Pagina's

zaterdag 30 januari 2010

Landskampioenschap AZ was een cadeautje uit Eindhoven

Als er één club uit de Eredivisie dit seizoen uit de toon valt, dan is het zieltogende AZ. Jarenlang heeft voormalig clubeigenaar Dirk Scheringa miljoenen in de club gestoken om er een topclub van te maken, dat zich kon meten met de Grote Drie: Ajax, PSV en Feyenoord. Net als in Engeland moesten er 4 topclubs komen en er werd in Zeist al gesproken over een Super Sunday; een zondag waarop de vier toppers tegen elkaar speelden: PSV tegen AZ en Ajax tegen Feyenoord of omgekeerd. En eigenlijk doet ieder jaar wel een club uit de Eredivisie een aanval op die Grote Drie, te beginnen bij FC Utrecht, daarna AZ en nu FC Twente. AZ is inmiddels onttroond als landskampioen. Ik begin zo langzaam maar zeker te geloven dat het landskampioenschap van AZ een cadeautje was uit Eindhoven.

Nederland kende immers jaren een Top-3; Ajax, PSV en Feyenoord. Deze clubs wisselden elkaar ieder jaar netjes af om het landskampioenschap en deden zowel nationaal als internationaal altijd mee om de prijzen. Ajax deed al sinds 1965 mee op de hoogste voetbalpodia en tien jaar later volgden PSV en Feyenoord. Van Feyenoord is sinds het vertrek van Jorien van den Herik niet veel meer over. Ajax is nationaal niet veel meer dan een middenmotor en PSV doet ook al niet echt meer mee op de hoogste Europese podia. In dat licht deed AZ een gooi naar de macht. AZ had een sterke financier en dus - in tegenstelling tot de Grote Drie - altijd geld in kas. Co Adriaanse maakte van AZ eigenhandig een topclub, daarin gesteund door de miljoenen van Scheringa. Adriaanse haalde op een haar na de eindstreep van het Europese bekertoenooi UEFA Cup.

Adriaanse vertrok voor het grote geld naar Portugal en AZ haalde Louis van Gaal. Een meesterzet van Scheringa. Van Gaal heeft zijn nukken, maar is een voetbalkenner in hart en nieren. Er is geen grotere voetbalkenner dan Louis van Gaal. Van Gaal is een vakman pur sang. Hij maakte Ajax landskampioen, haalde met datzelfde Ajax de Champions League binnen en maakte Ajax de beste voetbalclub ter wereld. Hetzelfde kunstje flikte hij bij FC Barcelona en op dit moment in Duitsland, bij Bayern München. Bij AZ slaagde hij er in het eerste jaar niet in het succes van Adriaanse voort te zetten. AZ werd vroeg uitgeschakeld in het Europese bekertoernooi UEFA Cup en de landstitel was verder weg dan ooit. Tot op het moment dat PSV de concentratie verloor en op de laatste dag moest worden bepaald wie de landskampioen werd. Op een haar na werd dat PSV.

Ook afgelopen seizoen speelde PSV slecht. Huub Stevens kon van de club geen eenheid maken en maakte vaak ruzie met de spelers. Het zorgde voor onrust in de spelersgroep, waarvan andere clubs maximaal konden profiteren. Stevens ging er vanuit dat hij door zijn reputatie overmacht had bi de spelers. In het buitenland - met name in Duitsland - had Stevens naam en faam opgebouwd. Met Schalke 04 won hij de UEFA Cup en FC Köln haalde hij uit het verdomhoekje om er een topclub van te maken. Stevens had succes bij Hamburger SV, maar had minder succes bij Herta BSC. PSV wist zeker in Stevens de perfecte opvolger voor Ronald Koeman te hebben. Omdat bij Feyenoord het geld op was (en nog steeds is) deden eigenlijk alleen AZ en Ajax mee om de landstitel. Ajax verloor die strijd door de gebruikelijke Amsterdamse arrogantie en bluf. Mede door de tekortkomingen van Ajax maar vooral PSV werd Louis van Gaal landskampioen. Dat moest op de laatste speeldag bepaald worden. PSV moest winnen om Ajax achter zich te houden en zo kon AZ landskampioen worden.

In alle opzichten kun je dus stellen dat het landskampioenschap van AZ een cadeautje uit Eindhoven is. Door de trainerswissel van Stevens naar Lodeweges zat er geen consistentie in het Eindhovense spel. Daar waar PSV met gemak 4 keer achtereen landskampioen was geworden en een vijfde keer er gewoon in moest zitten, lieten de Eindhovenaren het gewoon liggen en werd AZ landskampioen. Dat was niet de verdienste van Van Gaal, maar de makke van Stevens en later Lodeweges. AZ was niet "de beste van Eindhoven", "de beste van Amsterdam" of "de beste van Rotterdam", zoals Van Gaal in zijn overwinningstoespraak destijds deed geloven. AZ was de minst slechte van de vier Nederlandse clubs die om de prijzen zouden moeten strijden. Want topclubs zijn het geen van allen meer.

Feitelijk is AZ niet meer dan FC Utrecht, NAC Breda of FC Groningen; het is een prima club met in principe goed spelersmateriaal. Maar het is een middenmotor. Zeker sinds het wegvallen van Dirk Scheringa als financier. Het landskampioenschap was niet naar Alkmaar gekomen door goed spel van AZ, maar door slecht spel van Ajax en vooral PSV. Destijds werd AZ geroemd vanwege het oogstrelend voetbal (wat dat ook moge zijn) en de prachtige combinaties. Maar kijkend hoe AZ nu draait kun je alleen maar de conclusie trekken dat AZ zich niet moet richten op de Grote Drie (eigenlijk zijn het er nog maar twee), maar zich gewoon weer moet richten op die dikke laag clubs die het net niet in zich hebben om landskampioen te worden, maar ook net niet goed genoeg zijn om te degraderen en ook geen schijn van kans hebben om op het Europese voetbaltoneel iets van betekenis te spelen.

Door het wegvallen van Scheringa vertrekken nu ook belangrijke spelers uit het elftal van AZ en hebben steeds minder goede trainers zin om het elftal te trainen. Het ontslag van Ronald Koeman kwam veel te vroeg en ik durf zelfs de vraag te stellen of Ronald Koeman eigenlijk wel ontslagen had moeten worden. Het slechte spel van AZ was niet de de slechte leiding van Ronald Koeman, maar de goede leiding van Van Gaal het jaar ervóór.

En wat AZ is overkomen, dat gaat FC Twente ook overkomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten