Pagina's

maandag 6 augustus 2012

Regeringsdeelname is voor een grote SP geen vanzelfsprekendheid

Krijgt Nederland na 12 september de eerste socialistische minister-president van Nederland? De eerste echt linkse premier, die banken gaat aanpakken, de pensioenleeftijd op 65 houdt en Nederland uit de EU haalt? Het zijn slechts een paar redenen waarom de Socialistische Partij van de gemoedelijke Brabander Emile Roemer de laatste 6 maanden hoog boven zichzelf uitstijgt. Moe geworden van het gescheld, getier en gediscrimineer lopen steeds meer kiezers weg van de PVV, die de afgelopen 2 jaar heeft laten zien geen regeringsverantwoordelijkheid te durven nemen. De PVV heeft laten zien hoe het rechts-populisme eruit ziet: veel roepen, maar als het er op aan komt, niet (durven) toeslaan. Om deze redenen beloofde de anti-Islambeweging ook alle Moslims de grens over te zetten en alle Moskeeën in Nederland met de grond gelijk te maken. Het Kwartje van Kok zou terug gaan naar de burger en de pensioenleeftijd zou op 65 blijven. Mensen die zich niet aanpassen aan de maatschappij, moesten worden opgesloten in speciaal daarvoor ingerichte kampementen, waarna ook zij de grens over zouden worden gezet.

Van al deze idealen – en meer – kwam helaas niets terecht. Enerzijds omdat de VN en de EU de Nederlandse regering meerdere malen op de vingers tikte. Niet dat Geert Wilders daar wakker van lag; erger was de totaal mislukte missie van Gerd Leers, die door Wilders werd verplicht een team van 12 hoge ambtenaren Europa in te sturen, om het immigratiebeleid te beteugelen. Alleen de ultrarechtse Nicolas Sarkozy van Frankrijk en de Oostenrijkers zagen wel brood in de plannen van Wilders, die hem feitelijk waren opgedrongen door ultrarechtse Joden uit de VS en Israël. De rest van Europa stuurden het legertje ambtenaren zonder resultaat huiswaarts. Oud-burgemeesters Ivo Opstelten (o.a. Utrecht, Rotterdam, Tilburg en Eindhoven) en Gerd Leers (Maastricht), die in hun toenmalige functie wereldwijd werden bejubeld door de manier waarop ze de (kleine en grote) criminaliteit te lijf gingen, speelden als minister weinig of niets klaar. Met name omdat Geert Wilders de hele tijd in de weg liep. De ooit zo stoere Ivo Opstelten (waarvoor zelfs uw Opinie Paultje respect had) was verworden tot schoothondje van Geert Wilders.

Die tijd is nu voorbij. De PVV-kiezer heeft plaatsgemaakt voor de SP-kiezer. Rechts-populisme heeft nu plaatsgemaakt voor links-opportunisme. De populariteit van de SP lijkt geen grenzen meer te kennen en zoals het er nu naar uit ziet, zal de SP voor de eerste keer in haar bestaan deelnemen aan een regeringscoalitie en ook nog eens de premier leveren. Minister-president Emile Roemer, geflankeerd door vice-premiers Samsom, Sap en Pechtold. Ziet u het al gebeuren? Ik ook niet.

Natuurlijk is de SP geen PVV: de SP van Roemer vervalt niet in schelden, haat zaaien en discrimineren, zoals de PVV van Geert Wilders meerdere malen heeft gedaan in het verleden. De SP is een te fatsoenlijke partij om de Turkse president de huid vol te schelden en de koningin voor het blok te zetten. Godzijdank is de SP een fatsoenlijke partij, die toch el enige tijd in de Tweede Kamer zit en dus het klappen van de zweep beter kent, dan de relatieve nieuwelingen van de PVV, die scheldend, gierend, schreeuwend en discriminerend door het leven gaan. De SP zat twee keer eerder dichtbij regeringsdeelname; en keer hield de Partij van de Arbeid dat tegen, de tweede keer was het CDA mordicus tegen. Nu lijkt het toch echt te gaan lukken. Of toch niet?

Tot ver in de jaren ’90 van de vorige eeuw waren de Opel Kadett en zijn opvolger Astra immens populaire auto’s. Heel Nederland reed erin; alsof er in Nederland geen andere auto meer werd verkocht. Vandaag de dag is dat de Volkswagen Golf. Zowel de Astra als de Golf zijn peperdure auto’s, maar iedereen rijdt erin. De Nokia telefoon was tot ver in de jaren ’90 van de vorige eeuw een immens populair mobieltje; iedereen had een Nokia GSM. Die rol werd begin deze eeuw overgenomen door Blackberry en vandaag de dag is dat de Apple iPhone. Zowel de Nokia, Blackberry als de iPhone zijn peperdure apparaten, maar iedereen heeft er één. Bij de verkiezingen van 2002 was de PvdA een immens populaire partij. De verkiezingen erna werd dat de PVV en bij de laatste verkiezingen was dat de VVD. Nu is dat de SP. Wat ik hiermee wil aantonen: mensen zijn kuddedieren. Ik durf er een kratje bier om te verwedden dat meer dan de helft van de Opel Astra-kopers geen idee had, waarom ze nou eigenlijk een Opel Astra reden. Meer dan de helft van de iPhone-kopers heeft geen idee waarom ze een iPhone aan hun oor hebben hangen en meer dan de helft van de SP-stemmers geen idee heeft waarop ze eigenlijk stemmen. Partijprogramma’s worden eigenlijk niet gelezen; het gaat om de verpakking, niet om de inhoud. De mens is een kuddedier. Waarom reed iedereen destijds in een Opel Astra? Omdat iedereen in een Opel Astra reed, reed iedereen in een Opel Astra. Waarom heeft iedereen een iPhone aan zijn oor hangen? Omdat iedereen een iPhone aan zijn oor heeft hangen, heeft iedereen een iPhone aan zijn oor hangen. Waarom stemt iedereen op de SP? Omdat iedereen op de SP stemt, stemt iedereen op de SP. Net als Nokia, Blackberry, iPhone, Opel Astra, Volkwagen Golf, PvdA en de PVV is de huidige populariteit van de SP niet veel meer dan een modegril. Als er straks mensen naar Mars gaan, is innovatie weer ineens een heel populair onderwerp en zullen alle winstzetels van de SP overgaan naar D’66. Gaat de economie weer een stukje beter, loopt iedereen weer over naar de PvdA. De mens is een kuddedier. Zeker in Nederland.

Toch moet de SP uitkijken dat het niet in dezelfde valkuilen valt, als de PVV. De SP met opletten dat het haar principes niet gaat inleveren voor regeringsdeelname. Want bij de kiezer leeft het idee dat de SP eigenlijk hetzelfde is als de PVV, maar dan zonder anti-Islamverhaal. De kiezer vindt dat Geert Wilders totaal de weg kwijt is, en ruilt de tierende Wilders in voor de Brabantse knuffelbeer Emile Roemer. Net als de PVV vindt de SP dat de pensioenleeftijd op 65 jaar moet worden gehouden, maar een forse Kamermeerderheid heeft inmiddels al besloten dat de pensioenleeftijd in 2020 op 67 jaar wordt gesteld. Hierin zal de SP dus weinig meer kunnen betekenen. Ook zal de SP bakzeil moeten halen op haar anti-Europese standpunten: de euro wordt niet ingeruild voor de gulden en Nederland blijft gewoon lid van de Europese Unie, omdat een forse Kamermeerderheid voorstander is van het lidmaatschap. Vooral lobbygroepen zullen bij Roemer de deur platlopen en die zijn vooral op de hand van de VVD. Alleen PVV en SP zijn tegen, maar zij vertegenwoordigen volgens huidige peilingen slechts 53 van de 150 Kamerzetels. PvdA, D66, VVD, GroenLinks, CDA, ChristenUnie en PvdD zijn gewoon voorstander van de EU. Griekenland, Spanje, Italië en Portugal blijven gewoon lid van de Europese Unie, omdat daar gewoon geld wordt verdiend door grote Nederlandse bedrijven als AKZO Nobel, KLM en Heineken. SP en PvdA willen de marktwerking uit de zorg halen, maar staan in dit standpunt vrijwel alleen. Vooral CDA, VVD en de fors naar rechts opgeschoven D66 willen niets aan de marktwerking in de zorg doen. Feitelijk zijn de standpunten van de SP aartsconservatief en willen de socialisten eigenlijk niet echt vooruit, omdat ze – net als de PVV – bang zijn voor veranderingen. De Volkskrant meldde afgelopen weekeinde dat Europese leiders eigenlijk wel klaar zijn met het anti-Europese sentiment in Nederland: Nederland zou iedere Europese vooruitgang eigenhandig blokkeren. Hierdoor is Mark Rutte niet echt een graag geziene gast in Brussel; met Emile Roemer zal dat er niet veel beter op worden.

Regeren met de SP wordt een moeilijke, lastige en zo niet onmogelijke opgave. Daar, waar de SP meedeed in het lokaal bestuur, functioneert ze als bijwagen van de VVD of het CDA of gaat het ruziënd over straat. Alleen al daarom zal de SP niet zo snel een samenwerking met de VVD aangaan en eerder een zo links mogelijke coalitie opzetten met PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en eventueel D66 of het naar links opgeschoven CDA. Vast staat dat coalitieonderhandelingen met de socialisten lastig gaan worden, zo niet onmogelijk en dat de SP afhankelijker is van de PvdA, dan ze zelf wil doen geloven. Mislukken de onderhandelingen met SP/PvdA en de rest, dan kan de PvdA altijd nog een brede coalitie aan gaan met CDA, VVD, GroenLinks en D66; zoals in Rotterdam, Den Haag, Tilburg en Almere gebeurd. De SP is dan gezien en als grootste partij van Nederland veroordeeld tot de oppositiebankjes. Het zal voor het eerst sinds 1981 zijn, dat de grootste politieke partij van Nederland niet in de regering zit, maar in de oppositie. Destijds was die rol toebedeeld aan de PvdA, nu zal die rol worden toebedeeld aan de SP.

Regeringsdeelname is voor de SP nog lang geen vanzelfsprekendheid. De socialisten zullen op eieren moeten lopen, daar waar ze nu fungeren als olifant in de porseleinkast. Het is dus nog lang geen gelopen koers voor de SP. Het is nog lang niet zeker dat Emile Roemer zich straks minister-president kan noemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten