Pagina's

donderdag 3 juni 2010

Vrede komt per boot en gaat per vliegtuig

Afgelopen week enterde de Israëlische marine een konvooi hulpgoederen bestemd voor de Gaza Strook. Naast de 6 boten die in beslag werden genomen, schoten goed getrainde Israëlische mariniers 9 vredesactivisten dood. In de hele wereld werd verontwaardigd gereageerd op het voorval, maar toch legt de internationale gemeenschap Israël geen strobreed in de weg om zo’n actie nog een keer uit te halen. Want twee dagen later vertrok een tweede hulpkonvooi vanuit Malta naar Gaza Stad en ook deze schepen werden tegengehouden door de Israëlische marine. De Israëlische marine lag met oorlogsschepen en speedboten met daarop goed getrainde mariniers klaar, om de hulpverleners tegen te houden. Toen deze alsnog door wilden gaan met het verlenen van hulp, werden hun schepen in beslag genomen. Israël wil koste wat het kost geen appeltje of druppeltje water toelaten tot de hulpbehoevende mensen in de Gaza Strook. Kosten noch moeite werden gespaard om hulpbehoevende Palestijnen te voorzien van water, kleding en voedsel. De Gaza Strook is sinds 2007 hermetisch afgesloten, omdat Hamas door de Palestijnse bevolking in de regering is gekozen. En Hamas is een terreurorganisatie, die tegen Israël is. En dus moesten de hulpverleners op de boten worden tegen gehouden en als het even kon, worden afgemaakt. Het zijn terroristen, beweren de Israëlisch, in de hoop dat de wereld het allemaal maar goed vindt. En het verbazingwekkende is: de wereld vindt het nog goed ook. Toegegeven, leden van Hamas zijn geen lieverdjes. Ik zou ze ’s avonds laat in een donker steegje niet willen tegenkomen. Maar om hulpverleners te vermoorden, die in vrede goederen komen brengen, gaat echt veel te ver. Bovendien wordt op deze manier gestraft een heel volk gestraft voor de daden van een klein, select groepje mensen. De mensen die niet voor Hamas hebben gestemd, krijgen die wel eten en drinken van Israël?

De haat tussen Moslims en Christenen is nergens zo diep geworteld als in Israël. Het land ligt al sinds 1969 overhoop. Honderdduizenden mensen hebben sindsdien al de dood gevonden in een strijd om verdeling van land, toekomst en geloof. Israël is nagenoeg failliet en wordt overeind gehouden door haar trouwe bondgenoot de Verenigde Staten. Terwijl aan de ene kant menig Amerikaanse president zich stuk bijt op welk vredesproces dan ook, leveren de Amerikanen aan de andere kant gratis het modernste wapentuig aan de Israëlische strijdkrachten. Die kunnen de Israëlische strijdkrachten dan ‘uittestten’ op Palestijnen. De haat jegens Moslims is zo groot, dat de Israëlische marine het ervoor over heeft om iedereen dood te schieten, die de Palestijnen te hulp schiet. Het is een walgelijk tafereel. En terwijl heel Nederland (overigens geheel terecht) op z’n achterste benen staat te steigeren als er twee hulpverleners worden aangevallen door een stelletje opgeschoten Marokkanen, lijken we het vrij normaal te vinden dat de Israëlische overheid iedereen tegen houdt, die hulp kot verlenen aan de Palestijnen. De hele wereld heeft decennia lang geprotesteerd tegen het apartheidregime in Zuid-Afrika en fel geroepen om de vrijlating van vredesactivist Nelson Mandela; nu hetzelfde al decennia lang gebeurd in Israël schijnen de wereldleiders wat terughoudender te zijn.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, toch opgericht om dit soort excessen te voorkomen, kwam meteen in spoedzitting bijeen. Het kostte de Veiligheidsraad liefst tien uur om eruit te komen of ze nu vóór of tegen de actie van de Israëlische marine was. Jawel; tien uur had men nodig om zich af te vragen of dit goed was, of niet. Uiteindelijk kwam er een slotverklaring waarin men een onderzoek eiste naar de gebeurtenissen, zodat men daarná een oordeel kon vellen of deze actie gerechtvaardigd was, of niet. Daar sta je dan, met je internationale mensenrechten. Het onderzoek moest volgens de hele wereld een onafhankelijk onderzoek zijn; de Verenigde Staten vonden een eigen onderzoek door de Israëlische marine voldoende. Alsof een slager zijn eigen vlees kan keuren. Wereldwijd gingen honderdduizenden mensen de straat op, om te protesteren tegen het incident. In Turkije was het verzet het grootst; de 9 omgekomen vredesactivisten waren allen Turken. In Den Haag sloeg de politie een protest jegens Israël hardhandig neer. De vredesactivist onder de vredesactivisten, Gretta Duisenberg, kreeg zelfs een aantal klappen te verwerken. En dat, terwijl een protestactie de enige manier is om je onvrede te laten blijken. Je zou de moord op 9 vredesactivisten eigenlijk moeten afkeuren. Eigenlijk zou je de vredesactivisten het voedsel en de kleding gewoon moeten laten brengen. Maar als het Israël betreft, is blijkbaar alles geoorloofd. Zou elk willekeurig Afrikaans land de hulpverleners hebben gestopt, dan zou zit onherroepelijk leiden tot internationale sancties en resoluties vanuit de VN. Als Somalische piraten Westerse handelsschepen kapen, treedt de internationale gemeenschap keihard op en stuurt massa’s oorlogsschepen naar de Golf van Aden om die piraten uit hun verschoning te schieten. Vredesactivisten die hulp komen brengen, kunnen zonder enig pardon worden vermoord en de rest gevangengezet. Na een week en onder druk van de protesten van de wereldbevolking, kon de Israëlische overheid de vredesactivisten niet langer vasthouden en zette ze per bus en vliegtuig het land uit. Sinds wanneer is het een misdrijf om hulp te verlenen? Welke wettekst van het internationale recht staat dat je hulpverleners zonder pardon mag vermoorden of achter tralies mag smijten? En waar Australië deze week de moeite nam om Japan voor het internationale strafhof te werpen vanwege de illegale walvisvaart, is er geen land ter wereld die Israël op het matje roept en aan zijn oren naar Den Haag sleurt. Integendeel; men kijkt ernaar met de handen over elkaar en verroert geen vin. Welke functie heeft dat internationale strafhof dan eigenlijk? En waarom worden die hulpgoederen niet begeleidt door een horde marineschepen van de Europese Unie? In elk Afrikaans land staat een VN troepenmacht klaar; als het om Israël gaat, zijn de manschappen blijkbaar op.

Ondertussen probeerde Israël inderhaast de internationale gemeenschap aan te tonen dat de vredesactivisten toch echte terroristen waren. De vredesactivisten hadden kapmessen en honkbalknuppels aan boord, zo toonden de Israëlische vertegenwoordiger in de Veiligheidsraad. Verder probeerden ze aan te tonen dat de organisaties achter het konvooi, de IHH en Free Gaza Now, terroristische organisaties waren. Ze zouden zelfs banden hebben met de terreurbeweging van Al Qaida. Want als je dat tegen de internationale gemeenschap roept (met de VS voorop), dan is alles geoorloofd. ‘Moslims’ staan voor de Westerse wereld gelijk aan ‘terroristen’. Al Qaida (ik hoop dat ik de naam goed schrijf) is een bedreiging voor de internationale veiligheid en vooral die van de Verenigde Staten. Dus als je maar roept dat er banden zijn met de terreurbeweging van Osama Bin Laden, dan gaan alle remmen los. In dat geval is het blijkbaar geoorloofd om hulpverleners uit hun verschoning te schieten, hun boten te enteren en een week lang in de gevangenis te vast te zetten op water en brood en te intimideren. Dan is het blijkbaar geoorloofd om hulpverleners die eten, drinken en kleding komen brengen, te vermoorden. De internationale gemeenschap kijkt toe, hoe vredesactivisten met honkbalknuppels en kapmessen uit hun verschoning worden geschoten door goed getrainde Israëlische mariniers met het modernste wapentuig. Kapmessen en honkbalknuppels versus volautomatische machinepistolen. Een ongelijke strijd, zou je zonder enig internationaal onderzoek kunnen vaststellen. Terroristen hebben vandaag de dag echt geen kapmessen en honkbalknuppels nodig om oorlog te voeren. En al helemaal niet om de Israëlische marine te lijf te gaan. Terroristen hebben genoeg geld om modern wapentuig te kopen. Die hebben echt geen kapmessen en honkbalknuppels nodig. En als terroristen dat geld niet hebben, dan halen ze dat geld wel op door een geldtransport te overvallen, het stelen van dure schilderijen uit musea of via cybercrime. Daar gaan miljarden dollars per jaar in om; denk je nou echt dat ze daarvan slechts een paar honkbalknuppels en kapmessen gaan kopen?

Israël toonde beelden van de geënterde hulpgoederen, die in vrachtwagens werden gezet om zo alsnog naar de Gaza Strook te worden vervoerd. Dat was althans het verhaal. Maar echt geloven doen we deze onzin natuurlijk niet. Want waarom vermoord je dan 9 mensen en enter je 6 schepen met hulpgoederen? Waarom laat je die schepen dan niet gewoon door en laat je als paranoïde overheid niet gecontroleerd de goederen uitdelen door de hulpverleners aan de hulpbehoevende Palestijnse bevolking? Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. In dit geval kwam de vrede per boot en vertrok per vliegtuig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten