Pagina's

vrijdag 12 augustus 2016

Donald Trump ziet er niet alleen uit als een bullebak; hij is het ook



Of Hillary Clinton de Amerikaanse presidentsverkiezingen gaat winnen bestaat eigenlijk geen twijfel meer. De vraag is alleen nog maar met hoeveel kiesmannen ze gaat winnen. Tot een paar weken geleden waren de verwachtingen voor de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten somber. Maar door een reeks beledigingen van haar belangrijkste tegenkandidaat Donald Trump lijkt het tij nu te zijn gekeerd. Al tijdens de Republikeinse Conventie drie weken geleden besloten belangrijke partijbonzen gewoon niet te komen vanwege de aanwezigheid van Trump. John McCain en de familie Bush hadden bijvoorbeeld afgezegd. Steeds meer partijgenoten lijken zich van Trump af te keren. Liefst 50 belangrijke Republikeinen schreven afgelopen week in een open brief aan het partijbestuur geen geld te schenken aan de Trump campagne. Alleen een godswonder kan Trump nog de overwinning bezorgen. Hillary Clinton loopt in november blind het Witte Huis binnen.

Feitelijk hoeft Clinton geen campagne meer te voeren. Ze zit in de tas van belangrijke zakenmensen en bankiers. Precies dat wat Bernie Sanders eerder dit jaar al aangaf. Clinton is de zetbaas van de rijke elite van de VS. Een marionettepop van Wallstreet. Niet voor niets kreeg Clinton tientallen miljoenen dollars voor spreekbeurten. Niet voor niets gaf zo ongeveer heel Hollywood acte de presence op de Democratische Nationale Conventie twee weken geleden. Niet voor niets was de campagnekas van Clinton binnen de kortste keren beter gevuld dan die van Trump. Immers bepalen de 500 rijkste families in de VS wie de nieuwe president wordt en niet het volk. Tot dusver hebben zich maar twee van die 500 belangrijke ondernemers achter Trump geschuild. Dat is erg belangrijk voor de campagnekas van Clinton. Hoewel kleine donaties de campagnekas van Trump ook aardig vullen. Zo aardig zelfs, dat Trump zijn financiële achterstand op Clinton tot op een kleine tien miljoen is ingelopen.

Door schenkingen in de campagnekas van rijken hebben zij de belangrijkste stem. Hierdoor bepalen zij in belangrijke mate het beleid. De Amerikaanse politiek is wordt door hen gebruikt als ware het marionettepoppen. Natuurlijk heeft de elite geen directe invloed op het besluitvormingsproces. Maar door geld te geven kopen ze invloed in de partij. Dat werd voor het eerst echt duidelijk met de verkiezing van George Walker Bush (Bush junior, dus), die er tijdens de campagne niets van bakte maar toch binnen de kortste keren tientallen miljoenen dollars in de campagnekas gestort kreeg van voornamelijk de Amerikaanse defensie industrie. Bedrijven als Lockheed Martin, Northrop Grumman en Boeing Space & Defense hebben ervoor gezorgd dat Bush zijn campagne apparaat kon opzetten en financieren. Maar toen Bush eenmaal president was moesten er wel miljarden meer naar Defensie, waardoor die sponsoren weer extra opdrachten kregen. De bijna 600 miljoen dollar die zij in de campagnekas van Bush stortten waren hierdoor niet veel meer dan wisselgeld. Klein bier.

Bij Clinton is dat al niet heel veel anders. Daar zal ze wat voor terug moeten doen. Bedrijven en organisaties die haar campagne steunen zullen nadat ze in het Witte Huis zit niet of nauwelijks worden aangepakt. Zo zullen bankiers die de financiële crisis hebben veroorzaakt niet hoeven vrezen voor gevangenisstraffen of belastingverhogingen. Ze zullen niet worden vervolgd want ‘vrienden’ vervolg je niet. Clinton zit immers bij ze in de tas. Het hele Amerikaanse politieke systeem is totaal verrot.

Clinton is geen haar beter dan Trump. Maar Trump maakt het voor het Clinton kamp momenteel wel erg makkelijk. Donald Trump ziet er niet alleen uit als een bullebak; hij is het ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten