Pagina's

vrijdag 27 januari 2017

Het opstappen van Van der Steur is een zorgvuldig geregisseerd stuk uit de koker van Halbe Zijlstra en Mark Rutte

Ja, natuurlijk is Ard van der Steur voor de VVD geslachtofferd. Ja, natuurlijk moest Van der Steur weg van de VVD top omdat Rutte schoon moest worden gehouden. 1+1=2. Van der Steur heeft alle klappen opgevangen zodat Rutte in alle rust de verkiezingen in kon. Het gedoe rond die Teevendeal zou de VVD wel eens de verkiezingswinst kunnen kosten en daarmee zou de VVD geen premier meer kunnen leveren. De laatste keer dat de VVD de premier mocht leveren was in 1911. Het duurde dus 100 jaar voordat er weer een VVD’er zich premier van dit land mocht noemen en de VVD is bang dat dit wederom staat te gebeuren. Dus kondigde Ard van der Steur tijdens het zoveelste debat over de Teevendeal zijn ontslag aan. Hiermee was het debat voorbij en hoefde Rutte geen moeilijke vragen te beantwoorden. Vragen die Rutte in het nauw zouden brengen omdat hij wel degelijk wist dat de Kamer onjuist geïnformeerd was. Rutte was flexibel met de waarheid omgegaan. Met andere woorden: hij had gelogen. En op liegen staat in Den Haag de doodstraf. Die straf krijgt nu alleen Ard van der Steur. Rutte blijft clean.

De hele afwikkeling rond het zoveelste debat rond de Teevendeal verdient geen schoonheidsprijs. Vooral de rol van fractievoorzitter Halbe Zijlstra en premier Mark Rutte verdient geen schoonheidsprijs. Want voorafgaand aan het debat was al duidelijk dat minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur het veld zou ruimen. Van der Steur is de zoveelste VVD’er die struikelt over de bonnetjesaffaire. Anoushka van Miltenburg, Ivo Opstelten en de naamgever Fred Teeven gingen hem al vóór. Door niet direct open kaart te spelen blijft de afwikkeling in een schemergebied hangen waarin nooit heel duidelijk zal worden wat precies de rol was van Mark Rutte. Dat er informatie is achtergehouden en opzettelijk is vernietigd bestaat eigenlijk geen twijfel meer. Dat de VVD met de hele affaire rond de deal met topcrimineel Cees H(outman) forse imagoschade heeft opgelopen zal niemand betwisten. Maar de VVD kon geen lijsttrekker gebruiken die vlak vóór de verkiezingen moest aftreden vanwege een doofpot affaire.

Jammer alleen dat de vaderlandse pers niet verder achter Rutte aangaat en zijn rol ter discussie stelt. Er komen geen wekenlange discussies op radio en televisie, of opiniestukken in de krant over het geblunder bij de ‘law & order’-partij van Nederland. De ogen richten zich nu vooral op de PvdA, die zelf zegt totaal overdonderd te zijn door de beslissing van haar coalitiegenoot. Een houding die de sociaaldemocraten wel valt te billijken, aangezien alles erop wijst dat het ontslag van Van der Steur een zorgvuldig geregisseerd stuk is uit de koker van Zijlstra en Rutte.

Feitelijk is er maar één winnaar en dat is Cees H(outman). Terwijl in Amsterdam zo ongeveer alle topcriminelen uit de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw worden afgeschoten, zit H(outman) lekker in zijn villa onder de Bonairiaanse zon te genieten van 1,5 miljoen euro Nederlands belastinggeld. In Nederland sneuvelt de ene VVD bewindspersoon na de andere omdat steeds weer blijkt dat niet de hele waarheid is verteld, en H(outman) heft op Bonaire zijn glas whisky in de richting van de helblauwe hemel en de azuurblauwe zee en proost nogmaals op het ontslag van Van der Steur.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten