Pagina's

dinsdag 15 juni 2010

Het is eng wat er nou in Den Haag gebeurd

De kiezer heeft gesproken. Lekker cliché, maar wel de waarheid; de kiezer koos 9 juni in meerderheid voor een ruk naar rechts. De VVD kwam als overwinnaar uit de verkiezingsstrijd, op de voet gevolgd door de PvdA. Het CDA verloor de helft van het aantal zetels en - zoals eerder op dit weblog voorspeld - trad Jan Peter Balkenende af, in een keurig door het CDA opgevoerd schouwspel. Erger is de enorme winst van Islam-hater en dictator in spé Geert Wilders. Zijn partij schoot omhoog van 9 naar maar liefst 24 zetels in de Tweede Kamer. Vrijwel alle CDA-kiezers gingen over naar Wilders; het CDA verloor namelijk 20 zetels en de PVV won er 13. Ruim 1,5 miljoen Nederlanders stemden op de PVV. Een schrikbarend hoog aantal. Nederland wil terug naar se sixties.

Tot ver in de jaren '60 van de vorige eeuw was het makkelijk verdeeld in het huishouden; pa werkte en moeder zorgde voor de kinderen. Daarna stak het feminisme de kop op en telden vrouwen ineens mee in de maatschappij. Als a 's avonds thuis kwam van een dag hard werken, zette ma de warme hap op tafel en kon iedereen aanschuiven. Het kantoor was het domein van pa; de keuken voor ma. Vrouwen hadden maar één recht en dat was het aanrecht.

Geert Wilders schijnt klaarblijkelijk weer terug te willen naar die tijd met zin 'Henk en Ingrid'-verhaal; Henk en Ingrid zijn een gemiddeld Nederlands gezin. Ze zij gelukkig getrouwd, hebben twee leuke en vooral knappe kinderen (jongen en een meisje), wonen in een rijtjeshuis met spaarhypotheek, hebben een caravan waarmee ze ieder jaar naar Frankrijk gaan en rijden een Opel Astra. 1,5 miljoen Nederlanders schijnen het daarmee eens te zijn. Het traditionele man/vrouw-patroon, waarvan we met z'n allen dachten dat dat wel over zou zijn, keert weer helemaal terug. En dat is nog maar het minst erge.

Het erge is dat Wilders zo fors heeft gewonnen met een anti-Islam verhaal waarmee hij angst zaaide. Mensen hebben van nature de neiging bang te zijn voor het grote onbekende. In de plaats in gesprek te gaan en kennis te maken met dat 'grote onbekende', wordt de strijd ermee aangebonden en gaat men op oorlogspad. En als daar toevallig iemand opstaat en roept dat dat grote onbekende een gevaar vormt voor alles waar wij onze vrijheden aan ontlenen, verandert die angst vanzelfsprekend in woede. Niet alleen is het de PVV perfect gelukt om mensen tegen elkaar op te jagen, maar ook om te zorgen voor gratis reclame. De hele vaderlandse media deed mee aan die hype. Met de 'onafhankelijke' actualiteitenrubrieken Netwerk en EenVandaag voorop. Sterker nog; de hele wereldpers deed mee. Nederland staat in de wereld vandaag de dag gelijk aan enfent terrible Joran van de Sloot en Islam-hater Geert Wilders. Lekker om in het buitenland te roepen dat je uit Nederland komt. Kunnen we niet terug naar de tijd dat Nederland gelijk stond een vrije sex en gebruik van genotsmiddelen? De tijd waarin Nederland wereldwijd bekend stond om windmolens, wereldleider was in de productie van XTC en de uitvinding van het televisieprogramma 'Big Brother', waarin dit beeld ook nog eens leek te worden bevestigd. Liever dat, dan te worden vergeleken met een dictator of moordenaar in spe. Het is eng, wat er nou in Den Haag gebeurd.

Maar een coalitie vormen met de PVV is gelijk aan politieke zelfmoord voor de VVD. De VVD is als grootste uit de verkiezingsstrijd gekomen en dus hebben alle partijen aangegeven dat informateur Uri Rosenthal als eerste een coalitie VVD/PVV/CDA moet gaan onderzoeken. Het CDA is altijd voorstander geweest van zo'n coalitie; maar alleen als Jan Peter Balkenende minister-president zou kunnen blijven. Nu deze het strijdtoneel heeft verlaten, blijft Rutte eenzaam achter. Rutte is weliswaar een prima prater; maar kan hij het beest Wilders temmen? Wilders zal als dictator binnen zijn eigen partij ook geen leiding van Rutte dulden. Een Kabinet Rutte-Wilders wordt op deze manier erg instabiel. Nu zijn ze nog vriendjes. Klopt; nu moeten er zaken worden gedaan. Maar als de PVV eenmaal in de regering zit, zal Wilders veel vaker de leiding in discussies nemen dan Rutte, wat onherroepelijk voor ruzies zal zorgen. Al is het alleen maar het wilde PVV-plan om alle niet-Westerse allochtonen de grens over te zetten. Heeft de PVV inmiddels al een mega-order geplaatst bij Boeing of Airbus? Of is die order een afspraak in het regeerakkoord? En hoe gaan VVD-stemmers hiermee om, omdat onder de VVD-stemmers (hoe vreemd het ook klinkt) ook niet-Westerse allochtonen zijn. Hoewel... het kan nog gekker: Tijdens de verkiezingsuitzending van De Wereld Draait Door kwam er een interview voorbij van een Marokkaan uit Volendam die aangaf PVV te gaan stemmen.

Derde probleem voor het nieuwe kabinet Rutte-Wilders is, dat het gehele linkse blok in de oppositie zit. Één motie van wantrouwen vanuit dat linkse blok en het is einde verhaal voor het kabinet Rutte-Wilders. Als laatste heeft Rutte niet echt een mandaat gekregen van de kiezer; hij heeft met één zetel verschil gewonnen van de PvdA. De Kiescommissie deelde vandaag mee dat het verschil tussen de nummers één en twee slechts 1875 stemmen bedroeg. Dan heb je inderdaad gewonnen omdat je de grootste bent; maar de kiezer is niet in meerderheid overtuigd. En een CDA/PVV/VVD-kabinet zou 76 zetels hebben. Daarmee heeft het de meerderheid, maar niet de absolute meerderheid en daardoor zal het zo wankel als de toren van Pisa worden. Het nieuwe zo door het Nederlandse volk gewenste kabinet over rechts zal binnen enkele maanden weer struikelen en dan mogen we over een jaar wéér naar de stembus.

Maar zover laat het CDA dat niet komen. Voor het CDA is het duidelijk dat vrijwel alle verlieszetels zijn overgegaan van het CDA naar de PVV en een klein gedeelte naar de VVD. En het CDA zou daarmee gaan onderhandelen? In geen miljoen jaar! Bovendien zit de het CDA niet echt te springen om te gaan onderhandelen met een Islamhater, c.q dictator in spe. Zou het kabinet CDA/VVD/PVV struikelen, dan wordt de middenpartij CDA, die al sinds de jaren '80 van de vorige eeuw de windrichting kiest van de de coalitiepartner, voor eeuwig en altijd vergeleken met een partij die mensen uitsluit van deelname aan de samenleving op basis van ras en/of etniciteit. Dat wil het CDA waarschijnlijk niet laten gebeuren en om deze twee redenen zal het CDA niet aanschuiven aan tafel bij de VVD en de PVV. En dat is de eerste keer dat het CDA een verstandige keuze maakt. En die keuze nog eens zelf maakt, ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten