pieter Omtzigt zelf beter zijn om geen politieke partij te beginnen en zich terug te trekken op zijn landgoed in Enschede.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten