Pagina's

dinsdag 20 april 2010

Amateurclub FC Hoofdstedelingen

Vandaag kwamen nieuwssites als nu.nl en vi.nl met het bericht dat Ajax een overwinningspremie in het vooruitzicht heeft gesteld aan voetbalclub NAC, mochten de Amsterdammers winnen van NAC en daardoor landskampioen worden. Tegelijkertijd speelt concurrent FC Twente tegen NEC. Mocht FC Twente verlezen en Ajax winnen, dan is Ajax landskampioen, voor het eerst sinds bijna 10 jaar. Het is de Amsterdamse helden er blijkbaar alles aan gelegen om weer eens landskampioen te worden. In de Arena waren ze waarschijnlijk vergeten hoe het ook alweer was, om landskampioen te zijn. De KNVB kon ze de afgelopen 10 jaar maar geen landskampioen maken, door steeds vlak vóór het begin van de wedstrijd de regels ineens te wijzingen in het voordeel van de Amsterdammers. Ajax werd in 2002 voor het laatst landskampioen, daarna moest het 5 keer PSV, 1x AZ en nu waarschijnlijk FC Twente vóór zich dulden. Dat Ajax investeerde in die periode tientallen miljoenen euro’s in middelmatig tot slecht presterende spelers die eigenlijk alleen maar naar Amsterdam kwamen voor het geld. Nu de Amsterdammers blijkbaar niet meer op sportieve prestaties landskampioen kan worden, wordt de buidel getrokken en daar zijn ze bij NAC nogal happig op. De Bredase club heeft het geld hard nodig en zal dus gewillig meewerken aan een eventueel verlies komend weekeinde. Misschien moet Ajax eens een telefoontje wagen naar Alkmaar, Enschedé of Eindhoven om te vragen hoe het is, om landskampioen te zijn, in de plaats van de hulptroepen uit Zeist in te roepen.

De KNVB heeft al laten weten dat, als het gerucht waarheid blijkt te zijn, niets zal ondernemen tegen de hoofdstedelingen. Ze kunnen het ook niet, zo laat een overbetaalde KNVB-bobo weten. De KNVB liet in een reactie weten alleen iets te zullen ondernemen, als NAC Breda zich iets te gewillig van de mat laat spelen. En dat is een regelrechte aanfluiting voor het Nederlands voetbal, dat door het achterblijven van goede prestaties in internationale competities toch al de bijnaam Mickey Mouse League heeft gekregen. PSV, FC Twente en de hoofdstedelijke amateurclub Ajax drongen afgelopen voetbalseizoen voor het eerst in 15 jaar niet door tot de beste 16 voetbalclubs van Europa. FC Twente werd vroegtijdig uitgeschakeld in de Champions League en PSV laat de afgelopen jaren iedere kans liggen om echt een prestatie van formaat neer te zetten. Door deze amateuristische prestaties verloor Nederland ook al een plaats op de Europese coëfficiëntenlijst aan Portugal, dat daardoor een club extra mag afvaardigen in Europese competities en Nederland één minder. De prestaties van “de grote drie” (excl. Feyenoord) zijn een aanfluiting van het eerste uur. Toen de “grote drie” in de jaren ’80 en ’90 nog prestaties van formaat wisten neer te zetten, kon de hele Eredivisie zich aan hen optrekken. Maar de Eredivisie raakt door het uitblijven van goede prestaties van “de grote drie” op het internationale podium steeds meer in het slob, hoewel de KNVB er alles aan doet om de Eredivisie neer te zetten als een supercompetitie met prachtige spelers en schitterend voetbal. In de praktijk dreigt de Eredivisie af te zakken naar het bedenkelijke niveau van de Israëlische-, Belgische- of zelfs IJslandse competitie, waar de postbode in de spits staat en de slager de doelman. En nu gaat het overkoepelende orgaan, de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) het ook nog eens toestaan dat een voetbalclub niet op basis van sportieve prestaties landskampioen wordt, maar op basis van geld. Het moet toch niet gekker worden.

De KNVB wordt al langer in verband gebracht met het bevoordelen van Ajax. Het was de KNVB die het play-off systeem introduceerde, waarbij de landskampioen in ieder geval op het hoogste Europese voetbalpodium kon acteren. De tweede club die op het hoogste Europese voetbalpodium zou acteren, zou worden uitgemaakt tussen de nummers 2 t/m 4. Wederom een regel van de KNVB die in is gesteld, om Ajax alsnog in de Champions League te krijgen. Want de inkomsten uit de Champions League zijn voor de Amsterdammers niet alleen interessant, maar ook erg noodzakelijk. Nu de nationale Beker wordt verdeeld, moeten er ineens 2 wedstrijden worden gespeeld tussen Feyenoord en Ajax. Dat is nog nooit eerder voor gekomen; de finale van de Nationale Beker is altijd één wedstrijd geweest en de winnaar van die wedstrijd wint de prijs. Nu Ajax in de finale staat, worden plotseling vlak vóór tijd de regels aangepast, om Ajax meer kans te geven alsnog een prijs in de wacht te laten slepen. De afgelopen jaren stond Feyenoord vaak in de finale maar nog nooit zijn de regels aangepast. Tijdens de bekerfinale tussen Ajax en PSV werden de regels door de KNVB ook al aangepast; gele kaarten opgelopen tijdens de competitie telden wel voor PSV-spelers; niet voor Ajaccieden. Ook werd de voetbalclub niet gestraft, toen fanatieke Ajaccieden het clubgebouw van ADO Den Haag in brand staken en werd ADO Den Haag wel gestraft, toen de ADO-supporters wat terug deden. Het is duidelijk dat de KNVB volledig op de hand van Ajax is en steeds de reglementen zó wijzigt, dat de Amsterdammers toch nog kans maken op een belangrijke overwinning. Misschien moet de KNVB wel een regel opnemen in het reglement dat Ajax hoe dan ook de Nationale Beker wint, ook al wordt het in de eerste ronde van de Beker al uitgeschakeld door de amateurs van FC Drimmelen.

Mochten de geruchten ook maar een procentje waarheid zijn (NAC-trainer Robbert Maaskant was afgelopen week al een keer aanwezig in de Arena, naar eigen zeggen om te kijken naar de jeugdelftallen van Ajax en niet om te onderhandelen over de overwinningspremie), dan is dat natuurlijk slecht en moeten Ajax en NAC Breda door de KNVB keihard gestraft worden, tot het verliezen van hun voetballicentie toe. Ajax omdat het een overwinningspremie beloofde en betaalde en NAC Breda, omdat het die overwinningspremie aannam. Maaskant moet onmiddellijk ontslagen worden en het bestuur van Ajax moet zich verantwoorden door de rechtbank (probleem bij dit soort onderhandse transacties is echter wel, dat ze moeilijk te bewijzen zijn). Al was het maar om aan te geven dat dit soort amateuristisch handelen niet wordt geduld in een professionele voetbalcompetitie. In Italië kwam eerder een omkoopschandaal aan het licht, waarbij grote voetbalclubs als Juventus degradeerden of megaboetes kregen en overbetaalde bobo’s werden ontslagen. Dat is de enige juiste manier, want een voetbalcompetitie moet worden beslist op basis van sportieve prestaties; niet op basis van de bankrekening. Iedere competitie, overigens. Mocht Ajax onderdaad een overwinningspremie hebben beloofd aan NAC Breda en mocht Ajax winnen van NAC waardoor het landskampioen wordt, dan is dit natuurlijk een vrijbrief voor alle Nederlandse voetbalclubs om vlak vóór het einde van de competitie overwinningspremies te gaat betalen, om maar landskampioen te worden. Het zal de Nederlandse voetbalcompetitie geen goed doen. Dat weten ze ook bij de KNVB en dus zullen ze het daar nooit toestaan, dat de overige voetbalclubs ineens ook overwinningspremies gaan betalen als ze maar landskampioen worden. Nee, dat voordeel is alleen toebedeeld aan Ajax.

Om de Nederlandse voetbalcompetitie weer een beetje glans te geven moet de KNVB eerst eens beginnen met het toepassen van haar eigen regels, en ophouden steeds Ajax bevoordelen. De KNVB zou harder moeten optreden tegen clubs die bijvoorbeeld hun financiën niet op orde hebben of die steun trekken bij de belastingbetaler. Clubs die de regels van de KNVB overtreden, moeten daarvoor worden gestraft en bij drie waarschuwingen hun voetballicentie onmiddellijk verliezen. De KNVB heeft daar al wel regels voor, maar past die niet of nauwelijks toe. Men weet bij de KNVB ook wel dat, als men dit strikt gaat doen, er geen Nederlandse voetbalclub meer overeind blijft. In Nederland zelf kunnen de voetbalstadions dan wel vol blijven stromen; in Europa stelt de Eredivisie niets meer voor. En hoe dat komt, kunt u hierboven lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten