Pagina's

dinsdag 24 september 2013

Een teken van moed

He, he… we zij eruit! Het kostte dan 15 jaar discussiëren en van standpunt verwisselen maar dan heb je ook wat; Afgelopen week besloten de leden van de PvdA dan eindelijk dat het hete hangijzer JSF maar eens moest worden beslecht. Aanschaffen dat apparaat en overgaan tot de orde van de dag, luidde het eenduidige oordeel. Een motie om uit het JSF project te stappen werd door de PvdA leden met grote meerderheid weggestemd. De fractie kan nu in alle rust haar standpunt bepalen en overgaan tot aanschaf van de JSF, die op termijn de sterk verouderde F16 moet vervangen. Vijftien jaar lang was de PvdA dan voorstander, dan weer tegenstander. De sociaaldemocraten dreven hun coalitiepartners CDA en VVD er de afgelopen jaren mee tot wanhoop. Grijze haren kregen die ervan! Gek werden ze van die wispelturigheid.

Men kwam er bij de sociaaldemocraten gewoon niet meer uit. Er volgenden Kamervragen… nog meer Kamervragen... en nog meer... Van de PvdA, van GroenLinks, D66… Leverde het nou werkgelegenheid op of niet? Was dit ding nou wel de beste kandidaat, boven de Eurofighter, de Dassault en de Saab Grippen? Alle Kamervragen tezamen hebben net zoveel gekost als tegenwoordig één toestel. De discussie duurde zelfs zo lang dat de vervanging van de F16 alweer zo was verouderd dat er bijna alweer een nieuw toestel moet worden aangeschaft. Dus er dreigde weer een discussie te ontstaan over de opvolger van de JSF. Konden we wéér 15 jaar lang met elkaar discussiëren. PvdA-voorman Diederik Samsom had daar duidelijk geen zin meer in – en terecht – en hakte de knoop door: Nederland koopt dat ding. Geen gezeik. Bij de start van dit kabinet beloofde Samsom al dat dit kabinet een aantal belangrijke discussies te zullen beslechten: de beperking van de hypotheekrente aftrek (willen ze bij de VVD niet aan), de verkorting van de WW-duur (willen ze bij de PvdA weer niet aan) en nu dus ook de aanschaf van de JSF. Het zijn onderwerpen waarover de meningen sterk uiteen lopen; zowel in Den Haag zelf als in het land. Die discussiepunten worden nu één voor één beslecht. Je zou dit kabinet van alles kunnen verwijten, maar gebrek aan moed is er niet.

Natuurlijk zijn zijn geen populaire standpunten. Partijen als PVV (was ook ooit voorstander van de JSF), SP en 50+ leggen hun oor te luisteren bij het publiek en wat dan populair is, vinden zij ook. Op die manier kunnen we nog wel zeven politieke partijen uit de grond stampen. Dat is geen overtuiging. We komen als samenleving nou eenmaal niet verder als we allemaal de hakken in het zand zetten en afwachten. D66-leider Pechtold zei het vorig jaar nog treffend: 'De afgelopen 12 jaar hebben alle partijen de hakken in het zand gezet en kwam Nederland niet vooruit'. En gelijk had-ie. Alleen heeft ook zijn eigen D66 afgelopen 12 jaar de hakken in het zand gezet. Alle partijen deden dat; van SP via GroenLinks via PvdA naar D66, CDA, VVD en PVV. Onder druk van weglopende kiezers en leden die hun lidmaatschap zouden opzeggen maakten ze zich er allemaal schuldig aan.

Knopen doorhakken, bruggen bouwen. Beslissingen nemen. Dat is dat Rutte en Samsom doen en daarin tonen ze moed. In de jaren ’90 van de vorige eeuw kwamen PvdA en VVD op deze manier ook tot zaken in Paars I en II. Ze sloten akkoorden met sociale partners en maatschappelijke organisaties en compromissen met elkaar. Het wereldberoemde polderen is op die manier ontstaan. Economisch gezien waren de kabinetten Kok I en II uiterst succesvolle kabinetten. Dat huzarenstukje willen de kemphanen PvdA en VVD nu herhalen. Geen kiezer die er overigens nog iets van begrijpt, want in de campagne in aanloop naar de Kamerverkiezingen van september 2012 noemde Rutte Samsom een gevaarlijke socialist en Samsom verweet Rutte ‘rechts rotbeleid’. Allemaal waar, maar ze moeten het nu wel samen opknappen.

Dat de JSF wordt aangeschaft is een teken van moed. Het is prima dat onze krijgsmacht wordt gemoderniseerd. Niet alleen om internationaal mee te doen – ook met JSF stelt de Nederlandse krijgsmacht niets voor – maar ook ter verdediging van ons eigen land. Ga maar in uw eigen omgeving na: Wie van uw kennissen/familie/vrienden hebben een auto van meer dan 40 jaar oud waarmee ze nog iedere dag naar het werk gaat? Zullen er niet veel zijn, want de meeste auto’s – zeker gebouwd in die tijd – begaven het al na tien jaar. Waarom dan onze eigen krijgsmacht wel opzadelen met een toestel van meer dan 40 jaar oud? Een toestel dat gevechtshandelingen moet kunnen uitvoeren. Hebben we dan een vijand, hoor ik de bloedbroeders van GroenLinks vragen. Ja, collega’s. Die hebben we. Meegemaakt wat er in New York, Londen en Madrid is gebeurd?

Dus: Aanschaffen dat apparaat en overgaan tot de orde van de dag. Die JSF moet er komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten