Pagina's

maandag 19 december 2016

‘Als de politiek haar leiderschap niet opnieuw uitvindt dan dreigt een mondiale revolutie’

De kans dat de PVV een forse overwinning gaat boeken bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017 is inmiddels groter dan dat PSV het landskampioenschap prolongeert. Voorspellingen lopen uiteen, maar de schrijver van dit stukje gaat uit dat de anti-Islambeweging er met zo’n 35 – 40 zetels vandoor gaat. Het laat VVD, CDA, D66, PvdA en GroenLinks achter met ieder ca. 20 zetels. Maar de kans dat de PVV zal deelnemen in een Kabinet is nihil tot nul. De VVD sloot namelijk als laatste van de grote partijen de PVV uit van deelname aan een nieuwe coalitie. VVD-leider Mark Rutte meende dat Wilders zijn ‘minder minder’-uitspraken over Marokkanen eerst zou moeten terugnemen vóór er überhaupt zou worden gesproken over een coalitie. In het programma Zomergasten in september 2016 deed Rutte daar nog eens een schepje bovenop: ‘Iedere vezel in mijn lichaam zegt dat ik zo’n samenwerking niet moet aangaan’.

Als reactie daarop meende Wilders dat het volk in opstand zou komen als de PVV de verkiezingen zou winnen en niet mocht deelnemen aan een nieuw Kabinet. Het was volgens Wilders gevaarlijk om de wil van het volk te negeren en de verkiezingsuitslag niet respecteren. Een revolte zou zelfs dreigen: een landelijke revolutie die de elite zou verjagen. Nederland sidderde van angst: Het ging deze zomer bijna nergens anders meer over.

Toegegeven, door alle onrust in de wereld kan Geert Wilders en zijn PVV een verkiezingswinst bijna niet meer ontgaan. De PVV gedijt namelijk het beste bij onrust. Maar een volksopstand; een revolte?

Om te kijken of er zich in Nederland een revolte kan voltrekken kunnen we het beste de definitie van een revolte bekijken: Dat is een dagenlange volksopstand van minimaal honderdduizenden mensen die woedend de straat op gaat met de eis om – in dit geval – Geert Wilders in het zadel te helpen. Er zullen dagenlange plunderingen plaatsvinden, branden worden gesticht tot misschien wel mensen worden vermoord opdat de demonstranten hun zin maar krijgen.

Met enige zekerheid durft de schrijver van dit stukje wel te stellen dat dit niet gaat gebeuren. Wat de verkiezingsuitslag ook gaat worden en of de PVV mag meedoen in een regering of niet; de Nederlander zal niet massaal de straat op gaan om de demonstreren, brandjes te stichten of te plunderen. Toegegeven: er zullen hier en daar wat opstootjes plaatsvinden. Wat rechtse gekken zullen hier en daar een steen door een ruit van een moskee gooien, auto’s van ene paar Poolse of Bulgaarse werknemers in brand steken en hier en daar zal een Marokkaantje door een rechtse gek in elkaar worden gebeukt. Maar daar blijft het dan ook bij.

Na de overwinning van Donald Trump zou de Derde Wereldoorlog wel eens kunnen uitbreken. Behoudens wat opstootjes van zowel rechtse voorstanders als linkse tegenstanders is er niets gebeurd. De rust is wedergekeerd. Na de Brexit werden winkels van Poolse immigranten vernield en hier en daar een kleurling uitgescholden. Maar ook in het Verenigd Koninkrijk is de rust wedergekeerd.

Als Wilders’ overwinning in maart 2017 wordt genegeerd dan zullen er hooguit wat opstootjes plaatsvinden. Een massale volksopstand zoals Wilders die graag ziet zit de Nederlanders niet in het bloed. Die komt er dan ook niet.Geen opmerkingen:

Een reactie posten