Pagina's

woensdag 30 juni 2010

Wilders helpt zijn eigen politieke loopbaan om zeep

Het was verrukkelijk om te zien hoe Geert Wilders zijn eigen droom om zeep hielp. Na talloze handreikingen door VVD-leider Mark Rutte, is Geert Wilders begonnen aan zijn eigen duikvlucht. Hij heeft de deur naar een rechts kabinet definitief op slot gesmeten, waarmee hij andermaal aantoont dat hij eigenlijk helemaal niet wil regeren. Hij wil blijven krijsen en brullen als een klein kind, zodat hij media-aandacht krijgt en via deze gratis publiciteit extra stemmen. Maar de vraag is, of hij na vandaag nog wel opnieuw die media-aandacht krijgt. Hij is verworden tot een zielig klein over verwend kind, die gaat krijsen en stampen als het zijn zin niet krijgt. Dat kon hij lang volhouden, maar dat doet hem nu de das om.

Om de Tweede Kamer - en dus het volk - te informeren over de stand van zaken rond de formatie was er vandaag een debat, waarbij het eigenlijk de bedoeling was, dat informateur Uri Rosenthal tekst en uitleg zou gaan geven. In de plaats daarvan werd het prijsschieten voor de kamerleden. PVV-leider en dictator in spe Geert Wilders hield een voor hem bikkelharde rede waarin hij de informateur beschuldigde van het negeren van 1,5 miljoen kiezers; van 1,5 miljoen belastingbetalers. Hij kan maar niet vaak genoeg aanduiden hoe belangrijk het vindt, dat 1,5 miljoen mensen op hem hebben gestemd. Hij denkt blijkbaar nog steeds dat heel Nederland op hem heeft gestemd. Rutte reageerde meteen en vroeg Wilders tijdens het debat tot 7 keer toe om nu met hem onderhandelingen te starten. Maar Wilders weigerde, omdat het CDA niet wilde aanschuiven.

Wilders heeft altijd geroepen hoe verschrikkelijk het is, om met de PvdA te gaan regeren. Nu drijft hij zijn enige partner in crime, VVD-leider Mark Rutte, zó in de armen van PvdA-leider Job Cohen. Je zou eigenlijk kunnen stellen dat Wilders de architect is van het nieuwe kabinet Paars III. PvdA-leider Job Cohen kan nu rustig achterover gaan leunen en zijn kansen afwachten. En dat niet alleen; de hele PvdA kan de komende jaren gaan prijsschieten op Wilders. Bij elk weerwoord van de PVV kan de PvdA nu roepen dat Wilders zijn kans heeft laten lopen om deel te nemen aan een rechtse coalitie. En dat Wilders' PVV de VVD in de armen van links heeft gedreven omdat hij niets wilde. Want een kabinet zonder de PvdA is na de weigeringen van Wilders niet meer mogelijk. In elke andere coalitie komt de PvdA voor en een kabinet van nationale eenheid zou een ramp voor het land betekenen. Een middenkabinet met CDA, VVD en PvdA was er slechts één keer in de parlementaire geschiedenis en dat kabinet hield het slechts 1 jaar vol. Volkomen begrijpelijk dus, dat Cohen op zo'n kabinet niet zicht te wachten. Rutte heeft Cohen dus nodig... maar ook andersom. Net als 3 jaar geleden worden de gezworen vijanden van links en rechts in elkaars armen gedreven. Destijds waren het Jan Peter Balkenende en Wouter Bos, die elkaar tijdens de verkiezingscampagne de tent uitvochten en na de verkiezingen door de uitslag in elkaars armen werden gedreven. Immers, de SP weigerde aan te schuiven zonder de PvdA en het CDA wilde niet met SP en PvdA in één kabinet. Dat werd een té links kabinet en dus werd de ChristenUnie gevraagd. De daarop volgende regeerperiode werd één grote ramp, waarbij Balkenende en Bos elkaars bloed wel konden drinken en er door het constante geruzie niet echt besluiten werden genomen. Het ene besluit was teveel in het voordeel van de PvdA en dus van Bos; het volgende besluit zou teveel in het voordeel van het CDA en dus van Balkenende zijn. Bij dat gekibbel bracht Balkenende steeds zijn adjudanten Maxine Verhagen, Jack de Vries en Piet Hein Donner in stelling. Balkenende weigerde leiding te nemen. Officieel was hij de leider; maar hij gedroeg zich er niet naar en dat werd bij de afgelopen verkiezingen afgestraft door de kiezer, die massaal overstapte naar de VVD maar vooral naar de PVV (Het CDA verloor 21 zetels, waarvan er maar liefst 16 naar de PVV gingen).

Wilders heeft er tijdens de verkiezingscampagne voor gewaarschuwd; met de PVV in het kabinet komt er geen gekibbel en geruzie. Alleen kwam de PVV nooit in het kabinet omdat de PVV gewoon niet wil regeren. De PVV wil blijven brullen, stampen en krijsen als een verwend klein kind, dat in de supermarkt op de grond gaat liggen omdat moeder geen snoepje in het winkelwagentje wil leggen. Hoe Wilders ook probeerde de schuld in de schoenen van het CDA te schuiven, hij kreeg van de Kamer steeds de bal teruggespeeld; 'Neem dan het initiatief', was de boodschap. Wilders weigerde hartstochtelijk. Het lag er zo dik bovenop dat hij geen verantwoordelijkheid wilde dragen. Hij zal alles afschuiven op het CDA en daar keek het CDA wel drie keer voor uit. Ze wilden niet dezelfde vernedering ondergaan, als Wouter Bos die hen eerder liet ondergaan. Maar eigenlijk wil het CDA niets liever dan regeren; hoe gehavend ze ook uit de laatste verkiezingen kwamen. De nieuwe CDA-leider Verhagen staat echter met de rug tegen de muur; Hij wil best regeren, maar onder druk van zijn achterban gaat hij niet regeren met de PVV. Meer dan de helft van alle CDA-leden heeft gedreigd zijn lidmaatschap op te zeggen en CDA-bestuurders (d.w.z. burgemeesters en wethouders) hebben de partijleiding gedreigd over te stappen naar de VVD of zelfs de PvdA, als de CDA-leiding in zee gaat met de PVV. Het zou zijn politieke dood betekenen. Wilders kan dan een broertje dood hebben aan zijn achterban en precies doen waar hij zin in heeft; binnen het CDA liggen die verhoudingen anders.

Zoals het een echte dictator in spe betaamd, wil Wilders gauw nieuwe verkiezingen omdat hij de vorming van een nieuw kabinet ondemocratisch vindt. Elke PVV-stemmer wil nieuwe verkiezingen. Eigenlijk wil de PVV-stemmer net zo lang verkiezingen organiseren, totdat de PVV de grootste partij is. Opiniepeiler Maurice de Hond - die wel vaker met zijn eieren na Pasen komt - houdt nog steeds peilingen (ook al zijn de verkiezingen reeds 4 weken geleden al gehouden). En de PVV voelt zich gesterkt door die peilingen, want de PVV is in die peilingen de grootste partij. Maar is het voor een land in een diepe economische crisis wel goed om iedere 9 maanden naar de stembus te gaan? Kijk maar naar Italië: De Italianen gaan geregeld naar de stembus en dat heeft van Italië een vrijwel onbestuurbaar land gemaakt, waar het recht van de sterkste (lees: "maffia") geldt. Het land heeft torenhoge schulden en de premier ligt ondertussen met en 17-jarig fotomodel in bed te vrijen. Dat moeten we in Nederland niet willen met z'n allen.

Feit is wel dat met deze houding de politieke loopbaan van Wilders is afgelopen. Hij won de gemeenteraadsverkiezingen in Almere en Den Haag glansrijk, maar deed in geen van deze steden mee in het college. Hij zette zichzelf volledig buitenspel door van een verbod op hoofddoekjes en stadscommando's een breekpunt te maken. Toen hij merkte dat de macht hem door de vingers gleed als ware het los zand, vond hij het ineens geen breekpunt meer. Bij de landelijke verkiezingen maakte hij een breekpunt van de AOW-leeftijd en kreeg mede daardoor veel stemmen van oudere kiezers. Die bedroog hij opnieuw door direct na de verkiezingen van de AOW geen breekpunt meer te maken. Wie is er nou de draaikont, meneer Wilders? Maar evengoed heeft hij zijn kans om een regering te vormen met CDA en VVD aan zich voorbij laten gaan. Hij neemt daardoor geen deel aan een rechts kabinet. Iets wat Opinie Paultje in maart al voorspelde. Hij wil geen verantwoordelijkheid dragen. Wilders en zijn PVV zijn klaar; zij gaan dezelfde richting uit als de LPF; Na de komende Kamerverkiezingen valt de PVV terug naar 10 zetels, daarna naar 4 en daarna zijn ze weg.

Iets wat misschien wel zorgwekkend is, is de keiharde en vaak surrealistische taal die de laatste 10 jaar vanuit de rechte kant van het politieke spectrum komt. De haatdragende en discriminerende taal verhardt steeds vaker, om maar aandacht van de media te krijgen. De Wilders-hype is mede ontstaan, doordat Wilders hardere taal naar niet-Westerse immigranten sprak, dan zijn voorganger, wijlen Pim Fortuyn. Die was nog redelijk mild naar Moslims. Heel even boden Wilders en voormalig Trots op Nederland-aanvoerster Verdonk tegen elkaar om, als het ging om het oplossen van het immigratieprobleem. Indien Wilders en zijn PVV inderdaad de aftocht blazen na de eerstvolgende Kamerverkiezingen (en dat is helemaal niet ondenkbaar, aangezien Wilders geen regeringsverantwoordelijkheid wil nemen), zal er een nieuwe politicus opstaan, die misschien nog welk hardere taal gaat uitkramen dan Wilders. En wellicht laat hij of zij het niet alleen bij woorden, maar komen er ook daden bij. Iets wat zeker is, is dat de Wilders-mania zo goed als over is. Wilders is niet langer de verlosser, zoals ooit Johan Cruijff dat wel was. Niet het CDA of Maxime Verhagen negeert 1,5 miljoen kiezers; Wilders misbruikt ze totaal voor eigen gewin. Om straks 4 jaar lang alleen maar zielig te gaan doen en zich als een klein kind te gaan gedragen. Nederland is duidelijk klaar met deze dictator in wording. Wilders heeft zijn eigen politieke loopbaan vakkundig om zeep geholpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten