We leven in een bizarre, vluchtige wereld waarin ontwikkelingen elkaar in moordend tempo opvolgen. Opinie Paultje probeert het allemaal te snappen. Op dit weblog geeft hij deze gebeurtenissen een plaatsje. Hierbij zijn bankdirecteuren en VVD'ers zijn favoriete speeltje
Opinie Paultje als uw columnist? Zoekt u een eigenzinnige columnist met lef die geen blad voor de mond neemt en die de lezer echt prikkelt, uitdaagt en vooral laat nadenken? Neem dan contact op via Twitter @opiniepaultje
zondag 21 mei 2017
Waarom is de PvdA nog nodig?
Nu de formatie met CDA, VVD, D66 en GroenLinks is mislukt wordt er door politiek Nederland vooral gekeken naar de ChristenUnie. De bloedbroeders van het CDA moeten het rechtse Kabinet Rutte III aan een meerderheid helpen maar vragen daar (terecht) een hoge prijs voor. Die prijs omvat vooral kroonjuwelen van D66 en dus zit D66 niet echt te wachten op een samenwerking met de ChristenUnie. D66 wil het liefst in zee met SP en de PvdA. De SP heeft haar kiezers beloofd nooit te zullen samenwerken met de VVD. Een belofte die de socialisten vóór de verkiezingen al hadden gebroken, aangezien er op lokaal en regionaal niveau al wordt samengewerkt met die duivelse VVD. In steden als Tilburg, Groningen en zelfs Amsterdam wordt er gezamenlijk bestuurd, net als in de Provinciale Staten van Zuid Holland en Noord Brabant.
Maar het is nauwelijks bekend dat de SP al in tal van coalities deelneemt met de VVD. Daar staan de schijnwerpers niet op. Die staan naar Den Haag gericht. De SP zou kunnen rekenen op een fors ledenverlies als het zou gaan samenwerken met de VVD, wat onder andere zou betekenen dat ze hun hele zorgparagraaf door de papierversnipperaar kunnen halen.
Dus zijn alle ogen gericht op D66 en die is ook bang. Met de ChristenUnie verdwijnen vrijwel alle D66 kroonjuwelen uit het zicht. D66 leider Alexander Pechtold kijkt bovendien met een schuin oog naar de hoofdstad, waar hij in 2014 succesvol de PvdA naar de oppositie verwees om zelf op die plaats te gaan zitten. De PvdA had de hoofdstad sinds 1971 bestuurd.
Voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen konden de media niet vaak genoeg berichten dat alle impopulaire maatregelen (bezuinigingen in de zorg, hoge werkloosheid) toch echt de schuld waren van de PvdA. Dus verloren de sociaaldemocraten 29 van de 38 zetels. Rechts Nederland kon zijn lol niet op te benadrukken dat het einde was genaderd voor de sociaaldemocraten. De champagne ging open op de redacties van De Telegraaf, PowNed en The Post Online. Hele artikels werden gewijd aan de teloorgang van de PvdA. Nederland heeft rechts gestemd en dus komt er een rechts Kabinet!
Die feestvreugde werd bruut verstoord toen GroenLinks deelnam aan de formatie. ‘Nee, dan toch liever met die vermaledijde PvdA. Die luisterde tenminste naar de VVD’. Waar rechts Nederland zich eerst tegen de PvdA keerde lijkt diezelfde PvdA plotseling hun beste vriend. De Telegraaf wijdde er zelfs de hele voorpagina aan (zie foto boven). Waar rechts Nederland onlangs nog feest vierde omdat het einde van de PvdA was genaderd wijst datzelfde rechts Nederland de sociaaldemocraten nu op hun verantwoordelijkheden. ‘De PvdA moet nu echt deelnemen aan een Kabinet VVD, CDA en D66 want dat is in het belang van het land’. Een nieuwe lastercampagne staat op stapel: Rechts Nederland is nu erg boos omdat de PvdA niet thuis geeft voor regeringsdeelname.
Alexander Pechtold smeet de PvdA eigenhandig uit het college in de hoofdstad maar heeft diezelfde PvdA harder nodig dan ooit. D66 heeft de PvdA niet alleen nodig om aan een meerderheid te komen (CDA, VVD, D66 en PvdA zouden samen 80 zetels hebben plus een meerderheid in de Eerste Kamer) maar ook om impopulaire maatregelen af te kunnen wentelen op de sociaaldemocraten. De PvdA vormde altijd al een prima boksbal zodat vooral VVD en D66 vrijuit konden gaan. Maar partijleider Asscher is die houding blijkbaar beu. Hij sluit regeringsdeelname uit. In welke formatie ook.
De sociaaldemocraten vragen zich openlijk af of zij wel zullen instemmen met een strenger immigratiebeleid, zoals CDA en VVD graag willen. GroenLinks wilde internationale afspraken naleven en dat zal de PvdA ook graag willen. En net als GroenLinks wil de PvdA een strenger klimaatbeleid. Iets waar rechts Nederland (onder aanvoering van de Nederlandse Donald Trump, Sybrand van Haersma Buma) niet echt warm voor loopt.
Bovendien heeft Nederland toch rechts gestemd? Waarom is de PvdA dan nodig?
Lees verder over de formatie:
Waarom is Alexander Pechtold zo bang?
De formatie is verworden tot een spelletje wie het eerst met z’n ogen knippert
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten