Pagina's

donderdag 25 augustus 2016

Het Westen heeft een kledingstuk gecriminaliseerd: de boerkiniNet als je denkt dat deze maatschappij niet verder in het moeras kan zakken wordt je als argeloze nieuwsvolger geconfronteerd met één van de meest schokkende foto’s van het jaar: Drie zwaar bewapende Franse politieagenten die op het strand van Cannes rond een vrouw staan. De vrouw heeft een Boerkini aan: een lichaamsbedekkend kleed omdat ze zich van haar geloof niet in een badpak op het strand mag begeven. De politie commandeert de vrouw de boerkini uit te trekken anders volgt een boete van E 37,00 exclusief administratie kosten. De vrouw is dusdanig onder de indruk van de drie zwaarbewapende mannen dat ze besluit de boerkini uit te trekken.

Het Westen heeft een kledingstuk gecriminaliseerd: de boerkini. Verschillende Franse steden hebben een Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) uitgevaardigd waarin staat dat moslima’s zich niet in een boerkini op het strand mogen begeven. Cannes voorop. Het is waanzinnig dat de wetgever eraan te pas moet komen om een individu voor te schrijven wat deze voor kleding kan aantrekken. Nog niet zo gek lang geleden stond de hele Westerse wereld vooraan om landen als Iran te wijzen op de bewegingsvrijheid van mensen, omdat in Iran soortgelijke wetten bestaan. Vrouwen mogen ook daar niet al teveel van hun lichaam laten zien. De Moraalpolitie let erop, deelt boetes uit en legt zelfs celstraffen op aan vrouwen die hun hoofddoekje niet juist op hebben.

Het is de absurditeit van een wetgever die voorschrijft wat iemand wel of niet voor kledingstuk mag dragen. Aan de ene kant beweert de wetgever dat vrouwen niet mogen worden onderdrukt, terwijl het aan de andere kant diezelfde vrouwen onderdrukt door met drie man sterke politie rondom een vrouw te gaan staan en haar te dwingen het kledingstuk uit te trekken.

Eigenlijk zou het wel eens interessant zijn om te zien als de politie in Islamtische landen een Westerse vrouw zou dwingen zich te ontkleden.Drie zwaar bewapende mannen die zich op een vol strand over een Westerse blanke vrouw ontfermen en haar te midden van die badgasten dwingen zich te ontkleden en poedelnaakt de dag voort te zetten. Het is nou eenmaal een wet die de gemeente heeft uitgevaardigd: een APV waarin staat dat blanke Westerse vrouwen zich alleen maar naakt op het strand mogen begeven. Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zou de wereld in brand staan. Maar het zou niet verbazingwekkend zijn als Islamtische landen het Westen terug slaan recht in hun face.

Maar waar het om gaat is het volgende: moslims worden in het Westen behoorlijk in een hoek gedrukt. Niet zelden worden moslims of mensen met een donkere huidskleur uit treinen of vliegtuigen gezet alleen omdat een medepassagier vermoed dat dit wel eens iemand met kwade bedoelingen zou kunnen zijn. Nu weer komen er APV’s met daarin kledingvoorschriften speciaal voor moslims (of: moslima’s, zo u wilt). Door deze mensen stelselmatig in een hoekje te drukken en hen een eigen leven vrijwel onmogelijk te maken werk je als Westerse samenleving radicalisering van moslims eigenlijk alleen maar in de hand. Op gegeven moment pikken deze mensen het niet meer en barst de bom. Letterlijk. En dan staan we met z’n allen weer klaar om moslims te veroordelen met het bekende vingertje.

Ook al is hun keuze niet de mijne. Ook al is hun keuze niet de onze: Iedereen heeft het recht om zichzelf te zijn. Ook moslims. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten