Pagina's

donderdag 11 augustus 2016

Jurgen van den Berg is het ergste wat het Radio 1 Journaal ooit is overkomenFoto: Die Welt GmbH

Iedere dag begint met een lach. Dat moet de kersverse presentator van het NOS Radio 1 Journaal Jurgen van den Berg wel erg letterlijk hebben opgevat. Iedere dag begint hij de uitzending met een grap en een grol. Hoe ernstig het nieuws van de dag ook is. Even een gevatte opmerking er tussendoor en de luisteraars zouden over de grond moeten rollen van het lachen. Nou, de luisteraars rollen inderdaad over de grond maar dan van het janken.

Het nieuwe presentatieduo Jurgen van den Berg en zijn sidekick Amber Brantsen zijn een forse achteruitgang in vergelijking met het vorige presentatieduo op de ochtend, Marcel Oosten en Lara Rense. Dit duo moest wijken omdat hoogopgeleide jonge luisteraars van tussen de 20 en 40 jaar naar populaire zenders als Radio 538, Veronica en Q Music renden. Oosten en Rense waren veel te kritisch. Met veel tromgeroffel werd Van den Berg van de KRO overgenomen. Amber Brantsen werd van de kinderspeelplaats geplukt en mag af en toe wat woordjes uitbrengen. Maar alleen als Van den Berg het wil. Verder mag ze wat suf nieuws oplezen zoals de kat van ome Jan die op drie poten naar Parijs is geweest of een vrouw in Amerika (waar anders) die (stomtoevallig) een winnend lot uit de loterij in het dashboardkastje van haar auto had liggen en daar achter kwam nadat ze de auto waarin het lot lag al had verkocht. Nu spant ze eern rechtszaak aan tegen de koper, die het lot inmiddels heeft verzilverd en multimiljonair is geworden.

Dit is niveau van popi Jopie zenders als Veronica, Radio 538 en Q Music. Maar het is ook het niveau van het nieuws in het NOS Radio 1 Journaal. Van den Berg doet zijn uiterste best een soort nieuwe Matthijs van Nieuwkerk te worden: snelle woorden, korte vragen, recht op de kern af. Vragen zijn nooit echt kritisch en gaan niet te diep op de materie in. Het interview is kort en bondig en de ondervraagden worden midden in hun verhaal afgebroken als het iets te moeilijk wordt. Net als GeenStijl-icoon Jan Roos is een interview dat Van den Berg afneemt geen vragenvuur, maar een meningenrelaas. Net als Van Nieuwkerk begeert Van den Berg de geïnterviewde. Alles is mooi, geweldig en formidabel. Aan het eind van het gesprek heb je als luisteraar niet echt het idee dat je hier nou heel veel wijzer bent geworden.

Het NOS Radio 1 Journaal is een directe kopie van De Wereld Draait Door geworden: snel, oppervlakkig, platvloers, populair en vooral muziek. Heel veel muziek. Van den Berg laat Brantsen af en toe ook nog eens wat Twitter berichtjes van luisteraars oplezen. Berichtjes waarin luisteraars het duo en de nieuwe programma opzet complimenteren of waarin een luisteraar vertelt dat ze naakt in bad ligt en naar het programma luistert. Helemaal om te janken was de uitzending van 29 juli 2016, waarin de eigenaresse van een hond mocht vertellen hoe hun caravan werd gestolen met de trouwe viervoeter er nog in. Gelukkig is het beest inmiddels weer terecht. Sinds kort dramatiseert het NOS Radio1 Journaal sommige reportages met stemmige achtergrondmuziekjes. Totaal overbodig en niet passend bij nieuwsradio.

Het nieuwe NOS Radio 1 Journaal is een totale achteruitgang. Een serieus nieuwsmedium als het NOS Radio 1 Journaal moet niet eens willen concurreren met Veronica, Radio 538 of Q Music. Het moet wel concurreren met andere nieuwszenders, zoals BNR. BNR is weliswaar gericht op de rechterkant van het politieke spectrum en het zendt om de 15 minuten (dezelfde) reclamespotjes uit. Maar dat alles is lang niet zo popi jopie als Jurgen van den Berg. Brantsen neemt haar rol totaal niet serieus en Van den Berg is het ergste wat het NOS Radio 1 Journaal ooit is overkomen.

Over naar BNR dan maar.

Zie ook:  Popie Jopie Journaal is met van alles bezig, behalve met het brengen van nieuws

Geen opmerkingen:

Een reactie posten