Pagina's

maandag 28 september 2015

De elektrische auto kan de redding betekenen voor het Volkswagen-concernAutofabrikant Tesla breidt binnenkort haar assemblagefabriek in Tilburg uit. Tot nu toe rollen er zo’n 200 Tesla’s per week van de band in Tilburg. Dat worden er 475. Dat is meer dan een verdubbeling van het aantal. Dat kan alleen maar inhouden dat de Amerikaanse autofabrikant voorziet dat de vraag naar haar producten gaat groeien. De wereldwijde groei van de Tesla is dusdanig sterk dat het inmiddels een serieuze bedreiging vormt voor gevestigde namen in het segment zoals Mercedes, Volvo, BMW en Audi. Immers maak je als directeur of manager wel een statement als je komt aanrijden in een Tesla. De Tesla heeft de plaats ingenomen van wat voorheen de Toyota Prius was: ‘Kijk mij eens milieuvriendelijk zijn. Kijk mij eens aan een betere wereld werken want mijn auto stoot geen schadelijke stoffen uit’. Iets wat natuurlijk maar betrekkelijk is, want een Tesla zit vol met herlaadbare batterijen en accu’s en die zijn op z’n zachtst gezegd niet erg milieuvriendelijk.

Toch zijn de gevestigde merken genoodzaakt mee te gaan in de hype die Tesla op gang heeft gebracht. De ellende rond de dieselmotoren van Volkswagen heeft deze ontwikkeling alleen maar in een stroomversnelling gebracht. Want de consument – de toekomstige berijder – is niet gek; als Volkswagen kan rommelen met de uitstoot van schadelijke gassen, dan kunnen Mercedes, BMW en Volvo dat ook. Denk nou niet dat u niets overkomt omdat u niet in een Volkswagen – of een aan Volkswagen gerelateerd merk zoals Audi – rijdt dus u zal niets overkomen. BMW heeft nooit willen geloven in de elektrische auto. Maar nu het zachtjes marktaandeel verliest aan de Amerikanen moet het Beierse luxemerk wel overgaan tot en elektrische versie. Volvo experimenteert al langer met een dual hybride; een auto die zowel op stroom als op benzine rijdt. Het Zweedse merk experimenteert nu zelfs met een accu die zichzelf tijdens het rijden kan opladen, zodra de auto van elektrisch rijden wordt afgehaald en op benzine zijn weg vervolgt.

Het is al langer bekend dat de waarden die worden aangegeven in de folder niet overeen komen met  de praktijk. Verbruikswaarden en milieu uitstoot werden in de brochure altijd al beter voorgesteld dan in de praktijk werd waargemaakt. De meetlat waarlangs de moderne auto wordt gelegd stamt uit 1970 (!). Modernere tests niet niet alleen uitgaan van een rollerband maar ook praktijktests inhouden worden vakkundig tegengehouden door lobbyisten van de auto-industrie - een lobby die bijna net zo machtig en groot is als de bankenlobby. De klant nam hier tot nu toe wel genoegen mee. De werkelijke waarden zouden toch niet ver af liggen van de fabriekswaarden. Het schandaal rond de Volkswagen motoren heeft laten zien dat dit helemaal niet zo is. De werkelijke waarden liggen niet iets verder af van de fabriekswaarden; het is soms tot wel een factor 10 – 20 erger dan de fabriek voorschotelt. Dus de fabrikant liegt niet een beetje – zoals tot nu toe werd gedacht – maar 10 tot 20 keer erger dan gedacht.

Het zal de verkoop van Tesla alleen maar goed doen. Die hebben geen last van uitstootwaarden en verbruiksnormen simpelweg omdat die daar niet bestaan. Een Tesla stoot helemaal niets aan schadelijke stoffen uit simpelweg omdat het ding geen benzine verbruikt. Tel daarbij op dat het rijden in een Tesla goed is voor het imago van een bedrijf en de gevestigde merken Mercedes, Volvo, BMW en Audi moeten wel mee in de fabricage van een elektrische auto. Immers is tegenwoordig de term ‘lean and green’ (‘milieubewust en groen’) helemaal hip en happening. Sterker nog: nu Volkswagen in drie landen – Zwitserland, België en Nederland – de getroffen dieselauto’s (voorlopig) niet meer levert zit er niets anders op voor Volkswagen dan ook daar te beginnen met de fabricage van elektrische modellen. Daarbij kan Volkswagen als ’s werelds grootste autofabrikant een voortrekkersrol nemen. Een rol die tot nu toe voor Toyota en Honda was weggelegd. Voeg daarbij als laatste toe dat Nederland in navolging van Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken en Duitsland het belastingtarief op elektrische lease auto’s (voorlopig) op 0% heeft gesteld en het einde van de benzine aangedreven auto is in zicht.De elektrische auto kan dus de redding betekenen voor het Volkswagen-concern.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten