Pagina's

zondag 21 augustus 2016

Hoe zet je je als politieke partij compleet voor lul? Nou, zó dus:

De Tweede Kamerverkiezingen komen er weer aan. Nederland komt dezer dagen langzaam maar zeker weer thuis van vakantie en dus trappen de politieke partijen af voor de verkiezingen van maart 2017. Onofficieel, want de officiële start wordt pas verwacht als de VVD en Partij van de Arbeid hun verkiezingscongressen hebben gehad en die zijn pas eind oktober. Hier zullen Mark Rutte en Diederik Samsom officieel aangeven of zij zich kandidaat opnieuw stellen. De andere partijen hebben reeds voorgesorteerd en hun lijsttrekker reeds aangewezen.

Bij D66 was er geen serieuze tegenkandidaat en dus werd Alexander Pechtold weer naar voren geschoven. Die maakte alvast de eerste flater door aan te kondigen dat iedereen een vast contract moet kunnen krijgen. D66 ergert zich eraan dat vandaag de dag alleen academici en hoogopgeleiden een vaste aanstelling krijgen en de rest buiten de boot valt. Klinkt lekker, toch? Allemaal D66 stemmen omdat die jou een vast contact willen geven! De waarheid is helaas weerbarstiger.

Het aantal ZZP’ers is de laatste jaren explosief gestegen. Vooral onder veertig plussers. Mede dankzij partijen als VVD en D66 worden er bijna geen vaste contracten meer vergeven simpelweg omdat het voor werkgevers makkelijker is om ZZP'ers in te huren. Naar voorbeeld van de zorg, ICT, bouw en posterijen zijn de laatste jaren bij bedrijven ook in andere sectoren tienduizenden mensen ontslagen en direct weer aangenomen als ZZP’er. Want, zo luidt de slecht onderbouwde redenering: veertig plussers zijn bevattelijker voor ziektes, stress en uitval. Lees: te duur, niet flexibel want weten teveel en… te duur. Een vrouwelijke ZZP'er die zwanger raakt hoeft niet worden doorbetaald tijdens haar zwangerschap. Een werkgever is een ZZP'er geen vakantie- en pensioengeld verschuldigd. Een zieke ZZP'er hoeft niet te worden doorbetaald, etc etc etc.

Een werknemer ouder dan een jaar of veertig die vandaag de dag zonder baan komt te zitten is vrijwel kansloos als het opnieuw in loondienst wil. Werkgevend Nederland wil alleen jonge, hoogopgeleide mensen in vaste dienst. Want die zijn ‘kneedbaar’ (lees: fexibel, goedkoop, gretig en leergierig). ZZP is voor veertig plussers vrijwel de enige uitweg naar inkomen. De werknemer wordt ondernemer en dat is de natte droom van de VVD, het grotere broertje van D66.

Paradoxaal genoeg zitten jonge hoogopgeleiden anno 2016 anders dan veertig plussers totaal niet meer te wachten om bij een werkgever in vaste dienst te gaan. Omdat ze over hun eigen tijd willen beschikken (vakantie, stichten van een gezin, e.d.) en de werkgevers voor het uitkiezen hebben zijn het precies de jonge hoogopgeleiden die niet meer in loondienst willen. Als zelfstandige kunnen ze ook voor meerdere werkgevers tegelijkertijd werken, wat meer inkomsten oplevert. Anders dan veertig plussers zien jonge hoogopgeleiden eigenlijk alleen maar kansen in een leven als zelfstandig werknemer, omdat zij de regels kunnen bepalen en niet meer de werkgever. Ga je na je HBO- of universitaire opleiding toch nog in loondienst, want wordt dat in die kringen vaak gezien als een zwaktebod.

Jongeren die op of rond de eeuwwisseling zijn geboren (zgn. ‘milennials’) kennen de term 'vaste aanstelling' straks alleen nog van hun ouders, grootouders of de geschiedenisboekjes. ZZP is de maatstaf, nu vooral in de Verenigde Staten (waar anders) veel ZZP’ers uitgroeien tot multinationals. Vooral in de technologiesector. Dus na het lezen van bovenstaande kunnen we concluderen dat D66 de plank aardig mis slaat: wie een vast contract wil krijgt ‘m niet en wie geen vast contract wil kan er zonder problemen voor in aanmerking komen. Wie het verhaal van D66 gelooft en daarom op D66 gaat stemmen heeft de laatste 10 – 15 jaar echt onder een steen gelegen. Kortom:  niets waard.

Maar goed. De naam van D66 is weer een paar keer gevallen dit weekeinde. En daar gaat het om in de (aanloop naar de) verkiezingen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten