Pagina's

dinsdag 7 november 2023

Wie in Pieter Omtzigt de nieuwe Geert Wilders ziet zal na de verkiezingen zwaar bedrogen uitkomen

 Het is nog twee weken voor de landelijke verkiezingen en Pieter Omtzigt weet nog steeds niet of hij wel minister-president wil worden. De man die door alle praatprogramma’s op de Nederlandse televisie tot mythische proporties is opgehemeld vermijdt steevast de vragen hierover met een verder nietszeggend antwoord dat hij vooral zijn plannen wil verwezenlijken. Hoe die plannen worden verwezenlijkt maakt hem eigenlijk niets uit. Zijn achterban gaat er echter nog steeds vanuit dat Sint Pieter premier wil worden en blijft achter hem staan. Maar het is juist die achterban die straks na de verkiezingen zwaar wordt teleurgesteld.

Dat deze verkiezingen geheel en al om Sint Pieter draaien zal niemand verder verwonderen. De meest gestelde vragen tijdens deze verkiezingen zijn achtereenvolgens “Bent u beschikbaar?”, “Wat gaat Pieter Omtzigt doen?” en “Wordt Pieter Omtzigt premier?”. Omtzigt zou in de peilingen zelfs kunnen rekenen op 46 zetels in de Tweede Kamer. Immense aantallen, aangezien hij er op dit moment nul heeft. Het noopten Ja21 en het CDA er in al hun wanhoop toe om Omtzigt hun hele partij aan te bieden. In het begin zouden zijn Nieuw Sociaal Contract (NSC) en de boeren lobbyclub BBB zelfs samen kunnen gaan regeren, omdat de BBB op 36 zetels in de peilingen stond. Samen zouden ze dus op 82 zetels kunnen rekenen. Maar BBB beging de ene blunder na de andere en de Omtzigt hype droogt inmiddels langzaam op. BBB kan inmiddels rekenen op niet meer dan 9 zetels en Omtzigt op 31.

Daarmee zou Omtzigt de grootste partij van Nederland en premier worden. Maar dat gaat niet gebeuren. Wie de debatten van de laatste weken goed heeft gevolgd ziet dat Omtzigt van plan is Frans Timmermans aan te wijzen als premier. Omtzigt en Timmermans trekken deze verkiezingen opvallend vaak samen op en zijn het opvallend vaak met elkaar eens. Het tweetal organiseerde zelf op 30 oktober een debatavond in Arnhem en besloot eveneens samen niet naar het RTL Debat van 12 november te gaan.

Omtzigt weet dat zijn achterban van een premier Timmermans gruwelt en daarom houdt hij het angstvallig vóór zich. Het zal niet de eerste teleurstelling voor zijn kiezers zijn. De door rechts Nederland heilig verklaarde kerncentrales komen er niet, net als het eveneens door rechts Nederland heilig verklaarde limiet op 50.000 immigranten per jaar. Moskeeën worden niet massaal afgebroken en de Koran wordt niet verboden. De door rechts gedroomde coalitie van NSC, VVD, Ja21, CDA en SGP komt er niet. Teveel kikkers in een mandje en daarom gedoemd te mislukken. We moeten er niet vreemd van staan opkijken als Timmermans en Omtzigt al een coalitieakkoord klaar hebben, waar de VVD straks alleen nog maar mag tekenen bij het kruisje. NSC is het verlengstuk van PvdA GroenLinks.

Het zal Omtzigt uiteindelijk duur komen staan. Zoals zoveel tot heilige verklaarde verlossers op rechts de afgelopen jaren zal ook de populariteit van Omtzigt snel afnemen. Bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart dit jaar was de BBB nog veruit de grootste partij van het land. Nog geen driekwartjaar later is daar bijna niets meer van over. Ook Omtzigt zal nog vóór de zomer van 2024 aankijken tegen een fors zetelverlies, omdat ook hij alweer rechts is ingehaald door een nieuwe verlosser. Zoals de afgelopen jaren ook achtereenvolgens Fortuyn, Wilders, Verdonk, Baudet en Van der Plas zijn gehypet in de media en uiteindelijk rechts zijn ingehaald door een nieuwe verlosser.

Wie in Pieter Omtzigt de nieuwe Geert Wilders ziet zal na de verkiezingen zwaar bedrogen uitkomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten