Het is vandaag Koninginnedag. Op deze 30ste April wordt traditioneel ieder jaar de verjaardag van de vorstin gevierd. Eigenlijk is de huidige vorstin op 30 januari jarig. Maar dan is het te koud en heeft de Majesteit zelf voorgesteld om de verjaardag van haar moeder op 30 april aan te houden, want dan is de kans op mooi zonnig weer groter, dan op 30 januari. 30 april blijft dus een oerhollandse dag, met bierwerpen, koekhappen en de klompendans. Het is de enige dag van het jaar dan het staatshoofd zich onder haar onderdanen begeeft. Het is de enige dag in het jaar waarop haar onderdanen hun vorstin en haar gelederen in het wild kunnen zien. En het is ook de enige dag van het jaar waarop het hele journaille weer begint over het aftreden van de Koningin. En dat is mij een doorn in het oog.
Beatrix is al lang geen echte Hollandse meer. Ze is Duits. Sterker nog; de hele Koninklijke familie is Duits. Beatrix heet voluit Von Ambtsberg zur Lippe-Biesterfeld en is net zo Nederlands als een Mitsubishi Colt; een autootje dat weliswaar in Nederland wordt gemaakt, maar onder Japanse supervisie en met Japanse onderdelen. Beatrix markeert Nederland en ze doet er alles aan om Nederland een goed gezicht te geven in het buitenland. Ze zet zich in tijdens handelsmissies en door haar perfecte taalgebruik en voorkomen is ze geliefd in de hele wereld. Er is geen regering ter wereld die Beatrix durft te weigeren, als ze er naartoe reist. Waar Elisabeth van Engeland als een stijve hark door het leven gaat met 125 men beveiligingpersoneel omringt wordt, blijft Beatrix dichtbij haar onderdanen. Ook vandaag weer stonden er niet alleen Nederlanders langs de route, maar ook honderden camera’s van over de hele wereld. Hoewel die er waarschijnlijk alleen maar stonden, in de hoop dat er nog een keer een aanslag op de vorstin zou worden gepleegd; een zwaaiende koningin is geen nieuws (meer). Ondanks het drama dat zich vorig jaar voltrok, toen een gestoorde gek een aanslag op haar wilde plegen. Beatrix wilde ook na dat drama het open karakter van Koninginnedag houden; dichtbij het volk staan. De internationale pers registreerde dat en dat brengt Nederland toch weer positief in het nieuws in het buitenland. Want er waren niet alleen Belgische- en Duitse cameraploegen aanwezig; ook Amerikaanse en Russische ploegen registreerden vandaag hier oer-Hollandse tafereel.
Kortom: Beatrix en stabiel. Ze doorstaat met haar betonnen kapsel iedere tegenwind; of het nou gaat om een verkeerd gekocht huis door haar zoon en schoondochter, een zwager die tegenstanders uit vliegtuigen boven zee liet werpen, een vader die vliegtuigen onder de tafel verkoopt…. of een dame die ineens haar zusje blijkt te zijn… of de immer voortdurende discussie over wat haar leven de Nederlandse bevolking nu eigenlijk kost (een discussie die louter en alleen uit jaloezie wordt gevoerd, dan uit kostenbesparingen). Beatrix blijft fier overeind. Ze is de vleesgeworden stabiliteit van Nederland. Want Nederland is een land geworden waar bevolkingsgroepen tegen elkaar worden opgezet door één man, die door pure leugens te verspreiden de macht wil grijpen. Nederland heeft zowat alles in de uitverkoop gedaan aan Duitse-, Engelse-, Franse- en vooral Amerikaanse bedrijven en wordt geregeerd door banken en andere grote bedrijven, omdat de premier liever sollicitatiebrieven schrijft, dan leiding te geven aan een land in crisistijd. En in dat licht is daar nog altijd Hare Koninklijke hoogheid majesteit Beatrix von Ambtsberg-Zur Lippe-biesterfeld, de koningin der Nederlandsen, prinses Oranje Nassau, barones van weet-ik-het-veel. Je zult het allemaal maar eens op je visitekaartje moeten zetten.
Een andere niet aflatende discussie die zich steeds maar weer voorzet is wanneer ze nou eens aftreedt. Het Nederlandse journaille rakelt het onderwerp elke jaar op Koninginnedag weer op. Waarschijnlijk bij gebrek aan ander sensatienieuws. En alsof Nederland al niet genoeg uit balans is gebracht door die eeuwige sensatiezucht, schijnen de Nederlandse media alleen maar te kunnen leven met mensen die aftreden. Dat is nieuws. Dat Beatrix voor een zekere rust en stabiliteit zorgt, deert de sensatiepers niet. En waar Geert Wilders de pers veel te links vindt (besteden waarschijnlijk niet genoeg aandacht aan hem), vind ik de Nederlandse pers veel te veel zoeken naar sensatie en negativisme. De aandacht gaat veel te veel uit naar aftredende verantwoordelijken en de kosten ervan. Hoe erg was het dat afgelopen week de gemeente Haarlemmermeer heeft uitgerekend dat de hulp van het gecrashte vliegtuig van Turkish Airlines vorig jaar 700.000 euro heeft gekost. Hoe diep kun je zakken als je dat soort zaken naar buiten gaat brengen. Er zaten 135 mensen aan boord van dat toestel, dus een mensenleven is volgens de gemeente Haarlemmermeer ongeveer 46.000 euro waard. En de Nederlandse media smullen hier alleen maar van. Eigenlijk te gek voor woorden.
Ik heb persoonlijk geen last van Beatrix, dus van mij mag ze blijven zitten zolang zij het nodig vindt om te blijven zitten. Dat haar leven de Nederlandse belastingbetaler 125 miljoen euro per jaar kost, doet mij vrij weinig. Het koningshuis hoort nou eenmaal bij Nederland als tulpen, klompen, Bartje, Volendam, windmolens en Hansje Brinker (dat jongetje die zijn vinger in de dijk hield om een overstroming te voorkomen). Ons land heeft sinds mensenheugenis een koningshuis en dat kostte de belastingbetaler toen ook geld. Wat maakt het uit dat de populariteit van Willem-Alexander (ofwel Koning Willem Bierbuik I) dit jaar op 62% ligt en vorig jaar op 71%? De Koninklijke familie is nog altijd een baken van rust en gezien de opkomst ieder jaar nog even populair. Ook vandaag stonden er duizenden mensen langs de route die Beatrix aflegde. En ze straalde rust uit. Ze laat zich niet zomaar uit het vuur slaan door een gek die haar probeert aan te rijden of sensatiezoekende journalisten die haar liever vandaag, dan morgen naar Kasteel Drakensteijn zien vertrekken. Beatrix heeft de touwtjes met een strakke regie in handen en zorgt daarmee voor stabiliteit en rust.
Bea, blijf nog maar lekker lang zitten, meissie!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten