Pagina's

vrijdag 4 september 2015

Onbeheersbaar probleem


Europa zit goed in zijn maag met de honderdduizenden vluchtelingen die vanuit Syrië, Irak, Afghanistan en Pakistan de oversteek wagen. Niet alleen het gezeul met de meer dan duizend vluchtelingen die in Hongarije in een trein zitten laat dat zien. Ook de strijd tussen linkse en rechtse partijen in Europa laat dit zien. Het eeuwige geruzie tussen Oost- en West-Eurpoese landen brengt een oplossing ook niet heel veel dichterbij. Eigenlijk roept ieder land dat ze geen vluchtelingen wil hebben. Tegelijkertijd roept datzelfde land dat Europa maar een oplossing moet bedenken, zolang zij maar geen moslims binnen de grenzen krijgen. Ondertussen kijkt de rest van de wereld toe hoe Europa dit probleem oplost. Hoe verdeeld Europa is en hoe machteloos het continent is.

Die machteloosheid van Europese regeringsleiders is alleen maar een prima voedingsbodem voor extreem rechtse partijen zoals UKIP en de PVV. Er is immers nog altijd een grote groep Europeanen die deze groep moslims met argusogen aan ziet komen. Daar zitten immers potentiële terroristen bij. Mannen die hun seksuele behoeftes uitwerken op Westerse vrouwen die daar totaal geen zin in hebben. Criminelen. Mensen die uit zin op het ontwrichten van onze samenleving. Onze maatschappij. Onze sociale rechten. De lidstaten van de Europese Unie weigeren tot een akkoord te komen over hoe nu verder met deze exodus. Europa moet zijn werkterrein verleggen van stofzuigers, MP3 spelers en een entreekaartje voor EuroDisney naar het oplossen van werkelijke problemen anders maakt het zich compleet belachelijk. Deze volksverhuizing. Hoe langer Europa met een oplossing wacht hoe meer vluchtelingen deze kant op komen en hoe onbeheersbaarder het probleem wordt. Ondertussen is een onvoorstelbare exodus op gang gekomen en die stroom lijkt maar geen einde te kennen.

Het probleem bij de kiem aanpakken zit er voorlopig niet in. CDA leider Sybrand van Haersma Bua deed deze week een dappere poging om eenplan te lanceren, waarin grondtroepen worden ingezet om ter plekke veilige gebieden te creëren. In die veilige gebieden moet vervolgens een economie ontstaan waardoor er banen worden geschapen, zodat de mensen daar een inkomen kunnen verdienen. Eigenlijk hetzelfde als Europa in de jaren ’90 in het voormalig Joegoslavië deed: het beëindigen van de exodus Servische Kroaten, Kroatische moslims, separatistisch nationalistische Serviërs, Albanese Serviërs vooral naar landen als Italië en Griekenland. Landen die nu opnieuw worden getroffen door emigranten die een veilig heenkomen zoeken, of een nieuw bestaan willen opbouwen.

Volgens het plan van Van Haersma Buma Buma zit ‘m het probleem vooral in mensensmokkelaars uit Turkije, Libië en Hongarije die miljoenen verdienen met deze exodus. Het probleem zit ‘m in de Syrische dictator Assad, die zichzelf verrijkt en zijn land verder laat afzakken in de afgrond. Hen stoppen is het probleem beëindigen. Van Haersma Buma stelt dat de wereld moet ingrijpen en dat kan alleen met de inzet van grondtroepen. Gewoon: boots on the ground. Mannen en vrouwen de strijd in sturen. Een flinke Europese troepenmacht die de strijders van Islamitische Staat op een achterna middag met de grond gelijk maakt. Technisch kan het, want de Europese Unie heeft de techniek n de manschappen in huis om IS op een achterna middag een kopje kleiner te maken.

Het plan van Van Haersma Buma is dapper. Hij probeert een oplossing te forceren in een conflict dat verder muurvast zit. Europese politici hebben inmiddels de mond vol dat er een oplossing moet komen voor een conflict dat we met z’n allen vier, vijf jaar geleden al hebben zien aankomen. De Westerse gemeenschap had vier, vijf jaar geleden al moeten reageren met manschappen die het veld in worden gestuurd om IS (die destijds overigens nog niet eens bestond), Al Qaeda en andere  terroristische organisaties de kop in te drukken. In de plaats daarvan werden lokale mannen en vrouwen getrainds om die vervolgens het veld in te sturen. Onder het motto een lokaal persoon kent de omgeving beter dan een Westerse militair met al z’n technisch vernuft. Het probleem is echter dat veel van die lokale strijders zijn overgelopen naar de terroristische organisaties gewoonweg omdat die beter betalen. Met eigen manschappen zou dat probleem minder bestaan. Regeren zou vooruitzien moeten zijn maar anno 2015 is regeren reageren op de waan van de dag.

De politieke wil is er echter niet. Afgezien van de PVV – die het wel zit zitten om hier en daar een paar moslims af te knallen – zit geen enkele politieke partij te wachten op het plan van Van Haersma Buma. Alle partijen lachten het plan weg. PvdA leider Samsom vond dat het plan het probleem alleen nog maar groter maakt. D66 leider Pechtold vond het te riskant aangezien je met een dergelijke troepenmacht daar voor twintig tot dertig jaar zit. VVD’er Halbe Zijlstra vond het teveel geld kosten en zo zijn we weer terug bij af. Dan is er eindelijk iemand die een plan lanceert en wordt het afgewezen. Er is geen regeringsleider die zijn mannen en vrouwen de dood in wil sturen. Dan heb je al politicus bloed aan je handen en dat gaat er nooit meer vanaf. Liever dus lokale mensen de dood in sturen dan eigen soldaten. Daarom liever nog maar een trainingsmissie. Geen regeringsleider wil een Derde Wereldoorlog starten. Een Derde Wereldoorlog komt onherroepelijk om de hoek kijken als de Westerse wereld het gaat opnemen tegen bijna een miljard moslims. Bijkomend probleem is dat Europa en de VS vier, vijf jaar geleden in een diepe economische crisis zaten en dus kon het ook niet aan de bevolking worden uitgelegd. Deze massale volksverhuizing is daar nu een uitvloeisel van. De Westerse wereld heeft deze exodus feitelijk dus zelf veroorzaakt. Maar niemand die daar echt bij stilstaat.

Westerse regeringsleiders hebben niet adequaat gereageerd toen de vlam in de pan sloeg. Ze hebben de inwoners van Syrië, Irak en Afghanistan laten creperen in hun eigen rommel. Ze hebben dictators zoals Assad gewoon hun gang laten gaan en deze exodus is daarvan het resultaat. De Westerse wereld maakte zich verschrikkelijk druk over de zuigkracht van stofzuigers en de afmetingen van een hamburger, terwijl er grotere problemen lagen die meer aandacht vroegen. 650 (!) afgevaardigden in het Europese hoofdkwartier in Brussel maakten zich druk om futiliteiten terwijl aan de grenzen van Europa mensen om hulp smeekten. Europa heeft het allemaal laten gaan. Laten versloffen. De Westerse wereld heeft deze massale volksverhuizing dus helemaal aan zichzelf te danken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten