Pagina's

donderdag 16 november 2023

Waarom een rechts-rechts/rechts-conservatief kabinet goed is voor Nederland

Met nog een week te gaan voor de Tweede Kamerverkiezingen lijkt er zich een steeds grotere kans af te tekenen dat Nederland afstevent op een rechts-rechts kabinet. Dit meest rechtse Kabinet in de Nederlandse politieke geschiedenis zou dan bestaan uit Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt, VVD, Ja21, PVV, BBB, CDA en SGP. Samen zouden ze – volgens de huidige peilingen – dan kunnen rekenen op 80 – 85 zetels. Een forse meerderheid die hun de kans geeft al hun plannen te realiseren, of – zoals rechts Nederland het nu nog noemt – erdoor te drukken.

Een rechts-rechts of rechts-conservatief Kabinet, geleid door premier Dylan Yesilgöz heeft de voorkeur bij zowel de achterban van de eerder genoemde partijen, als bij een forse meerderheid van de Nederlandse kiezers. Uit diverse peilingen blijkt dat de Nederlander keiharde maatregelen wil tegen emigranten en die maatregelen kan alleen een rechts-rechts kabinet nemen. Ook staan linkse partijen niet erg te springen om nieuwe kerncentrales te bouwen; iets wat de bovengenoemde partijen wel graag willen. Bovengenoemde partijen willen ook de bemoeienis van de Europese Unie terugdringen en hogere maximumstraffen invoeren, ontwikkelingshulp afschaffen en fors bezuinigen op de Publieke Omroep, die in hun ogen ‘veel te links is’. PVV, Ja21 en SGP zijn zelfs voor het herinvoeren van de doodstraf.

Toch is een rechts-rechts Kabinet niet zonder gevaar. Het bestaat uit liefst 8 verschillende politieke partijen, waarvan Ja21 en PVV bepaald geen vriendjes zijn. Ook wil het niet echt klikken tussen CDA en PVV, die samen wat oud zeer hebben. Voor toestemming in een rechts-rechts Kabinet moeten alle deelnemende partijen langs Pieter Omtzigt, die op z’n zachtst gezegd nogal wat bezwaren heeft tegen de ondemocratische ideeën van de PVV. De beweging van Wilders wil al 20 jaar af van de Koran, wil moskeeën afbreken en de Islam in Nederland verbieden. De SGP wil de bewegingsvrijheid van vrouwen behoorlijk inperken en Ja21 en BBB zien het liefst een (gedeeltelijk) vertrek uit de Europese Unie, wat de VVD weer niet ziet zitten. BBB wil van alle Pfas- en stikstofnormen af en wil alle in Nederland levende wolven doden, iets dat tegen alle Europese regels is. Voor het herinvoeren van de doodstraf is een grondwetswijziging nodig. Daarvoor is een tweederde meerderheid in zowel de Eerste- als Tweede Kamer nodig; zowel van het huidige Kabinet als het volgende.

Een rechts-conservatieve coalitie bestaand uit liefst 8 deelnemende partijen heeft dus het gevaar dat er teveel kikkers in het mandje zitten, waarvan een groot deel onervaren is. Maar ook dat de wilde plannen die ze hebben niet of nauwelijks zijn te realiseren omdat ze tegen praktische bezwaren aanlopen. De praktijk zal anders zijn dan de goedkope praatjes van de afgelopen 26 jaar. Want het bouwen van kerncentrales is een tijdrovende en dure operatie en de elektriciteit uit die centrales komt is allesbehalve gratis. Bovendien zal de bouw ervan nooit plaatsvinden, omdat in een dichtbevolkt land als Nederland niemand een kerncentrale in zijn/haar achtertuin wil hebben. Ook kiezers van bovengenoemde partijen niet. Ook geen kleinere krachtcentrales, waarmee BBB te koop loopt. Die kleine kerncentrales zijn technologisch helemaal nog niet mogelijk. Hier liep de huidige Britse regering eerder al tegenaan.

Het niet (kunnen) uitvoeren van plannen en potentieel hoog oplopende ruzies binnen de Kabinetsploeg zullen veel negativiteit doen uitstralen, waardoor linkse partijen als PvdA/GroenLinks en SP eigenlijk alleen maar achterover hoeven leunen en hun kansen afwachten. Hierbij kan worden gewezen naar chaotische situaties die zich eerder hebben plaatsgevonden in andere Europese landen zoals Spanje, Denemarken, Polen en het Verenigd Koninkrijk. Deze landen kenden allemaal een rechts-rechtse regering die door ruzies, schandalen en slecht- of niet uitgevoerde plannen uiteindelijk hebben moeten plaatsmaken voor een linkse coalitie.

De Britten zijn bijvoorbeeld helemaal klaar met de Conservatieven, die een beter leven beloofden na de Brexit. Het werd er voor veel Britten alleen maar slechter op. Producten werden onbetaalbaar  omdat er plotseling importheffingen over moesten worden betaald en de personeelstekorten liepen hoog op nadat Oost-Europese arbeidsmigranten verplicht het land moesten verlaten. En ofschoon de Labour Partij in Keir Stermer een niet heel erg charismatische leider heeft, worden in tussentijdse verkiezingen de Conservatieven in veel districten weggestemd en vervangen door een links Labourbestuur. In Polen werd de rechts-conservatieve PiS partij weliswaar de grootste partij, maar verloor door onuitvoerbare plannen (het vervangen van rechters, het inperken van bewegingsvrijheid voor vrouwen, het beperken van de persvrijheid) haar absolute meerderheid waardoor nu een centrum-linkse coalitie kan aantreden. In Spanje was de kiezer de schandalen en slecht uitgevoerde plannen van de Partido Popular (een soort VVD) beu en koos voor de linkse PSOE en in Denemarken bleken de plannen van de rechts-conservatieven ook niet haalbaar, waardoor een centrumlinkse coalitie kon aantreden.

Die kant zal Nederland uiteindelijk ook opgaan. De grote praatjes die (extreem)rechts de afgelopen 26 jaar heeft gedaan zullen niet haalbaar en onuitvoerbaar blijken te zijn, of leiden tot ruzie binnen de coalitie. Bovendien zal de hype rond Pieter Omtzigt na de komende Kamerverkiezingen snel afnemen, wat een extra gevaar voor een rechts-rechtse coalitie zal opleveren. Groter gevaar zijn de besluiteloosheid en broze geestelijke gesteldheid van Omtzigt, die in alle besluitvorming nodig zal zijn. De rechts-rechtse coalitie zal verzwakken waardoor er na nieuwe verkiezingen een coalitie van linkse partijen zal aantreden.

Alles wat Frans Timmermans en de zijnen dus moeten doen is achterover leunen en afwachten. Daarom is een rechts-rechts kabinet goed voor Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten