Pagina's

vrijdag 11 september 2015

Totaalpaniek



TOTAALPANIEK

Ondanks de matige prestaties van het Nederlands Elftal gaat dit weekeinde de vaderlandse voetbalcompetitie gewoon weer van start. Het EK in Frankrijk is verder weg dan ooit. De Mickey Mouse League verkeert al jaren in deplorabele staat. Er zijn nog maar weinig voetbalsupporters in Nederland die dat ontkennen. Feitelijk zijn de prestaties van het Nederlands Elftal symbolisch voor de staat waarin het Nederlandse voetbal verkeert. Het is om te janken. Wie denkt dat onze enige Nederlandse hoop op het hoogste voetbalpodium Champions League goede prestaties op de mat gaat leggen zal bedrogen uit komen. De landskampioen van Nederland (PSV) speelt tegen de nummer vijf van afgelopen seizoen in Engeland (Manchester United) en zelfs die wedstrijd kan al als verloren worden beschouwd voor de Eindhovenaren. De nummer twee van vorig seizoen,Ajax, werd afgelopen week afgedroogd nadat het met een kleuterelftal aantrad tegen de mannen van Rapid Wien.

Het Nederlandse voetbal is een lachertje geworden. Clubs als Ajax, PSV en Feyenoord zijn leeg gekocht door puissant rijke clubs die drijvend worden gehouden met olie dollars. Clubs die op zichzelf al een omzet hebben die net zo hoog is als de gehele Nederlandse eredivisie. Clubs waar spelers zeggen graag naar toe te gaan vanwege de sfeer, de supporters en de clubhistorie. Onzin natuurlijk, want een club als bijvoorbeeld Feyenoord biedt ook sfeer (De Kuip is niet voor niets het meest sfeervolle stadion van het land), een zeer fanatieke supportersgaren (of het goed of slecht gaat met de club, De Kuip zit altijd vol) en een enorme clubhistorie (Feyenoord is meer dan 100 jaar oud). Toch komen spelers niet graag naar Rotterdam Zuid, maar vertrekken er het liefst. Het gaat dus gewoon om de centen en die kan geen enkele club uit de Eredivisie hen bieden. Grootmachten als FC Bayren München, Barcelona, Manchester United en Paris Saint Germain kopen jonge spelertjes voor goud geld weg. Jongetjes zijn al multimiljonair voordat ze uit de luiers komen. Het zijn krachten waar Nederlandse clubs niet tegenop kunnen, simpelweg omdat er te weinig geld wordt geboden voor de uitzendrechten.

Betaalzender Fox Sports betaalde twee jaar geleden één miljard euro voor de uitzendrechten van de Eredivisie. Klinkt als veel geld maar dat is wel over een periode van twaalf jaar uitgesmeerd. In Duitsland werd vorig jaar nog 3,5 miljard euro neergelegd voor twee seizoenen en voor de Premier League werd 5 miljard euro neergelegd  voor drie seizoenen. Een club uit de onderste regionen van de Premier League zoals Hull City, Newcastle United of Queens Park Rangers krijgt jaarlijks alleen al (omgerekend) 120 miljoen euro aan uitzendrechten op z’n bankrekening gestort. 120 miljoen euro is net zoveel als de omzet van AZ Alkmaar, SC Heerenveen. FC Utrecht, PEC Zwolle, Willem II Tilburg en FC Groningen samen. Dus waar in Nederland zes clubs een jaar lang voor moeten werken krijgt een nietige club uit de Premier League al aan uitzendrechten op zijn rekening gestort. Ter vergelijking: AZ Alkmaar, SC Heerenveen. FC Utrecht, PEC Zwolle, Willem II Tilburg en FC Groningen krijgen zelf voor de uitzendrechten per club 600.000 euro op hun bankrekening gestort. Wie had het over verhoudingen die zoek zijn?

Chelsea eigenaar Abramovitsj heeft ingezien dat de Nederlandse voetbalcompetitie een goede basis vormt voor beginnende voetballers. Bijna het hele tweede voetbalteam van de Londense grotmacht speelt in Arnhem. Chelsea (omzet 500 miljoen euro) neemt om de haverklap nieuwe spelertjes aan en stalt die vervolgens in Arnhem. Daar heeft Chelsea inmiddels een dependance die Vitesse heet. Omdat de FIFA heeft bepaald dat één eigenaar geen twee Europese voetbalclubs (om corruptie tegen te gaan (ha, ha)) mag bezitten is Vitesse op papier eigendom van Alexander Tsjigirinski. Maar feitelijk is het gewoon Chelsea die een dochteronderneming in Nederland heeft die Vitesse Arnhem heet. Alexander Tsjigirinski betaalde 20 miljoen euro om Vitesse Arnhem over te nemen en dat is een lachertje. Dat bedrag betaalt zo’n Russische oliemiljardair op een achter namiddag vanuit zijn luie stoel. Het is niet echt een bedrag waarvan hij wakker ligt.

De uitschakeling van Ajax door het nietige Rapid Wien en de macabere prestaties van het Nederlands Elftal laat zien dat Nederlandse clubs in Europa geen fuck te zoeken hebben. De grote namen die Ajax, Feyenoord en PSV hadden wordt ieder seizoen weer te grabbel gegooid door matige prestaties tegen nietige clubs. Landskampioen in Nederland betekent niet automatisch  dat je ook kampioen van Europa bent. Nederlandse clubs delven het onderspit omdat ze bijna geen geld krijgen uit de uitzendrechten en niet omhoog kunnen worden gehouden met oliegeld. Feitelijk is de echte hoofdprijs voor een landskampioen niet de toegang tot de Champions League, maar de miljoenen waarmee de club na het behalen van het landskampioenschap wordt leeg gekocht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten