Pagina's

vrijdag 6 september 2013

Vervlogen linkse idealen

Tijdens de verkiezingen van 2012 leek het duidelijk: er zou een VVD/SP kabinet komen en mogelijk zelfs een SP/VVD-kabinet met minister president Emile Roemer aan het hoofd. Een nachtmerrie voor elke liberaal en rechts Nederland. Dat kabinet kwam er uiteindelijk niet, door veel blunders, uitglijders en arrogant gedrag van diezelfde Emile Roemer. Zowel tijdens als na de verkiezingen heb ik Roemer via Twitter herhaaldelijk voorgelegd welke linkse idealen hij op zou geven voor een samenwerking met de VVD. Immers zag het er naar uit dat Roemer met de VVD zou gaan regeren. Ook nu diezelfde Roemer steeds commentaar levert op de even linkse PvdA leg ik hem bij ieder commentaar de vraag voor welke linkse idealen hij zou opgeven voor een samenwerking met de VVD. Het antwoord blijft nog altijd uit.

Ik denk dat iedereen bij de SP een diepe zucht van verlichting slaakte toen bekend werd dat de SP helemaal niet zou gaan regeren met de VVD. In de peilingen stonden de socialisten uit Brabant op hun hoogtepunt op 38 zetels; één meer dan aartsrivaal VVD. Meeregeren met de VVD zou niet alleen inhouden het nemen van impopulaire maatregelen om de huidige economische crisis te bestrijden, maar ook de helft van hun verkiezingsprogramma inleveren en daarmee een slag naar rechts maken. Die beurt is nu overgedaan aan de PvdA, die samen met de VVD het vuile werk mag opknappen waar CDA maar vooral PVV hun vingers niet aan wilden branden. Niemand wil impopulaire maatregelen nemen; CDA niet, PVV niet en SP al helemaal niet. Alle oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn blij dat zij nu niet deelnemen aan de regering (wellicht op D66 na).

Het is duidelijk dat zowel Partij van de Arbeid als de VVD de helft van hun verkiezingsprogramma hebben moeten inleveren. De PvdA kreeg een zorgakkoord, sociaal akkoord, energie akkoord, onderwijsakkoord en een woonakkoord. Daarnaast ging de VVD tandenknarsend akkoord met het aanpakken van bonussen in de financiële sector, het beperken van belastingvoordelen op brievenbusfirma’s en het fors korten van topsalarissen in publieke sector. Het VVD-ledenblad De Telegraaf maakte gehakt van Jeroen Dijsselbloem toen hij de aandeelhouders van SNS Reaal liet betalen voor de ellende die daar was aangericht. Ook is er geen enkele VVD’er te vinden die blij is met hogere belastingen op topsalarissen of het investeren van meer dan 685 miljoen euro in het onderwijs. Met pijn in het hart gingen de liberalen akkoord met het verhogen van WW-uitkeringen.

Maar de VVD sloeg terug: De PvdA moest lijdzaam toezien hoe de VVD het mes zette in de overheid. Tienduizenden ambtenaren verloren afgelopen jaar hun baan en het einde daarvan is nog lang niet in zicht. PvdA Tweede Kamerlid Desiree Bonis stapte op nadat het Kabinet besloot slechts 50 van de 2,5 miljoen Syrische vluchtelingen op te nemen. Dit zijn 2,5 miljoen mensen die op de vlucht zijn, omdat ze anders worden vermoord omdat ze voor de één of de andere partij zijn (of juist helemaal geen partij kiezen, maar gewoon vrede willen). PvdA wilde er meer dan 50 opnemen; VVD wil dat niet. De VVD is duidelijk nog niet vergeten dat de PVV-stemmer ze op 12 september 2012 in het zadel heeft geholpen. Enkele tientallen PvdA’ers zegden hun lidmaatschap op nadat de PvdA akkoord was gegaan met het strafbaar stellen van illegaliteit. Het buitenlandbeleid wordt nagenoeg in zijn geheel bepaald door de VVD, net als de bezuinigingsdrift. Voorafgaand aan de campagne noemde PvdA-leider Diederik Samsom dat nog ‘kapot bezuinigen’. In het verkiezingsprogramma van de PvdA staat dat ABN AMRO niet zal worden verkocht zolang er verlies op wordt gemaakt. De VVD zette door en ABN AMRO gaat over een jaar naar de Beurs. Er is geen sociaaldemocraat te vinden die voorstander is van de superprovincie Noord-Holland/Utrecht/Flevoland. Met pijn in het hart ging de PvdA deze week akkoord met de aanschaf van de JSF.

Wanneer dit kabinet een besluit neemt dat in het voordeel is van de PvdA, dan staat heel rechts-Nederland op z’n achterste benen (met Geert Wilders en de krant voor Wakker VVD voorop). Wordt er een VVD-idee doorgedrukt, dan steigert links-Nederland (met Emile Roemer voorop). Je vraagt je af waar de polderconsensus uit de jaren ’90 van de vorige eeuw is gebleven, maat het is wel duidelijk waarom dit land al 12 jaar nagenoeg stil staat in zijn ontwikkelingen. Het is goed dat dit kabinet een einde maakt aan hoofdpijndossiers zoals daar is de JSF. Heel Nederland wist dat die apparaten vandaag of morgen zouden moeten worden vervangen en na 15 jaar oeverloos geouwehoer (een mooier woord kan ik er niet aan geven) is er dan nu eindelijk besloten die toestellen aan te schaffen en dat is prima. Er is moed voor nodig om een beslissing te nemen die apparaten te kopen en PvdA en VVD tonen die moed. De F16 is verouderd. Wat heet; het ding is bijna 40 jaar oud. Kent u iemand in uw omgeving die met een auto van 40 jaar oud iedere dag op en neer naar zijn werkgever rijdt? Nee? Dat dacht ik al! Waarom zouden we dan onze krijgsmacht opzadelen met een toestel van die leeftijd? Vrijwel alle partijen in de Tweede Kamer willen dat ding; alleen GroenLinks, SP en PVV zijn tegen (daarbij moet worden opgemerkt dat SP en PVV overal tegen zijn, dus dit is niet echt verrassend). Bovendien heeft de PvdA ook hier weer een slimmigheidje ingebouwd: maximaal 4,5 miljard mag er worden besteed aan de aanschaf van die apparaten, dus geen 85, geen 54 maar maximaal 35 toestellen en dat worden er misschien nog minder als dat ding nog duurder wordt. Onze krijgsmacht moet moderniseren en dat lukt alleen met nieuw materieel, zoals daar bijvoorbeeld is de JSF maar ook de onbemande vliegtuigen Drones, waarvan het kabinet er acht wil aanschaffen. Goed idee! Doen!

PvdA-leider Hans Spekman wil de discussie vóór zijn en heeft vandaag zijn bijna 57.000 leden opgeroepen mee te doen aan een discussieronde over de aanschaf van het apparaat, door de SP ook wel liefkozend ‘de vliegende Fyra’ genoemd. Spekman wil geen gerommel in zijn partij, zoals die er wel was tijdens de strafbaarstelling van illegaliteit, eerder dit jaar. Uitleggen, uitleggen en nog eens uitleggen. De actie van Spekman is prima: de aanschaf van het toestel is een gevoelig onderwerp binnen de PvdA: net zo gevoelig als het strafbaar stellen van illegaliteit. Voor deze onderwerpen krijg je bij geen enkele sociaaldemocraat de handen op elkaar.

Want zo werkt het in de politiek: je geeft wat, je neemt wat. PvdA krijgt zijn nivelleringsfeestje, dan krijgt de VVD zijn JSF. Ik ben alleen bang dat Emile Roemer dat niet door heeft. De vraag kan daarom terecht worden gesteld of hij dat ooit door gaat krijgen. Dat is waarschijnlijk de aanleiding waarom ik nooit antwoord zal krijgen op de vraag die ik al bijna een jaar lang aan Emile Roemer stel: “Welke linkse idealen zou u laten varen in een samenwerking met de VVD?”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten