Pagina's

maandag 12 december 2016

Mijn voorspellingen voor 2017:

INTERNATIONAAL:
- Donald Trump komt op ramkoers met China. Hij verhoogt de importheffingen op Chinese producten met meer dan 50% waardoor Chinese producten in de VS bijna onbetaalbaar worden. Ook beledigt hij de Chinezen waar ze bij staan. Als reactie daarop annuleren Chinese luchtvaartmaatschappijen orders bij Boeing en Airbus en mag Apple geen producten meer maken in China. China biedt Julian Assange en Edward Snowden plotseling onderdak aan.
- Het duurt dan ook lang voordat Donald Trump zijn eerste buitenlandse reis als Amerikaans president gaat maken. Als die wordt gemaakt dan gaat Trump naar Rusland om de Russen te bedanken voor het meehelpen bij zijn verkiezing. Op dat moment wordt pijnlijk duidelijk hoezeer de Russen zich hebben bemoeit met de Amerikaanse verkiezingen. Hoe de Russen in staat zijn om niet alleen hun eigen, maar ook buitenlandse verkiezingen te manipuleren. Trump wordt een marionettenpop van Moskou. Wat Moskou zegt voert Trump uit.
- Het is de reden waarom de VS zich terug trekken van het internationale politieke toneel. De NAVO, Verenigde Naties en NAFTA (de Amerikaanse versie van de Europese Unie), internationale conflicten en verdragen zullen het moeten doen zonder tussenkomst van de Amerikanen. Officieel omdat Donald Trump zich wil richten op het binnenland, waar in rap tempo een begin wordt gemaakt met het herstel/de aanleg van nieuwe wegen, bruggen en andere infrastructuur.
- De staten Californië, New York en Colorado willen echter aansluiting blijven houden bij de NAFTA omdat dat goed is voor hun economie. Daarom onderzoeken ze een uittreding uit de Verenigde Staten. Die mislukt overigens.

- Marine Le Pen wint de verkiezingen in Frankrijk en de Alternative für Deutschland in Duitsland. Angela Merkel verliest de verkiezingen in Duitsland 'by a landslide'.
- Europese populisten drukken Griekenland uit de euro, c.q. Europese Unie. De Europese Unie begint haarscheurtjes te vertonen. Het begin van het einde van de Europese Unie is ingezet. Een heuse eurocrisis dreigt.
- Strengere toegangscontroles op vliegvelden: passagiers moeten uit de kleren en na fouilleren een transparant plastic pak aan, dat ze bij aankomst weer moeten afstaan.
- Noord Korea schiet 'per ongeluk' en raket richting de Verenigde Staten. Het projectiel mist zijn doel op enkele honderden kilometers. De Amerikanen zien het ding pas komen als het de kust bijna heeft bereikt. Ze schieten terug. Ook hun raket mist doel maar dat is opzettelijk gedaan. De spanning in de Zuid-Chinese Zee loopt hoog op.
- Het constante geblunder van Donald Trump roept niet alleen weerzin op bij de traditionele vijanden van de VS, maar ook bondgenoten. Trump zoekt echt met iedereen en alles de confrontatie nu hij merkt dat hij wel erg veel verkiezingsbeloften niet waar kan maken. Wereldleiders morren over het optreden van Trump. Senator en hoogste baas binnen de Republikeinse Partij Paul Ryan komt onder grote internationale druk te staan om in te grijpen voordat de Derde Wereldoorlog echt uitbreekt.
- Onderzoeksjournalisten komen erachter dat Donald Trump wel degelijk met behulp van de Russen aan de macht is gekomen. Sterker nog: er heeft een geheim overleg plaatsgevonden tussen Vladimir Poetin en Donald Trump om een plan uit te werken. In heel Amerika gaan wekenlang honderdduizenden mensen de straat op om het aftreden van Trump te eisen. Trump wil echter van geen wijken weten.
- Donald Trump opperde het al tijdens zijn verkiezingscampagne, maar in Australië loopt de discussie al langer: een inreisverbod voor moslims. In 2017 wordt een inreisverbod aangekondigd voor inwoners van instabiele landen als Irak, Syrië, Libië en Tunesië. Zij mogen de Europese Unie niet meer in. Vluchtelingen uit die landen worden niet meer geaccepteerd. Uiteindelijk leidt dat tot een totaal inreisverbod voor inwoners van alle moslimlanden. De VS nemen het voortouw. Australië en de Europese Unie volgen begin 2018.
- De Tesla Model III is een ware verkoophit. In veel Westerse landen staat de auto in de Top 10 best verkochte auto’s van het jaar. Autokenners zijn laaiend enthousiast over het model en verkiezen het tot Auto van het Jaar 2017.
- Het succes van de Tesla Model III ontgaat ook de andere autofabrikanten niet. 2017 wordt hét jaar waarin de verbrandingsmotor definitief de aftocht blaast. Vrijwel alle grote automerken introduceren één of meerdere elektrische modellen in hun gamma. Het wordt aantrekkelijker een elektrische auto te kopen dan een benzineversie.
- Gevolg van dit alles is een olie prijs die verder onder druk komt te staan: overal ter wereld schieten windmolenparken en zonneparken als paddenstoelen uit de grond.
- Er komen haarscheurtjes in de populariteit van Facebook. Facebook blijkt een gebruiker onterecht te hebben aangegeven bij de Amerikaanse inlichtingendiensten als terrorist. Dat blijken ze wel vaker te doen en dus keren steeds meer gebruikers het sociale netwerk de rug toe. Mark Zuckerberg moet diep door het stof om een crisis af te wentelen.
- Maar er is ook leuk nieuws in 2017: Actrice Gillian Anderson maakt een serieuze kans om de eerste vrouwelijke James Bond te worden. Ze wordt het niet, want Daniel Craig besluit op het laatste moment nog één film te maken. Als reactie daarop maakt ze haar eigen versie. Geschreven en geproduceerd door haarzelf. Het wordt een bioscoophit.

NEDERLAND:
- Feyenoord wordt landskampioen. De Rotterdammers laten Ajax en PSV op grote afstand achter zich.
- Grote winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen in maart wordt de PVV. De anti Islampartij haalt tussen de 35-40 zetels- Naar aanleiding van de winst van de PVV breken overal in het land rellen uit, met als episch centrum Den Haag. Moskeeën worden in brand gestoken, net als auto's van buitenlandse werknemers als Polen, Bulgaren en Roemenen. Huizen van moslims worden vernield en Marokkanen worden door groepjes in elkaar geslagen. De chaos is compleet. Wilders zwijgt echter.
- VVD, CDA, D66, PvdA en GroenLinks halen allen ca. 20 zetels waardoor ze moeten samenwerken om de PVV de wind uit de zeilen te houden. Lodewijk Asscher wordt door hen aangewezen als minister-president. Hij weet de teleurgestelde kiezers weer bij elkaar te brengen. De veenbrand blijft echter na smeulen.
- Alexander Pechtold stapt op als partijleider van D66. Hij vindt het genoeg geweest. Hij wordt opgevolgd door Stientje van Veldhoven
- Ook Mark Rutte stapt op naar aanleiding van de verkiezingsnederlaag. De VVD gaat van 41 naar 22 zetels. Emile Roemer houdt het ook voor gezien. De SP weet niet te profiteren van de impopulariteit van de PvdA.
- Onder grote druk van Nederland sluit België de krakkemikkige kerncentrales in Doel (bij Antwerpen) en Tihange (bij Maastricht). De twee centrales zijn simpelweg te gevaarlijk en er zijn meer dan voldoende alternatieven voorhanden. In ruil daarvoor sluit Nederland de centrale in Borssele.
- In Nederland stapt presentator Matthijs van Nieuwkerk op bij DWDD. Officieel omdat hij weer wil samenwerken met Dieuwke Wynia. Maar eigenlijk is hij de nationale discussie rondom zijn salaris beu en gaat naar RTL. Zijn overstap wordt geen succes. Bij DWDD wordt Van Nieuwkerk opgevolgd door Menno Bentveld maar ook dat wordt geen succes. DWDD stopt ermee.
- Jeroen Pauw, Antoinette Hertzenberg, Paul de Leeuw en Chiel Beelen moeten met fors minder salaris genoegen nemen (max. dat van de minister-president) of moeten vertrekken. Ze kiezen voor het laatste. Ook hun overstap naar een commerciële zender wordt echter geen succes.
- De hele Nederlandse Publieke Omroep komt overigens in een eindfase terecht omdat steeds meer kijkers overstappen naar internet zenders als NetFlix en Amazon Prime. De programma's van de NPO worden nog altijd als 'propaganda voor de linkse kerk' gezien.
- Terreurgroep Islamitische Staat verliest bijna al het terrein dat ze heeft veroverd. Ze ziet dat het geen zin meer heeft te vechten maar geeft zich niet over. In de plaats daarvan gaat het toeslaan in Europa. In de tweede helft van 2017 wordt Nederland opgeschrikt door een aanslag. Omgeving Rotterdam. Ca. 25 - 30 doden. Enkele honderden gewonden.
- Zorgverzekeraars gaan de premie aanpassen aan de BMI van de verzekerden. Te zwaar betekent meer premie; op gewicht betekent lagere premie. Ook kopen ze gegevens op bij de supermarkten om te kijken wat verzekerden kopen en sturen hun verzekerden daarop waarschuwingen.
- Luchthaven Eindhoven Airport krijgt een treinstation. De bouw ervan begint in 2019 en in 2025 moet het af zijn.
- Omdat Tesla niet meer aan vraag kan voldoen moet een tweede fabriek moet worden geopend en die wordt geopend in Nederland: NedCar in Born gaat de Model III maken om vooral de voldoen aan de Europese vraag.
- Het aantal zelfstandigen zonder personeel (ZZP) neemt in rap tempo toe. Vooral onder 45 plussers. Zij worden massaal ontslagen en als zelfstandige weer opnieuw aangenomen. Zo ontlopen werkgevers dure vergoedingen en hoeft ook geen loon te worden betaald bij vakantie of ziekte. Omdat de economie aan trekt wordt dit niet echt een issue.


Dit waren mijn voorspellingen voor 2016

Illustratie: Mattias Schwere/Die Welt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten