Pagina's

vrijdag 18 september 2015

Totale hysterieDeze ochtend stond er een man in een WC in een trein. Een trein onderweg van Amsterdam naar Parijs. De man had zich daar opgesloten omdat hij gratis mee naar Frankrijk wilde. Een notoire zwartrijder, dus. Toch vond de politie het noodzakelijk om het station van Rotterdam helemaal af te zetten, een compleet arrestatieteam op te trommelen en de man met groots vertoon te arresteren. De complete vaderlandse pers was naar het centraal station van Rotterdam gestroomd waar het voorval zich afspeelde. Als hongerige wolven wachtten de persmuskieten op de knal. Op de ontploffing. Op doden en gewonden. Op in het rond vliegende kogels en flinke explosies. Op grote groepen mensen die gillend alle kanten op vluchtten om zich maar in veiligheid te brengen. De persmuskieten verwachtten bloedvergieten en instortende panelen. Dood en verderf. Was dit nou eindelijk de grote terroristische aanslag waarop de vaderlandse pers eigenlijk al sinds de aanslagen van 11 september 2001 op wacht? Gebeurde het nu dan eindelijk?

Een Arabisch uitziende man in een toilet in een hogesnelheidstrein herinnert ons aan een man die een paar weken geleden op hetzelfde traject een bloedbad wilde aanrichten. Immers, hij had zich ook opgesloten in een toilet in dezelfde trein op hetzelfde traject. Het enige verschil was dat deze man in Amsterdam al was opgestapt. De man van een paar weken geleden was in Brussel ingestapt. Deze man had geen wapen bij zich. De man van een paar weken geleden wel.

Het voorval is in ieder geval voer voor dikke rapporten en commissies. Grote groepen schriftgeleerden die in opdracht van de gemeente Rotterdam of het Openbaar Ministerie onderzoek mogen doen naar dit voorval. Wie is die man? Waarom stond hij in de trein en waarom deze trein? Waarom niet een trein eerder of later? Er zullen Kamervragen worden gesteld: was de minister hiervan op de hoogte? Waarom heeft de minister de Kamer niet eerder gewaarschuwd? Hoe kon het dat deze man zich in Nederland bevond? Waarom niet een trein vanuit een andere stad in een ander land? Ondertussen brengen we Geert Wilders weer in stelling die zijn praatje weer mag doen. Hij zal brabbelen over strengere immigratiewetten, grenzen sluiten en hoe verfoeilijk die verschrikkelijke Koran toch is. Hij zal een Twitter berichtje of YouTube filmpje de wereld in sturen waarin hij in twee talen bazelt dat hij dit al vijftien jaar heeft zien aankomen, maar niemand die naar hem wilde luisteren. Hij zal oproepen tot verzet tegen alles wat niet West-Europees is en de PvdA de schuld in de schoenen schuiven. Immers is het de schuld van de sociaaldemocraten dat al dat volk de grens over komt, zo zal Wilders in zijn filmpje betogen.

Het voorval is in ieder geval voer voor de totale hysterie waarin dit land eigenlijk al een jaar of vijftien leeft. Nederland leeft met angst voor alles wat ongewoon en nieuw is. Het is de verwachting dat de Overheid als een soort vaderfiguur over ons waakt maar het niet doet feitelijk omdat de Overheid dat niet kan. De schrikreactie die een zwartrijder tegenwoordig te weeg brengt is ongekend. Het optreden van de politie is zwaar overtrokken. Zwartrijders zijn al decennia een groot probleem voor iedere spoorwegmaatschappij en komen overal voor. Maar alleen in Nederland wordt een dergelijk verwarde man door de hitserige media direct aangemerkt als een terrorist. Niet eens een potentiƫle terrorist, maar gewoon een terrorist. De man is al veroordeeld voordat hij goed en wel is gearresteerd.

Maar de toon waarmee dit voorval wordt verslagen is ongekend. Wat gaan we nu doen; iedere zwartrijder als terrorist aanmerken? Of gaan we nu echt op iedere trein zwaarbewapende militairen inzetten? In iedere coupĆ© twee soldaten die bij de deur postten, halfautomatisch vuurwapen in de aanslag. Klaar om een kogelregel af te vuren op iedereen die zich niet aan de regels houdt. Gaan we dat soort taferelen nu in de trein krijgen? Gaan we nog strengere wetten krijgen die nog dieper in ons alledaagse leven penetreren? En gaan we met z’n allen daarmee niet veel te ver? Zijn we met z’n allen niet al vijftien jaar compleet doorgeslagen met onze hoop dat een dergelijke grote ramp als destijds in New York, ook in Rotterdam zal gebeuren?

Misschien moeten we wel leren leven met wat meer risico.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten