Pagina's

zaterdag 19 september 2015

Over zestig jaar...



Afgelopen week sneerde Geert Wilders er weer lustig op los. Hij schold zijn collega’s de huid vol en eiste (heel verrassend) het onmiddellijke vertrek van de minister president. Hij verweet zijn collega’s namelijk dat ze geen idee hebben wat er onder het volk leeft. Het volk wil namelijk geen asielzoekers meer. Het volk wil dat de grenzen worden gesloten. Dat zijn althans de eisen van de PVV en laat diezelfde PVV nou eens bovenaan in de peilingen staan en dus heeft alleen de PVV gelijk aan zijn zijde. Wilders riep dat alleen hij het volk vertegenwoordigt omdat hij wist wat er onder de mensen leefde. Hij riep zijn achterban op tot het plegen van verzet. Kom in actie. Ga op de barricades staan met de vuist omhoog:’Dit pikken wij niet langer!’. Pleeg verzet! Opmerkelijk genoeg: Wilders roept zijn achterban al een tijdje op om in het verzet te komen, de barricades op te springen en in actie te komen maar zijn achterban zwijgt in alle talen. Er gebeurt niets. PvdA Tweede Kamerlid Kharidja Arib walgde echter van deze uitspraken:”Er zijn grenzen aan wat je kunt aanhoren”,zo schreef ze op Twitter. Haar PvdA collega Jan Vos ging nog een stapje verder: “Slottekst Wilders toont openlijk kenmerken van fascistoïde leiderschap: ’t parlement is nep en ’t volk in verzet: weg met de democratie”. Zo ongeveer heel (rechts) Nederland viel over hem heen: ‘Hoe kun je nou zeggen dat Wilders een fascist is? Wilders is toch niet tegen de Joden?’.

Dat Europa momenteel wordt overspoeld met vluchtelingen zal duidelijk zijn. Miljoenen Syriërs op de vlucht voor de burgeroorlog in eigen land zoeken een veilig heenkomen in Europa. Europa heeft daar echter niet afdoende antwoord op omdat het nog in de maag zit met die andere crisis; die in Griekenland. Europa is nog hard bezig om die crisis op te lossen en kan daardoor niet op twee schaakborden tegelijk spelen. Ook al dwingt de situatie dat af. De Grieken gaan zondag 20 september 2015 naar de stembus want de linkse Syriza partij wil weten of de Grieken het (nog) eens zijn met de afspraken die Griekenland maakte met Europa. Ofwel: de totale uitverkoop van het land aan grote Europese bedrijven, met name afkomstig uit landen die het meeste geld ophoesten om de Grieken uit de brand te helpen: Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. De ellende in Griekenland is namelijk nog niet voorbij en dat zal ook nog wel even duren. Want wat de Grieken ook besluiten, welke partij ze ook kiezen; de afspraken met Europa staan recht overeind. Het alternatief is worden overgeleverd aan de grillen van het Kremlin, die de Grieken met liefde en plezier wil komen helpen. Maar voor wat hoort wat en dat ‘voor wat’ zal de Grieken nog minder bevallen dan worden overgeleverd aan Europese concerns die het land komen leeg zuigen.

Juist omdat de Russen op de loer liggen zal het Internationaal Monetair Fonds (IMF) later deze maand besluiten dat de Griekse leningen niet direct hoeven worden terugbetaald. Eerder riepen Europese politici zoals D66’er Sophie in ’t Veld in koor dat de laatste geleende euro’s door Griekenland in 2050 zouden zijn terugbetaald. Met rente. Het IMF heeft daar blijkbaar een andere kijk op, want die zal later deze maand besluiten dat de Grieken er maar liefst 60 jaar over mogen doen om de huidige lening van liefst 400 miljard euro terug te betalen. Rekent u even mee: 400 miljard euro gedeeld door 60 jaar is bijna 600 miljoen per jaar dat de Grieken moeten terugbetalen. Exclusief rente. Nou, dat gaan ze nooit redden gewoonweg omdat de Griekse economie dat niet kan dragen. Al wordt de pensioenleeftijd verhoogd naar 135 jaar en de BTW naar 100%. Ook al wordt het hele land leeg gezogen en vallen alle Griekse bezittingen in Duitse-, Franse-, Engelse of Chinese handen.

Daar zijn ze bij het IMF inmiddels ook achter. Maar nu roepen dat het geleende geld nooit of te nimmer zal worden terugbetaald is wel het eerlijke verhaal maar niet bijster populair. Iedereen weet het maar niemand durft er eerlijk voor uit te komen. Bovendien wordt steeds duidelijker dat een handjevol Amerikaanse zakenbankiers en durfkapitalisten schathemeltje rijk zijn geworden van de Griekse ellende. Terwijl de Grieken in grote armoede leven en geen baan meer hebben, wonen de zakenbankiers in enorme villa’s op uitgestrekte landgoederen in Florida of Californië. Daarom hebben de machthebbers bij het IMF daar iets op verzonnen en dat de betalingstermijn van 60 jaar.

Zestig jaar. Tegen die tijd zijn de machthebbers van nu niet meer in functie. Die zijn dan dood. Net als de bankiers en durfkapitalisten die op de landgoederen in Florida en Californië wonen. Sterker nog: de kinderen van die machthebbers, bankiers en durfkapitalisten zijn tegen die tijd ook al dood. Nog sterker: de machthebbers van dat moment moeten anno 2015 nog geboren worden. En nog sterker: de ouders van de machthebbers van 2086 moeten anno 2015 zelfs nog geboren worden. Kortom – en daar wilde schrijver van dit stukje naar toe – tegen die tijd weet niemand nog precies hoe het zat wordt de Griekse schuldenlast automatisch kwijt gescholden. Of – en dat is het meest waarschijnlijke scenario – iedereen is het op dat moment gewoonweg vergeten simpelweg omdat er in 2086 andere zaken spelen dan nu. Of misschien wel simpelweg omdat op dat moment niemand ook maar in staat is politici als Sophie in ’t Veld, machthebbers, bankiers en durfkapitalisten tot de orde te roepen of voor de rechter te slepen. Die zijn dan allemaal dood of staan op het punt van omvallen.

Met die gedachte in het hoofd kunnen we ons anno 2015 inderdaad beter zorgen maken over een Twitter berichtje van PvdA’er Jan Vos.

Andere blogs over Griekenland:
Waarom nog stemmen als deze wereld door de banken wordt geregeerd? 
Oxi Action
Oxi 
Opzij 
Ik wil bankdirecteur worden 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten