Pagina's

vrijdag 25 september 2015

De wereld achter het vrolijke pianomuziekje van de RabobankEen vrolijk pianomuziekje. Strijkers eronder en de stem van een vriendelijke meneer die vertelt hoe leuk het is om te bankieren bij de Rabobank. Een uiterst vriendelijke meneer die vrolijk vertelt hoe slim de Rabobank is en hoe goed ze eigenlijk is. De bank met ideeën heeft een aandeel in elkaar, zeg maar. Het idee is dat bankieren bij de Rabobank zo geweldig is dat rekeninghouders van de Rabobank automatisch voorop lopen bij rekeninghouders van andere banken. Want de Rabobank biedt zulke slimme oplossingen en is bijzonder snel met een handreiking mocht het mis gaan met een rekeninghouder. Na iets meer dan tien seconden komt het vrolijke deuntje op zijn hoogtepunt en houdt de luisteraar een fantastisch gevoel over aan de Rabobank. Vooral na de afsluiting waarin de vrolijke stem zegt dat we allemaal een aandeel in elkaar hebben. Dankzij de Rabobank. Wat leuk!

Ondertussen mag de rekeninghouder van de Rabobank net als bij andere banken zelf zijn bankzaken doen via internetbankieren. De rekeninghouder houdt zelf alles bij, geeft betaalopdrachten en pompt geld over van de ene naar de andere rekening. De rekeninghouder regelt zelf zijn verzekeringen en houdt beleggingen in de gaten. Kortom: de rekeninghouder doet eigenlijk alles wat de bank zou moeten doen. Honderden, misschien wel duizenden mensen hebben hun baan verloren omdat de bank de rekeninghouders zelf hun eigen rekening laat beheren. Opmerkelijk is dat de rekeninghouders de bank daarvoor ieder kwartaal ongeveer een tientje overmaken om bij die bank te mogen bankieren. Dat is grappig! Waar de bank eerst geld kwijt wat aan de salarissen (en bonussen) van de medewerkers, betalen rekeninghouders diezelfde bank nu om er mogen te bankieren. Wat leuk!

Autofabrikant Volkswagen ligt onder vuur omdat het willens en wetens jarenlang consumenten heeft voorgelogen over het verbruik van de eigen dieselmotor. Dieselmotoren van Volkswagen stoten veel meer kankerverwekkend stikstofdioxide uit dan wettelijk is toegestaan. Niet één, niet twee of drie keer… maar tien keer de maximum toegestane hoeveelheid. Dieselmotoren van Volkswagen zijn totaal niet schoner dan de Duitse autofabrikant doet voor komen. Verbaasd? Niet echt. Het is al tientallen jaren bekend dat de auto-industrie een loopje neemt met wetgeving. Motoren waarvan de fabrikant zegt dat ze schoon zijn, zijn in de praktijk totaal niet schoon. En wat Volkswagen kan, kunnen andere autofabrikanten ook maar dan beter. Immers werd Volkswagen pas in 2014 de grootste autofabrikant ter wereld. Vóór die tijd waren dat Toyota en General Motors. Zijn auto’s van Toyota dan wel schoon? En die van Opel, een onderdeel van General Motors? En Ford, die al jarenlang reclame maakt met zijn schone ECOTEC motoren? Nee, ze zijn geen van alles echt schoon. Want als Volkswagen de boel belazert dan zullen die andere drie grote autofabrikanten Toyota, General Motors en Ford daar zeker niet voor onderdoen.

Wat hebben Volkswagen en de Rabobank dan met elkaar gemeen? Waarom noemt de schrijver ze in één en hetzelfde stukje? Het antwoord laat zich raden: we worden als consument nou eenmaal graag belazerd. We willen graag worden genaaid en genaaid worden we. U stapt over naar een andere energiemaatschappij omdat het daar goedkoper is? Ooit afgevraagd waarom u na één jaar al een naheffing krijgt van uw nieuwe energieleverancier? Precies, u betaalt die korting zelf. U denkt dat u op groene energie zit? Foute gedachte. U zit op groene energie als die op dat moment goedkoop wordt aangeboden. Denkt u nou echt dat het stukje biologisch vlees in de supermarkt een ander stukje vlees is dan een stukje vlees dat het label biologisch niet draagt? Het is hetzelfde stukje vlees van dezelfde koe, of hetzelfde varken. U denkt dat u een goedkope hypotheek heeft? Neem eens de proef op de som en vermenigvuldig uw maandelijkse hypotheekbedrag eens met twaalf (maanden), en de uitkomst van dat bedrag eens met de looptijd van die hypotheek in jaren. Van die uitkomst moet u het aankoopbedrag van uw woning aftrekken en u ziet dat er iets meer dan die 4% of 5% rente overblijft dat de bank in zijn zak steekt. Iets meer. Zeg maar: twee keer de hypotheekwaarde van uw huis. Ooit afgevraagd waarom van alle Nederlanders met een zorgverzekering  jaarlijks slechts 5% van aanbieder verwisselt? Omdat het niets uitmaakt of je nou bij zorgverzekeraar X of Y zit; het zijn allebei zakkenvullers en criminelen in krijtstreepjes. 5% van alle Nederlanders met een zorgverzekering stapt jaarlijks over maar toch spenderen zorgverzekeraars jaarlijks tientallen miljoenen aan reclamespotjes en dito materiaal. Dan kán toch nooit lonend zijn?

U wilt gepakt worden en dat wordt u. Ook al denkt u dat u een mooie deal in uw voordeel heeft afgesloten. Ook al denkt u dat met uw aankoop een betere bijdrage levert aan het milieu; aan de wereld waarin uw kinderen straks verder moeten leven. Met een rekening van de Rabobank. Met een auto van Volkswagen. Met een stukje biologisch vlees van de Albert Heijn. Met een energierekening van Essent of met een zorgverzekering van VGZ. Want die zijn allemaal zó verantwoord bezig! Dus laten we met z’n allen ophouden met dat hypocriete denken dat wij de wereld verbeteren door biologisch vlees te kopen of in een energiezuinige auto te rijden. Het is niet de motor die ons zuiniger laat rijden, maar onze eigen rechter voet.

Dat is de wereld die achter dat leuke pianomuziekje van de Rabobank schuilt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten