Pagina's

maandag 1 augustus 2016

Alleen God weet hoelang we nog in vrijheid kunnen leven



Wat ga jij stemmen op 17 maart 2017? PVV of PvdA? Wat voor telefoon heb jij? Samsung of iPhone? Lees jij De Volkskrant of De Telegraaf? The Post Online of Joop? Kijk jij het NOS Journaal of RTL Nieuws? Jeroen Pauw of Humberto Tan? VARA of GeenStijl? Mercedes of Volkswagen? Ben jij links of rechts? Voor of tegen ‘de moslims’? Voor of tegen zwarte Piet? Trump of Clinton?

Steeds vaker lijk je te worden gedwongen om keuzes te maken tussen slechts twee kampen. Alsof de rest helemaal niet bestaat. In de maatschappij anno 2016 is het wit of zwart en meer keuzes lijken er niet te worden gemaakt. De maatschappij probeert je in een bepaalde hoek te zetten zodat ze een beeld van je kunnen krijgen wie je bent. Een profiel op Facebook of Lexa is vaak niet genoeg om te laten weten wie je bent. Steeds zijn er twee keuzes: X of Y. Meer is er niet.

Stem je geen PVV, nou dan zul jij wel PvdA stemmen en die zijn vóór ‘de moslims’. Lees je geen Telegraaf, nou dan zul jij wel een Volkskrant lezer zijn en dus PvdA stemmen en dus vóór ‘de moslims’ zijn. Dus ben je vóór Erdogan en dus ben je vóór het verheerlijken van geweld. Kijk jij naar het NOS Journaal, nou dat zul je ook wel De Volkskrant lezen en dus PvdA stemmen en dus ben jij vóór het binnenhalen van nog méér moslims en dus voor het risico dat daar IS strijders tussen zitten en dus voor het verheerlijken van geweld.Kijk je liever naar Jeroen Pauw omdat je dat een goede journalist vindt, kijk je graag naar VARA programma’s omdat de kwaliteit je aanstaat… U zult het begrijpen… Inderdaad: moslims, PvdA, geweld, etc. etc. etc..

Het is ontegenzeglijk waar dat die vrijheid van meningsuiting onder zware druk staat. Met als meest recente voorbeeld het omvormen van een democratie naar een dictatuur door Recep Tayyip Erdogan. Maar het is langer aan de gang: de Poolse regering heeft de omroepen dermate aan banden gelegd dat ze eigenlijk alleen nog maar berichten van de regering kunnen vertellen. Dat hebben de Polen overigens gedaan naar Hongaars voorbeeld. In Nederland lokte diezelfde vrijheid van meningsuiting eind 2015 een golf van geweld uit van voornamelijk PVV aanhangers die andermans eigendommen vernielden en democratisch gekozen bestuurders bedreigden met de dood. Recent werd nog duidelijk dat de Colleges van Burgemeester en Wethouders van Steenbergen en Geldermalsen zich hebben laten leiden door agressief PVV tuig. Geen ACZ anders werden er nog meer vernielingen aangebracht.

Agressief PVV tuig dat alles terug herleidt naar een stem op de PvdA en dus het steunen van het islamitisch extremistisch geweld dat momenteel Europa teistert. Alsof de PvdA in haar verkiezingsprogramma heeft staan dat ze hoopt op een Derde Wereldoorlog. Een oorlog tussen gelovigen (moslims) en niet-gelovigen (de rest van de wereld). Er zijn zelfs idioten die hopen op een verkiezingswinst voor Donald Trump. Want als Trump wint dan zal hij wel even dat hele Midden Oosten platbombarderen. Terwijl Trump al een keer of duizend heeft gezegd dat hij dat absoluut niet van plan is. Trump zal ook geen oorlog beginnen met de Russen. Sterker nog: Trump is een groot bewonderaar van Vladimir Poetin.

Wat in bovenstaande opvalt is dat het vooral de rechter kant van het politieke spectrum is dat dit zeer beperkte beeld van de maatschappij heeft. Waarschijnlijk vooral om hun eigen miserabele leventje te duiden want als je zo heftig reageert op iemands keuze die toevallig even niet de jouwe is dan heb je gewoon een miserabel leventje. Want in dit land leven we (God weet voor hoelang nog) in een vrije samenleving en in een vrije samenleving mag iedereen stemmen wat hij/zij wil, lezen wat hij/zij wil en televisieprogramma’s kijken die hij/zij wil. Zo is deze maatschappij nou eenmaal opgebouwd. Dat is wat we ieder jaar om 4 en 5 mei herdenken: we leven in vrijheid.

En alleen God weet hoelang nog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten